Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Producătorul de lenjerie Jolidon a intrat în insolvenţă

Ziarul de Vrancea
19 iun 2015 880 vizualizări
Producătorul de lenjerie intimă Jolidon Cluj a intrat în insolvenţă, la solicitarea SC JIE SRL, a decis Tribunalul Cluj. Alături de JIE SRL au mai solicitat intrarea în insolvenţă, printre alţii, creditorii AB, DGMC, BCR, AFM, MESRL şi ASSRL.

Administrator judiciar provizoriu a fost desemnat C.I.I. G.M.L, potrivit deciziei instanţei. Creditorii se pot înregistra la masa credală pană la 3 august, iar publicarea tabelului preliminar al creanţelor va avea loc la 24 august. Tabelul definitiv al creanţelor va fi anunţat la 23 septembrie. Jolidon a fost înfiinţată la 2 aprilie 1993 de către Gabriel Carlig. Anul trecut, Jolidon a avut o cifră de afaceri de 64,2 milioane de lei şi o pierdere de 99,7 milioane de lei. Datoriile la 31 decembrie 2014 însumau 256 de milioane de lei.


Guvernul Greciei se ceartă cu Banca naţională

Guvernul elen susţine că are loc un complot pentru provocarea ieşirilor de capital de Grecia, în timp ce ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis acuză banca centrală a ţării că alimentează temerile legate de criza lichidităţilor, relatează Bloomberg. Campania are rolul să submineze sistemul financiar şi să întărească poziţia creditorilor, potrivit unui comunicat distribuit pe email reporterilor de un oficial guvernamental. "Aceste tactici favorizează creditorii care vor să şantajeze Guvernul elen. Grecia nu va fi şantajată", afirmă oficialul elen. Comunicatul are rolul să provoace dezbateri, nefiind o declaraţie oficială a Guvernului. Oficialul, care a solicitat ca identitatea sa să nu fie făcută publică, nu a indicat cine ar fi în spatele acestei strategii. După ce reuniunea de joi a membrilor Eurogroup s-a încheiat fără niciun rezultat, Varoufakis a spus că banca centrală a ţării provoacă temeri legate de lichidităţi. Controlul capitalului este incompatibil cu uniunea monetară, a declarat Varoufakis reporterilor. Un purtător de cuvant al Guvernului de la Atena nu a fost disponibil pentru comentarii. Şefii de stat şi de guvern din ţările zonei euro se vor reuni luni, la Bruxelles, pentru un summit pe tema crizei din Grecia, potrivit unor surse europene. "În contextul rezultatului reuniunii miniştrilor de Finanţe din Eurogrup, este urgent să existe o reuniune pentru discutarea situaţiei din Grecia la cel mai înalt nivel politic", a declarat un oficial european. Ambasadorii statelor zonei euro vor dezbate vineri situaţia din Grecia.

O firmă americană de IT pătrunde în Romania printr-o achiziţie

Furnizorul de servicii de comunicaţii cloud 8X8 din Statele Unite preia active ale companiei americane Quality Software Corporation (QSC), inclusiv din Romania, unde deţine un centru de inginerie la Cluj, pentru 4,3 milioane de dolari, din care 3 milioane de dolari în numerar. Compania privată americană QSC este dezvoltator de soluţii şi sisteme de analiză a datelor în sistem cloud sau la sediile clienţilor. Preţul tranzacţiei este de 3 milioane de dolari în numerar şi 1,3 milioane de dolari sub formă de compensaţii în acţiuni. Tranzacţia urmează să fie finalizată pană la sfarşitul acestei luni, cand 8X8 va plăti în numerar 2,2 milioane de dolari. Componenta în acţiuni va fi plătită în patru ani, în cazul îndeplinirii unor condiţii.Compania 8X8 va finanţa componenta în numerar a tranzacţiei din surse cash proprii şi investiţii. Prin achiziţia activelor QSC, 8X8 îşi extinde portofoliul în domeniul centrelor de contact cloud, pentru a include capacităţi precum înregistrarea apelurilor, capturi video, monitorizare live, transcrieri audio, raportări şi analize detaliate, se arată într-un comunicat al companiei.

Gazprom va construi două noi conducte

Gazprom va construi două noi conducte de gaze Nord Stream, pe sub Marea Baltică, în colaborare cu Royal Dutch Shell, E.ON şi OMV, pentru creşterea cantităţii de gaze livrate Europei, a declarat directorul general al producătorului rus de gaze, Alexei Miller, transmite Reuters. Totodată, Miller a spus că Gazprom construieşte o alianţă strategică cu Royal Dutch Shell care va include schimburi de active şi va permite producătorului rus de gaze să intre pe noi pieţe. Miller a arătat că acordul cu Shell prevede extinderea unei companii mixte de lichefiere a gazelor naturale, de 20 de miliarde de dolari, de pe insula Sahalin, precum şi schimbul de active în domeniul explorării şi producţiei. "Documente de o astfel de importanţă sunt semnate o dată la 5 sau 10 ani”, a declarat Miller, prezent la forumul economic de la Saint Petersburg. Acordul cu Shell este un caştig pentru Gazprom, într-o perioadă în care multe companii occidentale îşi reduc expunerea la Rusia din cauza sancţiunilor impuse statului rus din cauza politicii faţă de Ucraina. Grupul Gazprom, care este supus sancţiunilor Statelor Unite dar nu şi din partea UE, se luptă pentru cota de piaţă în Europa, pe fondul ofertei de gaze care depăşeşte cererea, fiind blocat şi într-o dispută cu Ucraina pe tema preţurilor.

17% dintre turişti alocă peste 4.000 lei pentru vacanţă

Ca şi acum zece ani, jumătate din populaţie pleacă în vacanţe interne, dar turismul extern aproape s-a triplat

Circa 17% dintre turiştii romani alocă peste 4.000 lei pentru concediul planificat în acest an, faţă de 5% în 2005, potrivit unui studiu care analizează preferinţele turiştilor romani în ultimii zece ani. În ceea ce priveşte bugetul de vacanţă alocat pe familie, sub 1.000 lei este alocat de 11% dintre turişti în 2015, faţă de 34% în 2005; 42% dintre turişti alocă între 1.000 şi 2.000 lei, faţă de 34% în 2005. Creşterea dorinţei de confort a mărit bugetul pentru vacanţa romanilor, spun realizatorii studiului. Între 2.000 şi 4.000 lei este alocat de 28% dintre turişti, faţă de 7% în 2005, în timp ce peste 4.000 lei este alocat de 17% dintre turişti, faţă de 5% în 2005. De asemenea, 22% dintre persoanele intervievate nu au fost anul trecut în vacanţă, faţă de 44% în 2004. "Ca şi acum zece ani, jumătate din populaţie pleacă în vacanţe interne, dar turismul extern aproape s-a triplat; au crescut semnificativ şi vacanţele mixte (intern şi extern). Unul din trei turişti romani apelează la serviciile unei agenţii de turism pentru a cumpăra o vacanţă. Avionul a devenit principalul mijloc de transport pentru vacanţă. A dispărut practic cererea pentru hotelurile de o stea şi s-a triplat, în schimb, opţiunea pentru 4 şi 5 stele", se arată în studiu. Adrian Voican, iniţiatorul sondajului, preşedintele Comisiei de marketing a ANAT (Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism), afirmă că analizează piaţa de turism periodic. "Turismul romanesc s-a dezvoltat spectaculos în ultimii 10 ani, romanii călătoresc mai mult şi sunt mult mai avizaţi ca în trecut", a declarat el. Altă concluzie a studiului a fost că, în ultimii zece ani, consumul turistic a crescut cu 39%, cel mai mare aport la această creştere avandu-l persoanele de peste 55 de ani (seniori) cu A 35% din total creştere, urmate de "aspiranţi" (26-35 ani) cu 21%. De asemenea, în ultimii zece ani, persoanele cu venituri mici (sub 200 euro/persoană) au contribuit cu cea mai mare creştere la consumul turistic (A17%), fapt datorat ofertelor speciale de tipul "Înscrieri Timpurii", bazate pe reduceri pentru achiziţia din timp a biletelor, oferte care nu existau acum zece ani. În schimb, persoanele cu venituri mai mari şi-au păstrat consumul turistic, renunţand totuşi la vacanţele extravagante de tip "once in a life time". Din totalul celor intervievaţi, 50% au ales Romania ca destinaţie turistică, iar 24% au ales o destinaţie externă. Apetitul romanilor pentru vacanţele externe a crescut de 2 ori şi jumătate în ultimii zece ani, de la 9% în 2004 la 24% în 2014. A crescut totodată consumul vacanţelor mixte (ţară şi străinătate) de peste 20 de ori, de la un procent nesemnificativ de 0,2% în 2004 la 5,4% în 2014. "Este o tendinţă promiţătoare despre care anticipăm că îşi va continua creşterea, datorită profilului turistului roman, dornic de nou dar şi tradiţionalist", spun realizatorii studiului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.