Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Deputaţii au votat TVA de 5% la o nouă tranşă de produse

Ziarul de Vrancea
21 iun 2015 821 vizualizări
Cota de 5% de TVA va fi aplicată la manuale, cărţi, ziare, evenimente sportive, acces la Zoo, livrarea unor locuinţe

Comisia de Buget din Camera Deputaţilor a votat, în această săptămană, introducerea cotei reduse de TVA de 5% pentru manuale şcolare, ziare şi reviste, cărţi, acces în muzee, grădini zoologice, evenimente sportive, cinematografe, ca şi la livrarea unor case, pentru care Guvernul a propus TVA de 9%. TVA va fi redusă la 5%, conform deciziei comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor, şi pentru accesul la castele, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, targuri, expoziţii şi evenimente culturale, se arată într-un comunicat transmis de către deputaţii PNL Andreea Paul şi Vasile Horga, membri ai Comisiei. O taxă pe valoarea adăugată de 5% va fi aplicată şi pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 metri pătraţi, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv TVA, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Propunerea Guvernului, adoptată de Senat, pentru livrarea acestpr imobile prevedea un prag de 380.000 lei. Conform comunicatului, cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care, în momentul vanzării, pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 metri pătraţi. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%. 

Romania trebuie să ramburseze 53,9 milioane euro către UE şi BM 

Romania mai are de plătit, în acest an, 53,9 milioane euro către Banca Mondială şi Uniunea Europeană, din împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit datelor Ministerul Finanţelor Publice /MFP/, transmise la solicitarea AGERPRES. Din această sumă, în luna august vor fi plătite 17,1 milioane euro către Banca Mondială, bani care reprezintă plăţi de dobanzi şi comisioane, în iunie şi iulie neexistand plăţi. De la începutul anului, ţara noastră a plătit circa 1,806 miliarde euro către FMI, UE şi BM. Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde euro, a fost plătită pe data de 1 ianuarie către UE, din care 1,5 miliarde euro reprezentau rambursări rate de capital, iar 46,2 milioane euro dobanzi şi comisioane. În data de 1 februarie, statul roman a plătit 18,3 milioane euro către Banca Mondială (dobanzi şi comisioane), iar pe data de 5 ale aceleiaşi luni suma de trei milioane de euro către FMI (dobanzi şi comisioane). De asemenea, pe 23 februarie Romania a plătit 162 milioane de euro (rambursări rate de capital) către FMI. În prima zi din martie a fost plătită suma de 3,2 milioane euro către Banca Mondială (dobanzi şi comisioane). În luna aprilie ţara noastră a rambursat 38,5 milioane euro către UE, pe 10 mai — 33,8 milioane euro, în timp ce pe 15 mai — 1,9 milioane euro au mers către BM.  Rambursările sunt efectuate în contul pachetului financiar acordat Romaniei de către creditorii internaţionali în anul 2009, care are o valoare totală de 19,95 miliarde de euro. În anul 2009, Romania a parafat un împrumut stand-by pe 24 de luni în valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE şi BM. Prin acest aranjament cu FMI, Romania a intrat în posesia a şapte dintre cele opt tranşe prevăzute, în sumă de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). Cea de-a opta tranşă a fost considerată, la solicitarea autorităţilor romane, de tip preventiv şi, în contextul evoluţiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizată. 

Prognoză bună pentru culturile agricole

Creşterea ş dezvoltarea vegetativă a culturilor se vor desfăşura în condiţii bune în cea mai mare parte a regiunilor, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, în condiţiile în care intervalul 20-26 iunie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în aproape toate zonele de cultură, relevă prognoza agrometeorologică întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/.Din punct de vedere meteorologic, în următoarea săptămană se va consemna o temperatură medie diurnă a aerului cuprinsă între 13 şi 24 grade Celsius, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole. De asemenea, în timp ce maxima aerului va oscila între 18 şi 30 grade Celsius, minima se va încadra între 6 şi 18 grade Celsius, la scara întregii ţări.  În acelaşi timp, în aproape toate regiunile agricole, se prognozează ploi cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vantului, iar la începutul perioadei analizate cantităţile de apă pot depăşi local 15-20 l/mp şi izolat vor fi condiţii de producere a grindinei. Conform specialiştilor ANM, conţinutul de apă pe adancimea de sol 0-100 cm, în cultura graului de toamnă, va înregistra valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare şi local apropiate de optim pe suprafeţe extinse din Oltenia, Transilvania, nord-vestul şi sud-estul Munteniei, local în sudul Dobrogei.  Totodată, în cultura de porumb, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Pe de altă parte, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, Transilvania, local în nordul şi sudul Munteniei, sud-vestul Dobrogei, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare pană la apropiate de optim. 

Guvernul Greciei îşi mai încearcă odată norocul cu creditorii

Guvernul Greciei discută noi propuneri de reformă care să fie prezentate luni creditorilor internaţionali, în ceea ce ar putea fi un ultim efort de evitare a controlului capitalului şi intrării în incapacitate de plată, au declarat doi oficiali eleni, relatează MarketWatch. Membrii Executivului concep un plan prin care speră că îndeplinească ţintele bugetare cerute de creditori, care se concentrează mai mult pe eliminarea facilităţilor fiscale decat pe tăieri de pensii. Noile propuneri pregătite de Guvern includ eliminarea multor facilităţi fiscale, respectiv exceptări de la plata impozitului pe venit, capital, carburanţi, vanzările de retail şi alte taxe. Autorităţile speră că veniturile suplimentare astfel obţinute vor permite reduceri mai mici ale pensiilor, astfel încat pachetul de măsuri să fie mai puţin dureros pentru Guvern din punct de vedere politic. Planul este pregătit de vicepremierul Yannis Dragasakis împreună cu mai mulţi membri ai Guvernului, dar nu este clar dacă va fi aprobat de Guvern. Grecia se află sub o mare presiune să convingă creditorii că are ţinte fiscale ambiţioase, înainte de reuniunea de luni a miniştrilor de Finanţe din zona euro, urmată în aceeaşi zi de o întalnire a şefilor de guvern. Măsurile de respectare a ţintelor fiscale au devenit o condiţie esenţială pentru deblocarea ajutorului financiar în lipsa căruia ţara va intra în incapacitate de plată în următoarele cateva săptămani. Grecia mai mare de primit 7,2 miliarde de euro din programul de salvare de 240 de miliarde de euro care se încheie pe 30 iunie. Statul elen trebuie să plătească FMI datorii de aproximativ 1,5 miliarde de euro scadente la sfarşitul acestei luni. De asemenea, în iulie şi august ajung la scadenţă obligaţiuni guvernamentale deţinute de Banca Centrală Europeană. Potrivit unor oficiali europeni, dacă luni nu se va ajunge la un acord, este posibil ca Grecia să fie nevoită să introducă rapid măsuri de control al capitalului.

Ucraina cere reducerea datoriilor

Ucraina acordă creditorilor cateva săptămani să accepte o propunere prezentată vineri pentru restructurarea unor datorii de 19 miliarde de dolari, înainte de a impune un moratoriu asupra plăţilor, a declarat o persoană apropiată situaţiei, citată de Bloomberg. Oferta implică o reducere de 40% a valorii nominale a obligaţiunilor suverane, a spus sursa. Obligaţiuni ucrainene în valoare de 1,25 miliarde de dolari, cu scadenţa în 2023, au înregistrat în această săptămană cea mai slabă evoluţie după luna martie, pe fondul dificultăţilor Guvernului de a încheia un acord cu creditorii care insistă că evitarea reevaluării valorii titlurilor este cea mai bună soluţie pentru a nu îndepărta investitorii în viitor. “Avertismentul referitor la moratoriu este destul de credibil. Să sperăm că acest fapt va accelera procesul de restructurare”, a declarat Giuliano Palumbo, manager de fonduri la Milano. FMI a înrăutăţit prognoza referitoare la contracţia din acest an a economiei Ucrainei de la 5,5% la 9%, iar autorităţile ucrainene trebuie să convingă în acest context deţinătorii de obligaţiuni, inclusiv cel mai mare dintre aceştia, fondul Franklin Templeton, să accepte restructurarea datoriilor Ucrainei, care a intrat în recesiune profundă din cauza conflictului cu separatişti din estul ţării

BP dă 750 milioane dolari pe 20% dintr-o firmă petrolieră din Siberia

BP va plăti Rosneft 750 de milioane de dolari pentru o participaţie de 20% la producătorul de petrol Taas-Yuriakh Neftegazodobicia din estul Siberiei, după ce şi Royal Dutch Shell a încheiat un acord pentru extinderea relaţiilor cu Gazprom, relatează Bloomberg. Totodată, BP şi Rosneft vor efectua activităţi de explorare în Siberia şi, dacă rezultatele vor fi pozitive, vor forma o companie mixtă la care Rosneft va deţine o participaţie de 51%, au anunţat cele două companii, care intenţionează şi să reorganizeze deţinerile la rafinării din Germania. Cele mai mari companii petroliere din Europa au în vedere un acces mai mare la vastele rezerve de hidrocarburi ale Rusiei şi pe pieţele din China şi Japonia, chiar dacă Rusia, al doilea mare producător mondial de petrol şi gaze, vrea să menţină nivelul vanzărilor în Europa pe fondul sancţiunilor occidentale introduse din cauza rolului autorităţilor ruse în criza din Ucraina. BP şi-a modificat strategia în Rusia în urmă cu doi ani, cand a schimbat participaţia de 50% la compania mixtă TNK-BP pentru numerar şi o participaţie de 20% la Rosneft, la care statul rus este acţionarul majoritar. "BP va continua să caute oportunităţi de investiţii în exploatarea resurselor substanţiale ale Rusiei, respecand în acelaşi timp sancţiunile internaţionale", afirmă într-un comunicat preşedintele BP în Rusia, David Campbell.

Belgia a blocat active ruse în baza unei decizii în cazul Iukos

Autorităţile belgiene au blocat conturile ambasadei Rusiei din Bruxelles, precum şi cele ale reprezentanţelor diplomatice ruse la UE şi NATO, Moscova ameninţand cu măsuri de retorsiune, relatează agenţia TASS, citată de EUObserver. Şi autorităţile franceze au pus sub sechestru active ale statului rus din 40 de conturi bancare, dar măsurile au fost anulate ulterior. Măsurile au fost generate de o decizie a Curţii de arbitraj de la Haga într-un litigiu dintre compania Iukos şi statul rus, care trebuie să achite compensaţii de 44 de miliarde de euro. În replică, Moscova a ameninţat că va bloca active belgiene din Rusia. "Dacă Belgia nu va anula măsurile, vom fi forţaţi să adoptăm măsuri adecvate împotriva proprietăţilor ambasadei belgiene din Moscova", a comunicat Ministerul rus de Externe. "Acţiunile Belgiei sunt un act evident neprietenos, o încălcare gravă a normelor legislaţiei internaţionale", adaugă diplomaţia rusă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.