Economic

Ikea a cumpărat pădurile deţinute de Harvard din Vrancea

Mihai Boicu
16 iul 2015 2635 vizualizări
Producătorul de mobilă a achiziţionat 36.000 de hectare de păduri

Producătorul de mobilă Ikea a devenit cel mai mare proprietar de pădure din ţară, după ce a făcut prima achiziţie de acest gen din istoria sa. Grupul suedez este un gigant la nivel mondial şi este specializat în retailul de mobilă şi decoraţiuni. Ikea deţine astfel şi câteva mii de hectare în Vrancea, pentru că obiectul tranzacţiei au fost pădurile deţinute de universitatea americană Harvard. Producătorul de mobilă a cumpărat nu mai puţin de 36.000 de hectare de pădure în judeţele Prahova, Buzău, Vrancea, Botoşani şi Bihor de la firma suedeză Greengold, condusă de foştii parteneri ai universităţii Harvard în România. Americanii au renunţat la pădurile din ţara noastră în urma unui scandal din corupţie. Ikea Group îşi va coordona singură activitatea de administrare a pădurilor aflate în proprietate, prin intermediul unei companii româneşti, IRI Investments SRL, parte din Ikea Group. “Ikea Group a decis să investească în operaţiuni forestiere. Această decizie ne facilitează accesul la materie lemnoasă administrată sustenabil (....) Investiţia în păduri este şi o modalitate de a ne diversifica activele. Prin această achiziţie, România devine prima ţară în care Idea Group îşi va administra propriile operaţiuni forestiere şi ne-am propus să fim un exemplu de management sustenabil al pădurile”, a declarat Frederik de Jong, Chairman of the Board, IRI Investments SRL. Harvard a achiziţionat păduri în România printr-o firmă din Braşov, Scolopax SRL. Cea mai mare suprafaţă a fost chiar în Vrancea. Universitatea Harvard a decis însă să renunţe la păduri anul trecut, după ce Dragoş Lipan Secu, directorul Scolopax, a fost acuzat de DNA că ar fi negociat cu vânzătorii de păduri să mărească în mod artificial preţurile pădurilor. În afacere au apărut ca vânzători şi mai mulţi vrânceni, între care şi Alexandru Lefter, şeful suspendat al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vînătoare, trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Odată cu această achiziţie, în premieră mondială, Ikea deţine în România atât resurse de lemn, cât şi o relaţie directă de producţie cu furnizorii locali de muncă. Una dintre fabricile locale care lucrează cu compania aparţine Sorinei Plăcintă şi se ocupă cu fabricarea de huse şi alte accesorii. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.