Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Bucureşti, singurul oraş mare cu scăderi la preţul apartamentelor

Ziarul de Vrancea
13 iul 2015 782 vizualizări
Preţul mediu solicitat de proprietari la nivel naţional pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vanzare s-a majorat în primul semestru cu 4,7% faţă de decembrie 2014, la 933 euro pe metru pătrat, Bucureştiul fiind singurul oraş mare în care locuinţele s-au ieftinit, potrivit imobiliare.ro.

"În primul semestru al anului, conform datelor Imobiliare.ro, preţul mediu cerut la nivel naţional pentru apartamentele scoase la vanzare (noi şi vechi) s-a majorat cu 4,7%, de la 891 de euro pe metru pătrat la finele lui decembrie 2014, la 933 de euro pe metru pătrat la sfarşitul lui iunie 2015. După trei luni de scumpiri (ianuarie, februarie şi martie) şi două de ieftiniri (aprilie şi mai), în luna iunie preţurile s-au majorat cu 0,5%, de la 928 de euro pe metru pătrat. Faţă de jumătatea anului trecut, cand Indicele Imobiliare.ro se situa la 904 euro pe metru pătrat, valoarea actuală este cu circa 3% mai mică", se arată într-un comunicat al portalului. Bucureştiul este singurul mare oraş dintre cele analizate în care apartamentele s-au ieftinit în perioada menţionată - comparativ cu nivelul mediu de 1.066 de euro pe metru pătrat atins în decembrie 2014, indicele imobiliare.ro a consemnat un recul de 1,8%, la 1.047 de euro pe metru pătrat. În iunie a avut loc o scădere de 0,9% faţă de luna anterioară. Declinul din ultimele şase luni a fost susţinut exclusiv de segmentul locuinţelor noi, care s-au depreciat, în medie, cu 7,2%, la 1.063 de euro pe metru pătrat. Apartamentele din blocurile vechi s-au scumpit cu 2,1%, la 1.032 euro pe metru pătrat. Cluj-Napoca se situează pe primul loc în clasamentul scumpirilor consemnate în ultimele şase luni, cu un avans de 7,1%, de la 948 la 1.015 euro pe metru pătrat. În iunie, vanzătorii clujeni şi-au majorat pretenţiile cu 0,4%. Locuinţele vechi s-au scumpit cu 5,9%, la 1.083 de euro pe metru pătrat, iar cele noi s-au apreciat cu 10,3%, la 951 de euro pe metru pătrat. În Constanţa, apartamentele scoase la vanzare (noi şi vechi) au consemnat la şase luni un avans de 5,3%, la 901 euro pe metru pătrat, în Timişoara majorarea a fost de 4,7%, la 887 euro pe metru pătrat, în Iaşi - 3,5%, la 838 de euro/mp, iar în Braşov de 2,9%, la 865 euro/mp.

Afacerile din serviciile de piaţă pentru firme au crescut cu 7,6%

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut în primele cinci luni cu 7,6%, serie brută, susţinută de IT, cu un avans de 24,5%, transporturi (12,2%), producţie cinematografică şi programe de televiziune (2,8%), potrivit datelor INS. Alte servicii furnizate în principal întreprinderilor au consemnat o creştere cu 2,4%, iar se segmentul comunicaţiilor cu 2,2%. În funcţie de seria ajustată cu numărul de zile lucrătorare şi sezonalitate, afacerile au fost mai mari tot cu 7,6% pe ansamblu, cu o evoluţie pozitivă la activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (plus 22,4%), transporturi (plus 12,2%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (plus 3,6%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (plus 3,0%) şi la activitǎţile de comunicaţii (plus 2,4%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). În mai, cifra de afaceri din serviciile de piaţă pentru companii a scăzut faţă de aprilie cu 0,6% în termeni nominali, serie brută, ca urmare a reducerii înregistrate la activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-17,2%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-4,6%), activităţile de comunicaţii (-2%) şi la activitǎţile de transport (-0,6%).  În schimb, activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei au crescut cu 22,9%. Ca serie ajustată, afacerile au scăzut pe ansamblu cu 0,8%, activitǎţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe înregistrand o dinamică negativă de 16,1%, iar alte servicii furnizate în principal întreprinderilor de 3% Creşteri au înregistrat activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (plus 8,2%), transporturile (plus 0,4%) şi activităţile de comunicaţii (plus 0,3%).

Preţul petrolului îşi continuă declinul

Preţul petrolului evoluează în scădere, continuand declinul de săptămana trecută, cel mai mare după luna martie, investitorii analizand perspectiva creşterii exporturilor de ţiţei ale Iranului pe o piaţă suprasaturată, în aşteptarea unui acord referitor la programul nuclear al Iranului. La bursa din New York, contractele futures pentru petrolul WTI cu livrare în august sunt în declin cu pană la 1,48 dolari, la 51,26 dolari pe baril. Preţul petrolului WTI a scăzut cu 2,9% în acest an, relatează Bloomberg. Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, cu livrare în august, este în coborare cu 1,89 dolari, respectiv 3,2%, la 56,84 dolari pe baril. În ultima săptămană, preţul petrolului Brent a scăzut cu 2,6%. "Preţul petrolului reacţionează mai mult la Iran şi China decat la Grecia. Ideea că acordul cu Iranul este ca şi făcut este luată deja în calcul. În prezent, o amanare a acordului ar fi pozitivă pentru preţurile petrolului", a declarat Eugen Weinberg, director pentru cercetări în domeniul mărfurilor la Commerzbank în Frankfurt. Duminică, secretarul american de Stat John Kerry a declarat că a avut o întalnire foarte bună cu ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif şi şi-a exprimat încrederea că acordul este aproape. După trei termene ratate, negociatorii au spus că acordul este aproape complet, fiind posibil să fie încheiat în cursul zilei de luni. Planul autorităţilor iraniene de creştere a livrărilor de petrol şi recaştigare a cotei de piaţă este încă un obiectiv îndepărtat, potrivit analiştilor băncilor Goldman Sachs Group, Bank of America şi Societe Generale. Obiectivul Teheranului este majorarea exporturilor cu 50%, respectiv cu 500.000 de barili de petrol pe zi. Potrivit băncilor, repunerea în funcţiune a capacităţilor de producţie va necesita 6-12 luni.

Lucrările de construcţii au avansat cu 10,2%

Volumul lucrărilor de construcţii a fost mai mare cu 10,2% pe total în perioada ianuarie-mai, ca serie brută, fiind înregistrate creşteri la lucrările de reparaţii capitale cu 18,3 %, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 12,3% şi la cele de construcţii noi cu 7,9%, potrivit INS. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 16,9% la clădirile rezidenţiale, cu 8,2% la clădirile nerezidenţiale şi cu 9,4% la cele inginereşti. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, lucrările de construcţii au avansat cu 10,8%, pe fondul creşterilor la lucrările de reparaţii capitale cu 21,9%, la cele de construcţii noi şi de întreţinere şi la reparaţii curente, cu 10,2% fiecare. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 23,3%, clădirile nerezidenţiale cu 12,2% şi la construcţiile inginereşti cu 0,3%.  În mai, lucrările de construcţii au consemnat un avans de 12,3% faţă de aprilie, serie brută, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi la lucrările de construcţii noi cu 28,9%, respectiv cu 10%.

Telekom prelungeşte oferta imobiliară

Telekom Romania Communications prelungeşte pană la 17 august termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru pachetul de 24 de proprietăţi imobiliare din Bucureşti şi alte şapte oraşe scoase la vanzare şi reînchiriere, a anunţat, luni, compania. Imobilele sunt situate în Bucureşti (12 proprietăţi), Timişara (3), Ploieşti, Oradea, Constanţa (fiecare cu cate 2 clădiri), Ramnicu Valcea, Sibiu şi Bacău (cate 1). Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost prelungit pentru a da posibilitatea potenţialilor cumpărători să pregătească documentaţia necesară, dată fiind complexitatea pachetului. Ofertele pot fi depuse pentru întregul pachet de 24 de proprietăţi şi/sau pentru un sub-pachet de 17 proprietăţi. Întregul pachet are o suprafaţă utilă totală de 46.500 de metri pătraţi şi un preţ de pornire de aproximativ 26,3 milioane euro (fără TVA). Sub-pachetul de 17 proprietăţi are o suprafaţă utilă totală de 35.100 de metri pătraţi şi un preţ de pornire de 21,6 milioane de euro. Contractele de închiriere către terţe părţi aflate în derulare vor fi preluate de caştigătorul licitaţiei, fără modificarea clauzelor.

Afacerile din comerţ cresc în ritm de melc

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a înregistrat în primele cinci luni o creştere cu 0,7% în termeni nominali, ca serie brută, datorită evoluţiei comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii, cu 13,8%. Comerţul cu ridicata nespecializat a avut un avans de 10,7%, comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii - 8,9%, cel al altor maşini, echipamente şi furnituri - 1,2% şi al altor produse - 0,4%, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (-6,4%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-1,5%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-0,3%). Ca serie ajustată, afacerile din comerţul cu ridicata au consemnat o creştere cu 1,4%, datorită creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (plus 11,9%), comerţului cu ridicata nespecializat (plus 9,9%), al altor maşini, echipamente şi furnituri (plus 5,5%), al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (plus 5,5%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (plus 1,7%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (plus 0,3%) şi comerţului cu ridicata specializat al altor produse (plus 0,1%).

















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.