Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Compensaţiile la depozite, plătite mai rapid

Ziarul de Vrancea
1 iul 2015 808 vizualizări
Termenul de plată a garanţiilor la depozitele bancare va fi plătit în termen de şapte zile faţă de 20 de zile cat era pană în prezent

Termenul de plată a compensaţiilor către deponenţi, prin schemele de garantare a depozitelor, care pot fi publice sau private, va fi redus de la 20 la 7 zile lucrătoare, iar sfera de produse şi deponenţi care beneficiază de garantare va fi extinsă cu depozitele întreprindelor şi directorilor băncii. Printr-un proiect de lege privind schemele de garantare a depozitelor, aprobat miercuri, Guvernul a reglementat procedura de recunoaştere a două regimuri de administrare a schemelor de garantare a depozitelor, respectiv public sau privat, dreptul sistemelor instituţionale de protecţie şi al schemelor contractuale de garantare, respectiv scheme cu administrare privată, de a beneficia de recunoaştere oficială ca scheme de garantare a depozitelor, în situaţia în care îndeplinesc condiţiile specifice prevăzute, precum şi procedura recunoaşterii oficiale a unei scheme de garantare a depozitelor administrată privat de către Banca Naţională a Romaniei. Sunt introduse posibilitatea fuzionării schemelor de garantare a depozitelor din diferite state membre sau a creării unor scheme transfrontaliere, a acceptării de către schemele de garantare a depozitelor ca o parte din contribuţia anuală a fiecărei instituţii de credit participante să poate fi sub formă de angajamente de plată, fără a depăşi 30% din totalul resurselor financiare disponibile ale respectivei scheme de garantare a depozitelor, şi obligaţia schemelor de garantare a depozitelor de a participa la finanţarea măsurilor de rezoluţie aplicabile instituţiilor de credit membre, în situaţiile în care măsurile de rezoluţie asigură continuitatea accesului deponenţilor la depozite. În sarcina sistemelor de garantare ce nu beneficiază de recunoaştere oficială este impusă obligaţia de a dispune de resurse la un nivel adecvat îndeplinirii obligaţiilor asumate. Începand cu anul viitor, contribuţiile instituţiilor de credit la schema de garantare a depozitelor pe bază de risc vor fi determinate utilizand metodele stabilite de schema de garantare şi aprobate de Banca Naţională a Romaniei, fiind reglementat şi mecanismul de întrajutorare între schemele de garantare a depozitelor din diferite state membre, ca mecanism alternativ de accesare rapidă de către acestea a resurselor necesare plăţii compensaţiilor, prin împrumuturi de la alte scheme de garantare a depozitelor.

Dubaiul vrea să construiască primul bloc cu ajutorul unei imprimante 3D

Dubaiul a anunţat, ieri, că va folosi pentru prima dată o imprimantă 3D pentru a construi un mic bloc de birouri, încercand astfel să dezvolte o tehnologie care va contribui la reducerea considerabilă a costurilor, informează Reuters. Imprimarea în 3D, care foloseşte o imprimantă pentru a realiza obiecte tridimensionale pe baza unui design digital, este utilizată tot mai mult în industriile manufacturiere din lumea întreagă, însă a fost folosită foarte puţin în construcţii pană acum. Clădirea de birouri din Dubai va avea un singur etaj, cu o suprafaţă de 185 de metri pătraţi, şi va fi printată strat cu strat cu ajutorul unei imprimante 3D, ce are înălţimea de şase metri, a dezvăluit, marţi, Mohamed Al Gergawi, ministrul Cabinetului pentru Afaceri din Emiratele Arabe Unite. Apoi, clădirea va fi asamblată in situ pe durata a două săptămani. Mobilierul de interior şi componentele structurale vor fi construite tot cu ajutorul imprimantei 3D, folosind ciment ranforsat, ghips ranforsat cu fibră de sticlă şi plastic. Proiectul reprezintă o colaborare între Dubai şi Winsun, o companie chineză care introdus pentru prima dată tehnica imprimării 3D în construcţia de case. Mohamed Al Gergawi a citat o serie de studii care estimează faptul că Dubaiul va reduce timpul de construcţie cu 50-70% şi costurile de producţie cu 50-80%.

Europenii spun nu Greciei

Noile propuneri ale Greciei pentru reforme şi reducerea cheltuieilor bugetare, în schimbul unui nou program de ajutor, nu îndeplinesc solicitările creditorilor, au declarat miercuri oficiali europeni, citaţi de Wall Street Journal. În scrisoarea trimisă creditorilor internaţionali marţi noapte, premierul Alexis Tsipras a propus modificarea mai multor părţi esenţiale ale măsurilor care au stat la baza blocajului discuţiilor din ultimele cinci luni. Între modificări se numără aplicarea mai tarziu a majorării varstei de pensionare şi exceptarea de la TVA a unora dintre insule, măsuri respinse deja de creditori atunci cand discuţiile au eşuat, săptămana trecută. "Dacă propunerile de vineri ale creditorilor vor forma baza de discuţii, atunci măsurile propuse de Grecia ar mări semnificativ deficitul bugetar. Vor fi necesare o mulţime de clarificări, asupra altor aspecte", a spus unul dintre oficiali. Un al doilea oficial a arătat că propunerile lui Tsipras diluează măsurile care au fost discutate şi nu vor fi bine primite de cele trei instituţii care coordonează programele de susţinere financiară în zona euro, respectiv Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI. Un oficial guvernamental elen a spus că Guvernul elen nu intenţionează să trimită miercuri noi concesii, creditorilor. Miniştrii de Finanţe din zona euro urmează să discute miercuri după-amiază nouă propunere a premierului elen, într-o teleconferinţă. În scrisoare se arată că Guvernul de la Atena acceptă toate reformele în domeniul TVA, cu o singură schimbare, şi anume menţinerea unui discount de 30% pentru insulele greceşti, dintre care multe se află în regiuni greu de aprovizionat. În domeniul pensiilor, Tsipras cere ca majorarea varstei de pensionare la 67 de ani, pană în 2022, să înceapă din octombrie şi nu imediat. El mai solicită ca o pensie de solidaritate, acordată celor mai săraci pensionari, să fie eliminată în conformitate cu dorinţa creditorilor, dar mai lent decat au propus aceştia, pană în decembrie 2019. "Republica Elenă este pregătită să accepte acordul, dar cu amendamente, completări şi clarificări, în cadrul extinderii programului care expiră şi a unui al treilea program de finanţare, pentru care a fost trimis o solicitare, astăzi, 30 iunie", a scris Tsipras

BNR a menţinut dobanda cheie la 1,75%

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în şedinţa de politică monetară de miercuri menţinerea dobanzii cheie la 1,75%, cel mai redus nivel istoric, precum şi a ratelor rezevelor minime obligatorii pentru pasivele băncilor, la 8% pentru lei şi 14% pentru valută, măsură anticipată de analişti. "BNR monitorizează atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional în vederea utilizării şi dozării adecvate a tuturor instrumentelor de care dispune pentru îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi menţinerea stabilităţii financiare", se arată într-un comunicat al băncii centrale. Totodată, BNR va continua politica de gestionare adecvată a lichidităţii din sistemul bancar. "Se consemnează o relativă accentuare a fluctuaţiilor cursului de schimb al leului pe fondul tensiunilor legate de situaţia Greciei şi a volatilităţii de pe pieţele financiare internaţionale. Cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva intrării şi menţinerii pe termen scurt a ratei anuale a inflaţiei în teritoriu negativ, ca efect al extinderii, începand cu 1 iunie 2015, a aplicării cotei reduse de TVA la toate alimentele şi serviciile de alimentaţie publică, dar şi în condiţiile restrangerii mai rapide a deficitului de cerere agregată şi ale creşterii costurilor unitare cu forţa de muncă”, arată BNR, în comunicatul extins transmis după şedinţa CA.

Stanleybet a lansat o platformă de pariuri online

Compania britanică de pariuri Stanleybet a lansat, miercuri, platforma online pentru jucătorii din Romania, casa de pariuri fiind printre primele care îndeplinesc noile condiţii legale în domeniu. "Platforma Stanleybet de pariere online îşi propune să devină rapid un standard de referinţă în domeniu, mai ales că la baza acesteia stă şi experienţa de peste 11 ani de interacţiune cu pariorul roman. Pe platforma online, jucătorii vor putea paria pe evenimente sportive atat înainte de fluierul de start, cat şi după acesta, prin facilitatea de pariere live", se arată în comunicatul citat. Contextul intrării pe piaţa pariurilor online din Romania este dat de recentele modificări legislative care au creat cadrul operării legale a jocurilor de noroc la distanţă. "Pariurile online nu reprezintă o noutate pentru romani, acestea fiind practicate de mulţi ani pe teritoriul ţării noastre, însă în afara cadrului legal. Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc a reuşit în scurt timp să adopte măsuri de intrare în legalitate a activităţii de jocuri de noroc online şi să deschidă calea licenţierii organizatorilor în Romania. Obţinerea licenţei pentru desfăşurarea activităţii şi în mediul online era pasul firesc pentru Stanleybet", a declarat Liviu-Petrişor Popovici, country manager Stanleybet.














În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.