Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Preţurile petrolului scad abrupt

Ziarul de Vrancea
14 iul 2015 745 vizualizări
Preţurile petrolului au scăzut marţi cu peste 2% în urma acordului Iranului cu puterile occidentale referitor la programul nuclear al ţării, care amplifică aşteptările că Teheranul va mări livrările de ţiţei pe o piaţă deja suprasaturată, relatează Bloomberg.

Iranul a acceptat că restrangă programul în domeniul energiei nucleare în schimbul relaxării sancţiunilor occidentale, potrivit unui oficial implicat în negocierile de la Viena. Sancţiunile, aplicate din 2012, au redus exporturile de petrol ale Iranului cu aproape 50%, astfel că veniturile din vanzările de ţiţei au atins în 2014 cel mai redus nivel din ultimii nouă ani. Băncile Goldman Sachs Group şi Barclays au estimat înainte de acord că Iranul va avea nevoie de 6-12 luni să crească producţia de petrol cu circa 500.000 de barili pe zi. Ministrul iranian al petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, a declarat în luna mai că producţia de petrol a ţării ar putea creşte în următoarele şapte luni cu 1 milion de barili pe zi.

LukOil contestă sechestrul record în instanţă

Compania LukOil a contestat în justiţie, ieri, măsurile asiguratorii dispuse de autorităţile romane, reiterand că acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală formulate de procurorii din Romania sunt "absolut nefondate". "Acuzaţiile (formulate de procurorii romani - n.red.) sunt absolut nefondate", afectand afacerile, dar LukOil nu intenţionează să închidă sau să vandă rafinăria, a declarat Thomas Muller, vicepreşedintele LukOil. "Rafinăria este funcţională astăzi şi sperăm că vom putea continua activităţile", a declarat Muller, potrivit Reuters, într-o conferinţă de presă. În urmă cu cateva zile, LukOil a respins acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală formulate de procurorii din Romania, anunţand că urma să conteste în instanţă măsurile asiguratorii dispuse de autorităţile romane şi că aşteaptă o investigaţie "imparţială". Compania rusă LukOil a argumentat că este un contribuabil prompt la bugetul de stat din Romania şi un furnizor de produse la calitate pentru clienţii romani. "LukOil intenţionează să conteste în instanţă ordinul Parchetului, conform procedurilor, şi mizează pe o investigare imparţială a incidentului, potrivit reglementărilor şi standardelor acceptate atat în Romania, cat şi în Uniunea Europeană", informa vineri compania rusă. "Petrotel-LUKOIL a creat aproximativ 1.000 de locuri de muncă la nivel regional. În ultimii nouă ani, s-au investit 540 de milioane de dolari în modernizarea rafinăriei. LukOil speră că orice obstacole în calea funcţionării acestei companii-cheie vor fi depăşite cu succes", preciza compania.

Contrabanda cu ţigarete a scăzut la 14,1% în luna mai

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în luna mai la 14,1%, comparativ cu 15,2% în martie, potrivit datelor companiei de cercetare Novel Research. În ultimii patru ani, contrabanda cu ţigarete s-a situat la 14,7%. "În mai 2015, comerţul ilegal cu ţigarete a înregistrat scăderi importante comparativ cu luna martie, în sud-est (minus 8,2 puncte procentuale pană la 6,1%) şi vest (minus 7,3 puncte procentuale pană la 16,9%). Deşi la nivel naţional tendinţa contrabandei este în scădere începand cu luna martie 2015, în regiunea cea mai afectată de piaţa neagră, nord-est, nivelul comerţului ilicit se menţine relativ constant şi în luna mai, la 34,2%. Din punct de vedere al provenienţei, «cheap whites» continuă să deţină cea mai mare pondere pe piaţa neagră, de 55,8%, înregistrand o creştere semnificativă de 15 p.p. faţă de luna martie 2015. Ponderea produselor provenite din Ucraina (14,1%) şi Moldova (23%) se află în scădere, iar Serbia este relativ constantă (2,2%)", a declarat Marian Marcu, directorul Novel Research. Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, după companiile din sectorul petrolier. În 2014, industria tutunului a virat la buget circa 2,7 miliarde euro, însemnand accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă 1,75% din PIB şi 12,5% din totalul veniturilor bugetare. Totodată, RisCo.ro a anunţat marţi clasamentul celor mai importanţi jucători din zona fabricării produselor din tutun, după cifra de afaceri înregistrată în 2014, arătand că piaţa de profil prezintă caracteristicile clasice ale unui oligopol, dominat de cateva companii multinaţionale. Cifra de afaceri combinată a primilor trei jucători reprezintă aproape 95% din vanzările industriei şi sunt în creştere faţă de anul anterior cu aproximativ 7,5%. Liderul de piaţă este JTI, iar BAT şi Philip Morris ocupă locurile doi, respectiv trei.

Facebook face 250 de miliarde de dolari

Facebook a depăşit luni o capitalizare de piaţă de 250 de miliarde de dolari, după o creştere de 2,4% a acţiunilor, fiind prima companie membră a indicelui Standard&Poor’s 500 care a reuşit această performanţă într-o perioadă de numai trei ani de la listarea la bursă, relatează Bloomberg. Recordul anterior era deţinut de Google, care a avut nevoie de opt ani pentru a reuşi să ajungă la o valoare de piaţă de 250 de miliarde de dolari. Aprecierea rapidă a acţiunilor Facebook indică încrederea investitorilor că operatorul reţelei de socializare va continua să crească vanzările de publicitate pe aplicaţia proprie sau pe alte servicii. Într-o anumită măsură creşterea reflectă şi interesul atras de titlurile companiilor tehnologice. Valoarea Nasdaq Internet Index a crescut aproape de două ori de cand Facebook s-a listat la bursă.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.