Economic

Se ieftineşte energia electrică?

Ziarul de Vrancea
15 iun 2015 796 vizualizări
ANRE a aprobat luni noile tarife zonale aferente serviciului de transport pentru introducerea de energie electrică în reţea şi tariful mediu de introducere a energiei în reţea, practicate de companiile din domeniu, astfel că preţul mediu al energiei pe piaţa angro se va reduce cu 4-5%.

Modificările au fost aprobate de Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). "Reducerea tarifelor TG (componenta de introducere a energiei electrice în reţea, n.r.) în funcţie de zonă cu pană la 8,93 lei/MWh va conduce la o scădere a preţului mediu de tranzacţionare pe piaţa angro de energie cu circa 4-5 %, precum şi la creşterea oportunităţilor de export pentru producătorii romani de energie electrică", se arată într-un comunicat al ANRE. Reprezentanţii autorităţii subliniază însă că această măsură va avea un efect nesemnificativ asupra preţurilor la consumatorii finali, întrucat tarifele de extracţie din reţea trebuie ajustate în aşa fel încat să poată fi asigurată acoperirea costurilor justificate ale Transelectrica SA, transportatorul naţional de energie. "Avand în vedere recomandările ACER privind orientările referitoare la tarifele de transport plătite de producătorii de energie electrică, ANRE a elaborat prezentul Ordin de modificare a Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 53/2013, astfel încat tariful de transport – componenta de introducere a energiei electrice în reţele TG să acopere numai costul marginal pe termen scurt, şi anume suma dintre costul marginal datorat consumului propriu tehnologic din reţeaua electrică de transport şi costul marginal datorat congestiilor din reţeaua electrică de transport”, se arată în comunicat. Potrivit acestuia, tariful de transport - componenta de introducere a energiei electrice în reţele TG va fi diferită pe zone tarifare diferite, în funcţie de impactul pe care îl are introducerea energiei electrice în nodurile reţelei electrice. De asemenea, costul mediu al transportului, determinat ca diferenţă dintre venitul reglementat şi costul marginal total al transportului, se recuperează integral prin tariful de transport- componenta de extragere a energiei electrice TL.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.