Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Mohammad Murad a fost reales preşedinte al Patronatelor din Turism

Ziarul de Vrancea
28 iun 2015 847 vizualizări
Mohammad Murad a fost reales preşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), pentru un al doilea mandat, unul dintre obiective fiind ca federaţia să fie consultată de autorităţile centrale şi cele locale cand sunt luate deciziile importante în turism, anunţă organizaţia patronală.

Noul mandat la conducere va avea o durată de patru ani, ca şi cel precedent. Într-un comunicat transmis de FPTR se arată că obiectivele primului mandat au fost reducerea TVA în turism şi introducerea voucherelor de vacanţă, probleme care au fost rezolvate în această perioadă. Murad va face echipă cu prim-vicepreşedintele executiv Dragoş Răducan şi prim-vicepreşedintele Nicolae Bucovală, sprijiniţi de zece preşedinţi de organizaţii patronale locale şi opt vicepreşedinţi din principalele zone de dezvoltare. În echipa care va coordona activitatea FPTR au fost cooptaţi ca vicepreşedinţi doi foşti preşedinţi ai Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din Romania, respectiv Lucia Morariu şi Gheorghe Fodoreanu. Federaţia Patronatelor din Turismul Romanesc reuneşte 10 organizaţii patronale şi 85 de mari societăţi de turism, care cumulează o cifră de afaceri de peste două miliarde de euro şi au angajaţi peste 34.000 de persoane.

Excedentul bugetar a urcat la 0,9% din PIB

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 93,16 miliarde lei (13,3% din PIB) şi au fost cu 10,8% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent

Bugetul general consolidat pe primele cinci luni ale anului 2015 s-a încheiat cu un excedent de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,9% din PIB, faţă de un deficit de 1,58 miliarde lei, respectiv minus 0,24% din PIB, înregistrat la aceeaşi dată în anul 2014. În primele patru luni ale anului, bugetul general consolidat înregistrase un excedent de şase miliarde lei, respectiv 0,85% din PIB.  Conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice, veniturile bugetului general consolidat au însumat 93,16 miliarde lei (13,3% din PIB) şi au fost cu 10,8% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din TVA (plus 17,5%), impozitul pe venit (plus 15,1%), venituri nefiscale (plus 19,2%) şi accize (plus 9,8%). Încasările din contribuţii de asigurări sociale au scăzut doar cu 0,8% faţă de anul anterior, fiind influenţate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor angajatorilor, cat şi creşterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuţie către pilonul II de pensii. La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 3,5%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 7,1% şi venituri nefiscale cu 0,8%. Potrivit MFP, cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 86,8 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 1,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 puncte procentuale ca pondere în PIB.  În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri în cazul cheltuielilor cu bunuri şi servicii (minus 3,8%) şi a celor cu subvenţiile (minus 2%). O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobanzile (minus 21,9%), ca urmare a sezonalităţii plăţilor şi a scăderii randamentelor la titlurile de stat. Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 7,3 miliarde lei, respectiv 1,0% din PIB. Pentru anul 2015, autorităţile romane şi instituţiile financiare internaţionale au convenit un deficit bugetar de 1,83% din PIB. Anul trecut, bugetul general consolidat a consemnat un deficit de 1,85% din PIB. 

Eurostat: Romania, pe primul loc în UE la scăderea ponderii taxelor în PIB 

Lituania şi Romania se situau, în 2013, pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte ponderea veniturilor din taxe (inclusiv contribuţiile sociale) în Produsul Intern Brut, 27,2% din PIB în cazul Lituaniei şi 27,4% din PIB în cazul Romaniei, aproape jumătate faţă de nivelul de 40,1% din PIB în cazul UE şi 41,2% din PIB în cazul zonei euro, potrivit datelor prezentate vineri de Oficiul european de statistică (Eurostat). La polul opus, ţările unde veniturile din taxe au avut în 2013 cea mai mare pondere în PIB au fost Danemarca (48,6%), Belgia (47,8%) şi Franţa (47,3%).  De asemenea, Eurostat informează că între 2012 şi 2013 scăderi ale ponderii taxelor în PIB au fost înregistrate în nouă state membre, iar cea mai mare scădere s-a înregistrat în cazul Romaniei (minus 0,7 puncte procentuale de la 28,1% din PIB în 2012 la 27,4% din PIB în 2013).  În termeni absoluţi însă, între 2012 şi 2013 o scădere a veniturilor din taxe şi contribuţii sociale au fost înregistrate doar în cinci state membre (Cehia, Grecia, Italia, Cipru şi Marea Britanie), în timp ce în restul de 23 de state membre (inclusiv în Romania) veniturilor din taxe şi contribuţii sociale au crescut. În cazul Romaniei este vorba de o creştere de la 58,734 miliarde de euro în 2012 pană la 63,714 miliarde euro în 2013.  În 2013, veniturile din taxe în UE 28 au rămas relativ egal distribuite între contribuţii sociale nete (13,5% din PIB), taxe pe producţie şi importuri (13,5%) şi taxe pe venituri, avere etc. (12,9%). 

Două vehicule fără şofer, aproape de o coliziune în SUA

Două vehicule prototip fără şofer au fost foarte aproape de o coliziune, într-o zonă urbană din statul american California, afirmă surse citate de Reuters, dar companiile Google şi Delphi Automotive, care testau maşinile, au negat informaţiile. Un vehicul prototip fără şofer Audi Q5 al companiei Delphi Automotive schimba benzile de circulaţie pe o şosea din San Antonio, fiind aproape de a intra în coliziune cu o maşină avand tehnologie similară, un Lexus RX400h aparţinand companiei Google. Cele două vehicule nu s-au atins deloc, iar companiile proprietare susţin că situaţia din trafic a demonstrat că sistemele de evitare a coliziunii funcţionează. "Nu au fost nici măcar aproape de o coliziune. Au avut între ele o bandă de circulaţie", a declarat Kristen Kinley, purtătorul de cuvant al companiei Delphi Automotive, citat de Los Angeles Times. "Maşina noastră a avut o reacţie de franare, normală pentru evitarea coliziunii", a reacţionat John Absmeier, directorul grupului Delphi, care era pasager în vehicul. "Informaţia principală care ar trebui să apară în presă ar fi că două vehicule care se autoconduc au făcut manevre corespunzătoare pentru a se evita", a reacţionat compania Google. În urmă cu o săptămană, autorităţile din statul California au anunţat şase accidente uşoare între vehicule care se autoconduc şi maşini normale. Autorităţile au dat asigurări că accidentele au fost provocate de şoferi şi că nu a fost rănit nimeni.

Copertine de protecţie la intrările Palatul Parlamentului

Senatul intenţionează construirea a două copertine de protecţie la intrările din Palatul Parlamentului, respectiv la intrarea principală a demnitarilor şi personalităţilor de rang înalt şi la cea destinată personalului. Potrivit site-ul Senatului, copertinele de protecţie vor fi realizate în scopul asigurării protecţiei şi siguranţei accesului în sediul instituţiei. Astfel, Senatul achiziţionează servicii de proiectare în vederea stabilirii soluţiilor tehnico-economice optime de realizare a copertinelor, urmand să fie aleasă oferta la preţul cel mai scăzut. Copertina de la intrarea principală trebuie să protejeze fluxul circulaţiei persoanelor de-a lungul scării monumentale pe distanţa dintre zona de oprire a automobilelor şi uşa principală de acces, să preia diferenţele de nivel, ţinand cont de podestele scării monumentale, se menţionează în caietul de sarcini. Cele două copertine trebuie să poată prelua, pe o porţiune de lungime limitată de langă intrare, şocul unor eventuale căderi de fragmente de piatră naturală desprinse din elemente ale faţadei frontonului, să asigure pătrunderea luminii naturale prin partea superioară şi să se integreze, din punct de vedere al configuraţiei, în contextul plasticii arhitecturale generale a clădirii Palatului Parlamentului.

Cea mai veche centrală nucleară din Germania a fost închisă

Cea mai veche centrală nucleară dintre cele aflate în funcţiune în Germania a fost închisă în noaptea de sambătă spre duminică, în cadrul unui plan iniţiat în urmă cu patru ani de a renunţa la toate reactoarele nucleare pană în 2022, relatează Associated Press în pagina electronică. Ministerul Mediului din landul Bavaria a anunţat duminică, potrivit agenţiei DPA, că reactorul Grafenrheinfeld a fost închis în cursul nopţii, aşa cum era programat. Reactorul Grafenrheinfeld a intrat în funcţiune în 1981 şi este primul care se închide după 2011, cand Germania a oprit funcţionarea celor mai vechi opt reactoare din totalul de 17, în urma dezastrului nuclear de la Fukushima, din Japonia. Următorul care se va închide va fi unul dintre cele două reactoare de la centrala Gundremmingen din Bavaria, încetarea activităţii fiind prevăzută pentru sfarşitul lui 2017. Celelalte reactoare nucleare din Germania vor fi închise pană la sfarşitul lui 2022. Germania intenţionează să genereze 80 la sută din electricitatea pe care o consumă din surse regenerabile pană în 2050.

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.