Economic

Grecia spune "NU" cu jumătate de gură. Tragedia continuă

Ziarul de Vrancea
5 iul 2015 1198 vizualizări
Grecii s-au declarat împotriva măsurilor de austeritate impuse de organismele financiare internaţionale, sugerau, aseară, primele exit-poll-uri n dacă rezultatele se confimă, statul elen riscă să iasă din zona euro n în ambele cazuri, criza economică se va adanci

Sondajele de opinie efectuate cu ocazia referendumului organizat, ieri, în Grecia indică un avans uşor al oponenţilor măsurilor propuse de creditori.
Potrivit unui sondaj al Institutului GPO realizat pentru postul tv Mega, 51,5 % dintre greci au votat împotriva măsurilor propuse de Grupul Bruxelles, iar 48,5% în favoarea acestora. Un alt sondaj, realizat de Institutul MRB, oferă taberei care se opune măsurilor economice un scor cuprins între 50,1% şi 54%, în timp ce tabăra favorabilă reformelor este creditată cu 46% - 49,9%. Al treilea sondaj, prezentat de Institutul Metron, arată că 52% dintre greci au votat negativ, iar 48% afirmativ.
Întrebarea adresată la referendum a fost: "Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional?" Prima căsuţă pe buletinul de referendum a fost "nu", iar a doua "da".
Referendumul de duminică a fost organizat la iniţiativa premierului de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, care a vrut să afle opiniile majorităţii cetăţenilor despre măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă o plată de 1,6 miliarde de euro către FMI.

Schulz: "Nu" înseamnă adio euro

Grecia va trebui să adopte o monedă proprie şi să iasă din zona euro dacă majoritatea cetăţenilor se vor pronunţa împotriva măsurilor economice propuse de Grupul Bruxelles, a avertizat, ieri dimineaţă, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. "Dacă grecii vor spune «nu» la referendum, vor trebui să introducă o nouă monedă, pentru că euro nu va mai fi disponibil ca modalitate de plată", a declarat Schulz într-un interviu acordat postului Deutschlandfunk. "Dacă euro nu va fi disponibil, cum vor putea fi plătite salariile? Cum vor face să plătească pensiile? În momentul în care o ţară introduce o monedă nouă iese din zona euro", a atras atenţia Martin Schulz.

Un salt în necunoscut

O victorie a taberei "Nu" este considerată de numeroşi observatori drept un "salt în necunoscut", existand riscul unei adevărate furtuni economice al cărei deznodămant va depinde de atitudinea partenerilor europeni. Deşi pe plan politic criză internă s-ar încheia şi Tsipras ar caştiga, pe termen scurt, mai multă legitimitate, el tot va fi nevoit să discute cu Eurogrupul. Însă nu se ştie dacă acesta din urmă va fi dispus la noi negocieri cu un astfel de premier. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lăsat să se înţeleagă că le exclude, întrucat în opinia sa un "Nu" la referendum ar însemna că Grecia spune "Nu" Europei. Totuşi, Tsipras s-a arătat încrezător, el apreciind că un "Nu" îi va oferi mai multă forţă de negociere şi va putea astfel să obţină un acord mai bun. În acest scenariu optimist este foarte important de văzut cat de departe ar fi dispuşi creditorii internaţionali să meargă cu concesiile făcute Greciei.

Ce se întamplă dacă Grecia se rupe de UE

În ipoteza unei rupturi totale între Grecia şi Eurogrup, BCE ar putea să oprească orice finanţare pentru băncile greceşti, care ar intra în faliment. Pentru a le recapitaliza, guvernul de la Atena ar avea ca opţiune crearea unei monede paralele, care în actualele condiţii ar putea conduce la o inflaţie galopantă, iar Grecia, ieşită astfel de facto din zona euro, s-ar scufunda în haos. O asemenea evoluţie va necesita din nou ajutorul partenerilor europeni, care însă ar putea decide să nu intervină, din cauza riscurilor politice şi economice care ar plana asupra întregii zone euro.

"Scenariul optimist" nu e mult mai optimist

Dacă la referendum va învinge tabăra "Da", adică aprobarea propunerilor de austeritate, pentru Tsipras şi stanga sa radicală Syriza ar fi mesaj de dezaprobare. Dacă acest lucru va antrena căderea guvernului este încă o necunoscută. Ministrul de finanţe Yanis Varoufakis a declarat că va demisiona, în schimb Tsipras deocamdată nu s-a pronunţat.
Pe plan economic vor fi implicaţii majore, dacă ţinem cont de criza de lichidităţi care deja s-a instalat şi a impus instituirea de restricţii pe mişcările de capital. În plus, Grecia a intrat practic în incapacitate de plată, neachitand Fondului Monetar Internaţional o transă în valoare de 1,6 miliarde de euro, iar guvernul de la Atena trebuie să ramburseze şi Băncii Centrale Europene (BCE), pe 20 iulie, o altă transă de împrumut de 3,5 miliarde de euro.
BCE a asigurat pană în prezent supravieţuirea economiei Greciei prin împrumuturile de urgenţă acordate băncilor greceşti. Dar dacă Grecia nu va plăti nici aceasta tranşă de 3,5 miliarde, atunci pentru BCE va fi greu să mai ofere vreun sprijin, mai ales dacă între timp nu se va fi semnat un acord cu executivul grec. Un astfel de acord trebuie să aibă în vedere atat problema acestor tranşe de datorie scadente, dar şi măsuri pentru a menţine economia Greciei pe linia de plutire. Dar şi dacă guvernul de la Atena va semna o înţelegere cu creditorii internaţionali, acesta va trebui ratificat de mai multe parlamente europene, proces care va dura ceva timp, mai ales că a început perioada de vacanţe. Aşadar, nici victoria taberei "Da" nu va rezolva automat toate problemele.

Germania riscă să piardă 14,4 miliarde euro

Banca centrală a Germaniei (Bundesbank) va suferi pierderi superioare cifrei de 14,4 miliarde de euro, suma menţinută ca rezervă pentru fluctuaţii ale monedei euro, dacă Grecia va ieşi din zona euro, afirmă preşedintele instituţiei, Jens Weidmann, conform unor surse citate de presa germană. Bundesbank păstrează o rezervă de 14,5 miliarde euro pentru fluctuaţii ale monedei euro. Bundesbank şi Guvernul german au refuzat să comenteze informaţiile apărute în presă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
paul, acum 3209 zile, 11 ore, 25 minute, 40 secunde
Ești periculos de prost danb, te au luat de cap micii?
danb, acum 3210 zile, 1 ora, 11 minute, 28 secunde
Deci un baiat cu un salariu bunicel care ar fi putut sa-i pupe in cur pe Merkel si Hollande, sa-si incaseze linistit banutii si sa se bucure de ei, se ia la tranta cu golanii Finantei internationale citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.