Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: S-a lansat prima platformă de tranzacţionare a monedelor virtuale

Ziarul de Vrancea
26 iun 2015 752 vizualizări
Autoritatea de Supraveghere Financiară din Romania nu a stabilit reglementări referitoare la monedele virtuale

BitcoinXRomania, platformă digitală de tranzacţionare a monedelor virtuale, şi-a lansat operaţiunile în Romania, la cateva luni după ce BTCXchange.ro, singura platformă de acest tip de pe piaţa locală, a anunţat oprirea activităţilor din motive de securitate. Noua platformă este operată şi administrată de compania Crypto Next, unul dintre cei mai importanţi furnizori de softuri pentru monede virtuale, înregistrată în Insula Man din Marea Britanie. "Romania este un mediu natural pentru monedele virtuale, avand în vedere afinitatea naţională pentru tehnologie şi gradul ridicat de angajare din sectorul IT. BTCXchange.ro, care şi-a încetat activitatea, a înregistrat 3.000 de conturi de utilizatori şi un volum zilnic de tranzacţionare de 50 de bitcoin, într-o perioadă scurtă de activitate, ceea de demonstrează potenţialul pieţei", se arată într-un comunicat al BitcoinXRomania. Compania promite să revitalizeze piaţa bitcoin din Romania, cu o nouă platformă, promiţand securitate mai ridicată. BitcoinXRomania respectă, prin intermediul politicilor stricte ale Crypto Next, reglementările din Insula Man. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din Romania nu a stabilit reglementări referitoare la monedele virtuale, iar unul dintre avantajele BitcoinXRomania este că utilizează cadrul legal şi reglementările unei ţări unde aceste reguli există, precizează comunicatul. "Romanii trebuie să se simtă extrem de siguri în legătură cu o nouă platformă locală de tranzacţionare a bitcoin, după ce în trecut au fost expuşi la probleme de securitate. Noua platformă a Crypto Next, care deţine o reţea globală de platforme de tranzacţionare, reglementările din insula Man şi tehnologia israeliană de securitate ar trebui să ofere siguranţă utilizatorilor romani", a declarat Andreas Zabari, fondatorul BitcoinXRomania. În prezent, platforma BitcoinXRomania oferă servicii de schimb pentru dolar, euro, liră sterlină, leva bulgărească, forintul unguresc şi leu, precum şi pentru monedele digitale bitcoin, dogecoin, crypto next coin şi litecoin. Andreas Zabari vrea ca utilizarea bitcoin să crească puternic în Romania, el considerand că în caţiva ani, cu legislaţie din partea Guvernului, va fi posibil ca cetăţenii să îşi poată plăti facturile şi taxele cu bitcoin. BTCXchange şi-a întrerupt activitatea în decembrie 2014, din motive de securitate. Potrivit datelor BTCXchange, în total 5.165,18 de bitcoin, cu o valoare de circa 8,3 milioane de lei, au fost tranzacţionate în 2014 pe platforma digitală deţinută de o persoană fizică - Horea Vuşcan. Valoarea bitcoin a variat anul trecut între 250 şi 3.405,56 lei.

Finanţele vor să dreagă busuiocul după eşecul lansării titlurilor de stat

Denominare mai mică, pană la 100 de lei/titlu de stat, prelungirea maturităţii şi revizuirea modalităţii de stabilire a dobanzii sunt aspectele pe care Ministerul Finanţelor vrea să le îmbunătăţească după ce prima emisiune de titluri de stat destinate populaţiei a fost subscrisă în proporţie de 65%. "Din discuţiile preliminare pe care le-am avut cu colegii de la minister, am identificat o serie de aspecte ce pot fi îmbunătăţite la viitoarele emsiuni precum o denominare mai mică, de 100 de lei, prelungirea maturităţii precum şi revizuirea modalităţii de stabilire a dobanzii. Urmează o perioadă de evaluare a acestei emisiuni pentru ca apoi să revenim cu o strategie privind emsiunile viitoare destinate populaţiei", a declarat, a declarat secretarul de statul în Ministerul Finanţelor Enache Jiru, într-o conferinţă de presă organizată de Bursa de Valori Bucureşti cu prilejul intrării la tranzacţionare a titlurilor de stat. Populaţia a subscris 65.000 de titluri în cadrul emisiunii derulate în perioada 8-19 iunie, fiind alocată întreaga sumă de 65 milioane lei, cu cea mai mare cerere din Bucureşti, de 46,13%, iar dobanda a fost stabilită de Ministerul Finanţelor la nivelul maxim din prospect, de 2,15%. Intervalul de dobandă anunţat se situa între 1,75% şi 2,15%. În cazul în care se înregistra o suprasubscriere, Finanţele ar fi stabilit un nivel de dobandă competitivă. Din numărul total de titluri subscrise de cei 1.236 de investitori, 64.686 au fost marcate prin cele trei bănci din sindicatul de intermediere, BCR, BRD-Societe Generale şi Raiffeisen Bank, iar 313 de titluri prin 6 societăţi de servicii de investiţii financiare, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. În tranşa primară (cu maxim 50 de titluri/persoană) au fost subscrise 27.810 de obligaţiuni, iar în tranşa secundară (peste 50 titluri) au fost achiziţionate 37.189 de titluri. Persoanele fizice din Bucureşti au avut cel mai mare apetit pentru titlurile de stat destinate populaţiei cu o maturitate de doi ani, cumuland 46,13% din totalul subscrierilor, urmate de cele din judeţele Sibiu (3,37%), Mehedinţi (2,97%), Alba (2,87), Dolj (2,80%) şi Olt (2,76%). Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţia investitorilor persoane fizice în cadrul emisiunii 100.000 de titluri, în cuantum de 100 milioane lei, un titlu avand o valoare nominală de 1.000 de lei. Oficialii se aşteptau ca emisiunea să fie subscrisă în totalitate, mizand pe ultimele zile ale perioadei de derulare şi pe o dispersie cat mai mare.

Rusia refuză să acorde TAROM drept de survol

TAROM solicită Rusiei, de peste un an, drept de survol pentru a putea opera cursa directă Bucureşti-Beijing (China), fără a primi însă avizul oficialilor de la Moscova, au declarat surse din compania naţională de transport aerian. Fostul vicepremier Liviu Dragnea anunţa în luna martie a anului trecut că TAROM va relua din vara lui 2014 zborurile pe ruta Bucureşti-Beijing-Bucureşti, oprite în 2003 din raţiuni economice. "Conducerea companiei a încercat de mai multe ori să obţină drept de survol, a trimis mai multe scrisori guvernului rus pentru a-i solicita acest lucru, a încercat să ia legătura cu ei şi prin Ministerul Transporturilor, şi prin Ministerul de Externe. Au existat chiar şi cateva întalniri cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, ultima avand loc acum cateva săptămani. Acesta nu a venit cu niciun răspuns de la Moscova", au declarat surse din TAROM. Din punct de vedere economic, traversarea spaţiului aerian al Federaţiei Ruse pentru a ajunge la Beijing este cea mai viabilă soluţie, fiind cea mai scurtă distanţă şi o singură taxă de plătit. În plus, avioanele TAROM nu pot zbura mai mult de zece ore fără întrerupere. TAROM are o flotă de 23 de aeronave, din care jumătate au peste 20 de ani vechime. Compania va încheia acest an cu pierderi de opt milioane de lei, conform bugetului de venituri şi cheltuieli. Veniturile operatorului sunt estimate la 1,53 miliarde lei, iar investiţiile planificate se ridică la 92,9 milioane lei. TAROM are circa 2.000 de salariaţi, îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi este membră a alianţei SkyTeam din anul 2010. Compania naţională operează peste 50 de destinaţii proprii şi destinaţii deservite de partenerii code share.

SOCAR: Barilul de ţiţei ar putea rămane la 65-70 dolari şi anul viitor

Barilul de ţiţei, al cărui preţ s-a prăbuşit la jumătate în ultimul an, ar putea rămane la 65-70 dolari şi anul viitor, dar hidrocarburile se vor scumpi de 3-4 ori în zece ani, estimează Vitaliy Baylarbayov, vicepreşedinte adjunct al companiei petroliere de stat din Azerbaidjan, SOCAR. "Credem că preţul de 65 de dolari - vorbesc numai din punctul de vedere al SOCAR ca producător de ţiţei - este profitabil, l-aş numi acceptabil pentru a putea continua producţia atat onshore (pe uscat, n.r.), cat şi offshore (în largul mării, n.r.). Există evident îngrijorări că dacă preţurile vor scădea semnificativ pană la, să zicem, 40 de dolari, atunci anumite campuri petrolifere nu vor mai fi profitabile, dar nu am putea să încetăm producţia la aceste perimetre, pentru că tot ce producem, chiar şi la preţuri mai mici, va compensa pierderile care ar putea să apară dacă preţurile vor coborî. Noi estimăm că preţul va rămane la 65, poate 70 de dolari în acest an şi posibil şi în anul viitor. Aceasta prognoză nu ne face în niciun fel fericiţi, dar putem supravieţui şi în aceste circumstanţe", a declarat Baylarbayov. El anticipează o creştere a preţului petrolului, dar şi al gazelor, după un an - un an şi jumătate. "Nivelul de 80 de dolari pe baril permite industriei petroliere din întreaga lume să se dezvolte mai bine. Însă gazul vine din urmă, este o sursă mai verde de energie decat petrolul şi credem că viitorul aparţine gazului. Iar estimarea mea este că preţul hidrocarburilor, într-un orizont de 5-10 ani, va creşte de 3-4 ori", a menţionat reprezentantul companiei. SOCAR (The State Oil Company of Azerbaijan Republic) are reprezentanţe în Georgia, Turcia, Romania, Austria, Elveţia, Kazahstan, Marea Britanie, Iran, Germania şi Ucraina. În Romania, compania are 32 de benzinării, deschise în perioada 2011-2015 în urma unor investiţii de 50 de milioane de euro. SOCAR va investi în următorii 2-3 ani încă 50 de milioane de euro pentru extinderea reţelei.

Semn bun: Creditarea din zona euro este în creştere

Creditarea către sectorul privat din zona euro a crescut cu 0,5% în luna mai faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, sugerand că redresarea economică din regiune se extinde, susţinand cererea de finanţare, potrivit datelor publicate vineri de Banca Centrală Europeană (BCE). În luna aprilie creditarea a stagnat comparativ cu intervalul similar din 2014, relatează MarketWatch. Creşterea din luna mai a fost alimentată de un avans de 0,9% al creditării pentru persoanele fizice, care a compensat un declin uşor al împrumuturilor acordate companiilor. Banca Centrală Europeană (BCE) desfăşoară un program de suplimentare a lichidităţilor în valoare de 1.100 de miliarde de euro, pană în 2016, pentru relansarea activităţilor economice în zona euro. În primul trimestru, zona euro a înregistrat o creştere economică de 0,4%, analiştii anticipand un ritm similar în trimestrul al doilea.

Uber a lansat la Istanbul serviciul de transport pe apă

Uber Technologies a lansat la Istanbul serviciul de transport pe apă UberBOAT, pentru pasagerii care vor să traverseze stramtoarea Bosfor, în timp ce în Franţa serviciul de taximetrie al companiei a provocat proteste violente ale şoferilor de taxi, iar preşedintele Hollande a spus că este ilegal. În Istanbul, serviciul UberBOAT va apărea pe o aplicaţie smartphone atunci cand utilizatorul se va afla în apropierea stramtorii Bosfor. Călătoriile vor avea loc în ambarcaţiuni Beneteau deţinute de o companie locală, Navette-Tezman Holding, care va concura cu navele mari de transport şi cele de agrement, relatează Bloomberg. Istanbul, cea mai mare metropolă a Turciei, este unul dintre puţinele oraşe din lume amplasate pe două continente, milioane de oameni făcand zilnic naveta între Europa şi Asia. Feriboat-urile efectuează circa 20 de curse la un preţ de 2,15 lire (81 de cenţi americani), în timp ce navetiştii mai pot folosi metroul şi două poduri intercontinentale. Ul al treilea pod şi un tunel rutier sunt în construcţie. Preţul serviciului de taximetrie pe apă al Uber va porni de la 50 de lire (19 dolari), iar fiecare barcă va avea o capacitate de transport pentru 7-10 pasageri.

O firmă importantă de servicii informatice îşi măreşte personalul

Compania britanică de servicii informatice SCC, care desfăşoară operaţiuni în Iaşi şi Bacău, intenţionează să crească numărul de angajaţi din Romania cu aproximativ 500 de persoane, la peste 1.200, în anul financiar curent care se va încheia în martie 2016. SCC a obţinut în Romania, în anul financiar încheiat la 31 martie, venituri în valoare de 9,2 milioane de lire sterline, în timp ce profitul EBITDA (înainte de deducerea dobanzilor, taxelor, deprecierilor şi amortizărilor) a avansat cu 103%, la 1,2 milioane de lire. "În timpul anului fiscal 2015 numărul de angajaţi a urcat la 711 persoane, la facilităţile din Iaşi şi Bacău. În anul fiscal 2016 anticipăm că numărul de angajaţi va creşte la peste 1.200", se arată într-un comunicat al companiei. Grupul SCC, cel mai mare furnizor independent de soluţii informatice din Europa, cu operaţiuni în Marea Britanie, Franţa, Spania şi Romania, a obţinut în anul financiar trecut venituri de 1,5 miliarde de euro şi un profit EBITDA de 35,2 milioane de euro, care este cu 10% mai mare faţă de rezultatul anului anterior.













În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.