Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris are un vicepreşedinte roman

Ziarul de Vrancea
22 iun 2015 949 vizualizări
Avocatul Crenguţa Leaua a fost numit vicepreşedinte al Curţii Internaţionale de Arbitraj, de la Paris, urmand să preia funcţia la 1 iulie. Curtea este condusă de un preşedinte, secondat de 17 vicepreşedinţi, acoperind teritorial toate continentele.

Pentru mandatul 2015-2018, la conducerea instituţiei a fost desemnat francezul Alexis Mourre. "Este pentru prima dată cand în lista vicepreşedinţilor Curţii Internaţionale de Arbitraj ICC Paris se regăseşte un jurist dintr-o ţară din Europa de Est, alta decat Rusia. Această numire vine după încheierea unui mandat de trei ani ca membru al Curţii, perioadă în care m-am străduit să am o implicare concretă şi semnificativă în activitatea acestei instituţii arbitrale", a declarat Leaua, ăntr-un comunicat. Curtea Internaţională de Arbitraj ICC Paris este cea mai importantă instituţie arbitrală la nivel global. Are sediul la Paris şi birouri teritoriale în New York şi Singapore, dar permite organizarea de proceduri pe teritoriul oricărui stat. Un număr semnificativ de proceduri arbitrale ICC au loc anual pe teritoriul Romaniei sau cu participarea juriştilor romani. În componenţa Curţii se regăsesc membri numiţi dintre candidaţii desemnaţi de peste 80 de state reprezentate în cadrul ICC Paris. Rolul principal al Curţii este de a asigura administrarea arbitrajului în bune condiţii, cu respectarea drepturilor părţilor şi cu scopul asigurării recunoaşterii şi executării hotărarilor pronunţate de tribunalele arbitrale. Crenguţa Leaua este conferenţiar universitar titular la Academia de Studii Economice Bucureşti şi cadru didactic asociat în cadrul programului de masterat în Arbitraj Comercial organizat de Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Este arbitru cu experienţă în peste 100 de cazuri, fiind inclusă pe listele de arbitri ale curţilor de arbitraj de pe langă camerele de comerţ şi industrie din Romania, Austria, Polonia, Bulgaria şi Slovenia, precum şi din Kuala Lumpur si Shanghai.

Consumul intern, vector de creştere a PIB

Consumul intern are perspective de creştere cu peste 4% în 2015, după expansiunea de 5% înregistrată în 2014, arată un studiu EY Eurozone Forecast

Consumul intern înregistrează în Romania cel mai mare avans începand cu 2008 şi reprezintă principalul vector de creştere a Produsului Intern Brut (PIB), potrivit barometrului EY Eurozone Forecast. "Performanţa economică a Romaniei în primul trimestru al acestui an a fost peste aşteptări, marcand o creştere economică de 4,2%. Deşi este puţin probabil ca acest ritm să fie susţinut pe parcursul întregului an, perspectivele pentru 2015 răman destul de optimiste. (...) Consumul intern a crescut la nivel real cu un ritm care nu a mai fost atins din 2008 încoace, înregistrand o creştere trimestrială de 2.6% în ultimul trimestru al anului 2014. Aceste date încurajatoare au continuat şi anul acesta, cand s-a înregistrat o creştere a salariilor în medie cu aproape 7% în ianuarie şi în februarie, faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut", se arată într-un comunicat al companiei de audit şi consultanţă EY. Consumul intern are perspective de creştere cu peste 4% în 2015, după expansiunea de 5% înregistrată în 2014. Creşterea semnificativă a salariilor, de peste 6%, împreună cu inflaţia scăzută au întărit în această perioadă puterea de cumpărare a consumatorilor romani, potrivit sursei citate. În ceea ce priveşte PIB, compania anticipează pentru acest an o majorare de 3,1%, apropiată de cea prognozată pentru 2016, de 3,2%. "Consumul este în acest moment principalul vector de creştere în Romania, după o lungă perioadă de stagnare ce a urmat crizei globale – perioadă în care consumul domestic a scăzut în Romania cu aproximativ 10%. Tendinţa clar ascendentă ilustrează încrederea mai mare a populaţiei în economie şi creşterea nivelurilor reale ale salariilor. Ne aşteptăm de asemenea ca investiţiile să crească la randul lor, deşi dimensiunea evoluţiei pozitive va depinde puternic de perspectiva Zonei Euro", a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania. Analiza arată că zona euro trece prin cea mai puternică perioadă de creştere din 2011 pană în prezent, cheltuielile de consum şi exporturile urmand să susţină creşterea zonei euro la 1,6% în acest an şi la 1,9% în 2016.

Reducerea TVA la 19% a fost votată în unanimitate la Comisia de buget

Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a aprobat, ieri, în unanimitate, proiectul noului Cod Fiscal, stabilind scăderea TVA de la 24% la 19%, de la 1 ianuarie 2016. Popunerea de scădere a TVA la 19% a fost făcută de deputatul PNL Andreea Paul, iar preşedintele Comisiei de buget, deputatul PSD Viorel ştefan a spus că PSD este de acord cu această propunere, din "dorinţa ca noul Cod fiscal să fie votat în unanimitate". Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a spus că analizele făcute arată că o astfel de propunere va avea efecte bune în economie şi că cifrele arată că "se poate face acest lucru". "Partea bună este că din analizele pe care le-am făcut, inclusiv la nivel tehnic cu cei de la CE, Fond şi BM, aşa cum stau astăzi calculele, am spus că suntem de acord cu orice fel de măsură care vine în sprijinul economiei şi populaţiei, atata timp cat există la nivel de buget susţinere. Deci, cu o astfel de propunere, care va avea efecte extrem de bune în economie, suntem de acord. Dacă cifrele ne arată ca acest lucru se poate, suntem de acord. Partea buna este ca este un consens pe o astfel de masura şi este bine că avem cu toţii o astfel de abordare", a spus ministrul Teodorovici. Deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu a arătat că PNL susţine această măsură şi că se bazează pe faptul că guvernul spune că este o măsură sustenabilă. "Susţinem această măsură, este amendamentul PNL, este bine că este consens, mă bazez pe ceea ce a spus guvernul Ponta că este o măsura sustenabilă. Deci, răspunderea pentru sustenabilitate este a guvernului”, a adăugat Ialomiţianu. Raportul comisiei privind Codul fiscal va intra miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Orange a lansat în premieră un stick TV

Orange Romania a lansat, în premieră pentru Europa, stickul Orange TV, un mini-dispozitiv portabil prin care abonaţii pot avea la dispoziţie filme, emisiuni, seriale şi programe disponibile pe Orange TV Go, a anunţat ieri compania de telecomunicaţii. "Stickul Orange TV este o inovaţie care ne permite să transmitem conţinutul video bogat din Orange TV Go de pe dispozitivele mobile pe ecranul mare al televizorului şi să le oferim clienţilor întreaga libertate de a alege cum vor să-l vizioneze. Fiind un produs absolut nou în întreg Grupul Orange, am invitat 100 de clienţi să-l testeze, pentru a ne asigura că este pregătit să ajungă în casele romanilor. Clienţii au apreciat cel mai mult calitatea foarte bună a imaginii, precum şi faptul că este un produs inovator, uşor de instalat şi de folosit şi care le permite să vadă conţinutul pe ecranul televizorului, în timp ce folosesc telefonul pentru altceva", a declarat Julien Ducarroz, Chief Commercial Officer al Orange Romania. Prin Orange TV Go clienţii pot urmări pană la 75 de canale TV, dintre care 20 în format HD, precum şi peste 500 de filme şi episoade ale unor seriale. Cu ajutorul stickului şi aplicaţiilor "Orange TV Go" şi "stick Orange TV", disponibile în Magazinul Play şi App Store, tot acest conţinut TV rulează direct pe ecranul televizorului. Stickul este compatibil cu televizoarele cu port HDMI şi necesită o conexiune Wi-Fi securizată. Stickul Orange TV poate fi utilizat atat de abonaţii serviciului Orange TV prin satelit, cat şi de cei care urmăresc Orange TV pe dispozitivele mobile. Pe langă conţinutul din aplicaţia Orange TV Go, aceştia pot vedea pe televizor şi fotografii, melodii sau filme personale salvate pe smartphone sau tabletă. Clienţii care au un abonament de mobil Orange sau un abonament TV Local HD sau Local HDA pot achiziţiona stickul Orange TV la preţul standard de 40 de euro, cu TVA.

Închiderea magazinelor duminica i-a costat pe unguri 2.000 de locuri de muncă

Legea care interzice magazinelor din Ungaria să fie deschise duminica a dus la concedierea a peste 2.000 de angajaţi în aprilie, în timp ce numărul orelor de muncă suplimentare lucrate de angajaţii din sectorul de retail a urcat la un maxim al ultimilor cinci ani, relatează Portfolio.hu.În comerţul de retail şi cel en-gros, a avut loc o scădere de 2.200 de posturi în luna aprilie, comparativ cu luna februarie, potrivit datelor institutului ungar de statistică, citate de blokkk.com. În plus, numărul angajaţilor full time a scăzut cu peste 500 comparativ cu februarie. Iniţial, marile magazine au decis să prelungească programul de lucru în timpul săptămanii, pentru a compensa impactul opririi activităţiilor în zilele de duminică. Noua lege care a intrat în vigoare pe 15 martie restricţionează însă şi programul de lucru, la intervalul 6.00-22.00, în condiţiile în care unele magazine din Ungaria, precum Tesco, aveau program de lucru non-stop.

ANOFM: Peste 160.000 de persoane au fost angajate anul acesta

Peste 160.000 de persoane au fost încadrate în muncă de la începutul anului, iar peste 50.000 dintre acestea au peste 45 de ani, informează, luni, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Potrivit sursei citate, în perioada ianuarie - mai au fost angajate, prin programele ANOFM, 160.016 de persoane. Din totalul celor care şi-au găsit un loc de muncă în primele cinci luni, 28.402 sunt tineri cu varste sub 25 ani, 38.261 se încadrează în grupa 25 - 35 ani, 41.791 au între 35 şi 45 ani, iar 51.562 sunt persoane de peste 45 ani. După mediul de rezidenţă, 88.158 persoane provin din mediul urban, iar 71.858 din rural. Judeţul Timiş continuă să ocupe primul loc în ceea ce priveşte ocuparea, cu 10.827 persoane angajate în perioada de referinţă, urmat de Suceava (9.832 persoane încadrate), Bucureşti (8.134), Neamţ (8.124) şi Hunedoara (7.726).

Producţia de sare a scăzut anul trecut cu 14%

Romania a produs anul trecut 2,05 milioane tone de sare, în scădere cu 14% atat faţă de anul 2013, cat şi comparativ cu perioada de dinaintea crizei, potrivit datelor transmise de către Societatea Naţională a Sării (Salrom), singurul producător autorizat. "Producţia de sare realizată în anul 2014 a fost de 2.058.292 tone, comparativ cu 2.397.398 tone realizată în 2013. ţinand cont de caracterul sezonier al vanzărilor de sare şi de faptul că în anul 2013 precipitaţiile sub formă de ninsoare au fost însemnate cantitativ, livrările de sare pentru deszăpezirea drumurilor au fost mai mari în anul respectiv", a comunicat Salrom. Producţia de sare aferentă anului 2007 este de 2,21 milioane tone, iar media anuală înainte de începerea crizei economice, calculată pentru perioada 2007-2009, este de 2,35 milioane tone/an. De asemenea, Salrom a exportat peste 600.000 tone sare în Ungaria, Slovacia, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, Cehia, Polonia, Germania şi Franţa.
.












În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.