Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Programatorii ar putea pierde pană la 40% din venitul net

Ziarul de Vrancea
29 iun 2015 938 vizualizări
Analiştii se aşteaptă la un exod asemănător celui din domeniul medical în randul persoanelor din industria IT

Condiţiile drastice post-aministie fiscală oferite persoanelor fizice autorizate (PFA) ar putea declanşa în randul programatorilor din industria IT, care generează 6% din PIB, un exod asemănător celui din domeniul medical, estimează compania de consultanţă fiscală, contabilitate şi audit Contexpert. "În mod concret, programatorii şi informaticienii care colaborează cu companii de IT inclusiv multinaţionale, sub forma de PFA, au de ales între a avea riscul de a achita toate contribuţiile aplicabile contractelor individuale de muncă retroactiv pe cinci ani de zile sau a renunţa la PFA, devenind salariaţi, cu diminuarea aferentă a venitului net", se arată într-un comunicat al Contexpert. Sorin Istrate, managing partner Contexpert, a declarat că este puţin probabil ca o multinanţională să preia, fie şi parţial, şocul financiar al renunţării colaborărilor cu PFA-uri la acest regim fiscal şi trecerea acestora pe contract de muncă. "Cu excepţiile de rigoare, pentru caţiva specialişti extraordinari, cel mai probabil că veniturile nete se vor diminua cu sumele suplimentare de achitat de angajator statului roman", a precizat Istrate. Specialiştii din IT se situează constant în topul veniturilor şi optează, de regulă, să-şi desfăşoare activitatea apeland la alte forme contractuale decat cele de muncă, în primul rand din cauza fiscalităţii care le erodează veniturile. În prezent, un PFA în IT suportă o taxare netă de 25,9%, în sistem real, iar dacă ar trece la contract de muncă, aceasta ar creşte pană la 75 de procente. Practic, susţine Contexpert, amnistia fiscală pentru PFA-uri obligă companiile IT care folosesc serviciile PFA-urilor fie să suporte creşterea taxării pentru a le păstra angajaţilor veniturile nete neafectate, fie să descarce şocul noilor taxe catre angajaţi - adică să le reducă veniturile nete, riscand ca aceştia să îşi caute de lucru peste hotare. Autorităţile vor să descurajeze utilizarea PFA-urilor considerandu-le ca principalul motiv al deficitului la bugetul de pensii şi de sănătate, contribuţiile la aceste fonduri fiind nule sau foarte mici. Un PFA trebuie să plătească impozitul pe venit de 16%, contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) de 5,5% la venitul net precum şi contribuţia de asigurări sociale (CAS) de 26,3% din venitul pentru care se încheie contractul de asigurare. În cazul în care au şi alte venituri din salarii, eventual un contract de muncă pe timp parţial la care totalul taxelor nu depăşeşte 110 lei, PFA sunt exceptate de la plata contribuţiei la pensii (CAS). Dacă optează pentru înregistrarea ca plătitor la norme de venit, PFA-ul are un tratament şi mai favorabil fiscal, pentru că taxarea se aplică la o sumă fixă anuală indiferent de nivelul venitului realizat. În concluzie, potrivit Contexpert, obiectivul autorităţilor este de a transforma cat mai multe PFA-uri în salariaţi, sub ameninţarea retratării veniturilor pe ultimii cinci ani.

Managerii estimează creşterea activităţii în industrie, construcţii, comerţ şi servicii

Managerii companiilor estimează pentru perioada iunie - august creşterea activităţii în toate sectoarele economice - industria prelucrătoare, construcţii, comerţ şi servicii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural al Institutului Naţional de Statistică (INS). În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural plus 7%). Pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere şi anume: fabricarea băuturilor (sold conjunctural plus 39%), urmată de fabricarea tutunului (sold conjunctural plus 36%). Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de plus 3% pe total industrie prelucrătoare. În construcţii se va înregistra o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural plus 18%). Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural plus 9%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural plus 12%), în timp ce în ceea ce priveşte preţurile se preconizează o relativă stabilitate (sold conjunctural plus 2%). "În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere accentuată a activităţii economice (sold conjunctural plus 48%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural plus 41%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural plus 9%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează scădere moderată a preţurilor de vanzare cu amănuntul (sold conjunctural -11%)", arată INS, într-un comunicat.

Romgaz va începe în cateva luni forajul în Slovacia

Compania de stat Romgaz Mediaş (SNG), unul dintre cei doi mari producători de gaze din Romania, va începe în trimestrul al treilea al acestui an forajul de explorare la cele trei perimetre concesionate în Slovacia, lucrări care ar fi trebuit să fie iniţiate încă din 2013. "Din punct de vedere contractual, la perimetrele din Slovacia s-a intrat într-o noua fază de explorare, fază care cuprinde lucrări de foraj şi achiziţie de date magneto-telurice. Programul de lucrări pentru 2015 cuprinde forajul a două sonde de explorare la o adancime de 1.200 m", a comunicat compania. În Slovacia, faza de explorare poate dura pană în 2016. Romgaz deţine încă din 2008 o cotă de 25% din licenţa asupra perimetrelor Svidnik, Medzilaborce şi Snina din Slovacia. La proiectele din Polonia, Romgaz deţine o cotă de 30% din două licenţe, preluate tot în 2008. Partenerii sunt San Leon Energy, cu o cotă de 45%, şi o altă firmă britanică, Sceptre Oil & Gas, cu 25%. În ceea ce priveşte perimetrele Cybinka şi Torzym din Polonia, acestea se află în faza de explorare care poate să dureze pană la începutul anului 2017. "În această fază se evaluează potenţialul economic al diferitelor prospecte din portofoliu, şi se fac studii care vor sta la baza fundamentării următoarelor etape. Următorii paşi în demersul de explorare al acestor două blocuri sunt forarea unor sonde de explorare în fiecare perimetru, după care în cazul în care se va realiza o descoperire, potenţialul ei va fi evaluat prin alte sonde care să valideze comercialitatea", potrivit companiei. În 2014, Romgaz a extras 5,66 miliarde metri cubi de gaze naturale. Consolidarea procesului de stabilizare a producţiei la nivelul de 5,66 miliarde mc pentru al patrulea an consecutiv a dus astfel la anularea declinului de producţie. Oficialii Romgaz spun că în strategia companiei s-a prevăzut pentru perioada 2012-2016 un declin de producţie de maximum 1,5%/an. "În scopul sporirii rezervelor, compania este interesată de achiziţionarea de drepturi şi obligaţii petroliere în noi perimetre de explorare şi dezvoltare de resurse de gaze naturale atat pe teritoriul Romaniei cat şi în străinătate. Romgaz este interesată să participe la licitaţiile organizate de ANRM pentru noi perimetre, în măsura în care agenţia scoate la licitaţie noi loturi. Orice oportunitate în acest sens este analizată de către specialiştii companiei in limitele acceptate de risc ale acesteia, care la acest moment sunt scăzute spre moderate", precizează reprezentanţii companiei.

Costurile de împrumut ale Italiei, Spaniei şi Portugaliei cresc puternic din cauza Greciei

Costurile de împrumut ale Italiei, Spaniei şi Portugaliei au crescut puternic luni, investitorii reacţionand la probabilitatea mai mare ca Grecia să iasă din zona euro, după ce autorităţile de la Atena au închis băncile şi au introdus controlul capitalului, relatează Reuters. Randamentele obligaţiunilor guvernamentale pe termen de 10 ani ale celor trei state a urcat semnificativ, mărind diferenţa faţă de randamentul obligaţiunilor germane considerate de referinţă, într-un prim semn clar de contagiune după criza financiară europeană din 2011-2012. Diferenţa dintre costul de împrumut al Spaniei şi cel al Germaniei a urcat la cel mai ridicat nivel din aproape un an. O ieşire a Greciei din zona euro ar spori riscul ca şi alte state puternic îndatorate să îi urmeze exemplul. Analiştii consideră că reacţia pieţei ar putea deveni mai pronunţată pe parcursul săptămanii. Banca Centrală Europeană (BCE) va analiza miercuri programul de finanţare de urgenţă a băncilor elene. În lipsa fondurilor de susţinere din partea creditorilor internaţionali, autorităţile elene nu vor putea să plătească marţi o datorie de 1,6 miliarde de euro către FMI. "Piaţa ia în calcul o probabilitate mai mare ca aceste evenimente să declanşeze ieşirea Greciei din zona euro", a declarat Michael Michaelides, analist la RBS, adăugand că investitorii consideră că referendumul de duminică din Grecia va fi de fapt un vot referitor la apartenenţa la zona euro. Pe de altă parte, leul s-a depreciat în raport cu euro la 4,4931 unităţi, de la 4,4577 lei pentru un euro vineri, iar faţă de dolar a fost depăşit pragul de 4 lei, potrivit cursului oficial al BNR, după evenimentele din Grecia. Un dolar era cotat vineri la 3,9783 lei. Zona euro se pregăteşte pentru intrarea Greciei în incapacitate de plată, în această săptămană, după ce a refuzat să prelungească finanţarea ţării, în urma anunţului surprinzător al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum.

Preţurile petrolului scad cu peste 1 dolar

Preţurile petrolului au scăzut luni cu peste 1 dolar, pe fondul crizei din Grecia care a dus la închiderea băncilor elene şi la controlul capitalului, determinand investitorii să renunţe la activele riscante, relatează Reuters. Banca Centrală Europeană a menţinut dar a îngheţat nivelul de finanţare a băncilor elene prin programul de asistenţă de urgenţă ELA, în urma eşuării negocierilor dintre autorităţile elene şi creditori, respectiv Comisia Europeană, BCE şi FMI. În aceste condiţii, autorităţile elene nu au avut altă soluţie decat să închidă băncile pană după referendumul referitor la măsurilor de austeritate, programat pe 5 iulie. Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, este în declin cu 1,36 dolari, la 61,9 dolari pe baril, atingand cel mai redus nivel de după 5 iunie. Cotaţia petrolului de referinţă pe piaţa americană este în scădere cu 1,25 dolari, la 58,38 dolari pe bari, nivel minim după 9 iunie. Analiştii anticipează că preţurile petrolului vor continua să aibă o evoluţie negativă în această săptămană, înainte de referendumul de duminică.

Banca Elveţiei, sprijin pentru franc

Banca centrală a Elveţiei a intervenit luni pe piaţa valutară, în încercarea de a preveni aprecierea francului, după ce Grecia a impus controlul capitalului şi a decis închiderea băncilor pentru o săptămană, relatează Reuters. Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, a dezvăluit informaţia luni, la o conferinţă pe teme financiare, dar a refuzat să ofere alte detalii. Intrarea Greciei în incapacitate de plată este probabil să declanşeze o cerere mare pentru francul elveţian, considerat un plasament sigur, şi să determine banca centrală să intervină. Instituţia a menţinut în această lună politica dobanzilor negative şi a anunţat că va rămane activă pe piaţa valutară pentru a împiedica aprecierea francului, pe care îl consideră "cu mult supraevaluat". Francul este tranzacţionat luni în urcare la 1,0369 unităţi pentru un euro, de la nivelul de 1,0427 unităţi pentru un euro înregistrat la închiderea tranzacţiilor de vineri. Grecia este a doua ţară din zona euro care a introdus controlul capitalului, după Cipru în 2013. Decizia, prin care retragerile de bani de la bancomate sunt limitate la 60 de euro pe zi, a fost luată în urma întreruperii negocierilor cu creditorii internaţionali, vineri seara, şi decizia de duminică a Băncii Centrale Europene de a îngheţa finanţarea băncilor din Grecia.

Semn bun pentru constructori

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a crescut în primele cinci luni cu 1,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 14.185, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS). "Creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (plus 192 autorizaţii), Nord-Est (plus 174) şi Sud-Muntenia (plus 99). Scăderi a numărului de autorizaţii eliberate pentru construirea de clădiri rezidenţiale au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Centru (-104 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (-36), Vest (-35), Sud-Vest Oltenia (-28) şi Nord-Vest (-2)", arată INS, într-un comunicat. În luna mai s-au eliberat 3.654 de autorizaţii pentru construirea de clădiri rezidenţiale, din care 64,1% pentru zona rurală. Creşterea a fost de 8,9% faţă de aprilie şi de 1,9% comparativ cu mai 2014.













În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.