Economic

Industria fără fum face anual 2,42 milioane de euro

Ziarul de Vrancea
10 iun 2015 744 vizualizări
veniturile industriei de software şi servicii IT au crescut anul trecut cu 13% u "este încă o cifră mică pentru potenţialul Romaniei”, consideră specialiştii

Industria de software şi servicii IT a înregistrat anul trecut venituri de 2,42 miliarde de euro, în creştere cu 13% faţă de 2013, iar pentru 2015 se prognozează încasări mai mari cu 14%, pană la 2,749 miliarde euro. Datele sunt incluse în studiul "Romanian Software and IT Services Industry", realizat de Pierre Audoin Consultants (PAC) la solicitarea Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS). Industria de software şi servicii IT va ajunge, potrivit calculelor PAC, la 3,782 de miliarde de euro în 2018. "Este încă o cifră mică pentru potenţialul Romaniei. Mi se pare o creştere mică pană în 2018, pentru că acest scenariu este unul conservator. Eu sper să fie un scenariu pesimist, dar cred că este unul realist. Cererea ar putea duce la o piaţă de 5-6 miliarde de euro, dar momentan nu există capacitate de livrare. În Romania ai nevoie de minimum cinci ani pentru a face un centru de 3-4.000 de oameni, pe cand în India se poate face într-un an şi jumătate. O companie foarte mare din energie dorea să facă un centru de 2.500 de oameni în Romania, dar era imposibil de realizat, aşa că s-a dus în China", a declarat Eugen Schwab-Chesaru, vicepreşedintele PAC Romania & CEE. Numărul persoanelor care lucrau pentru produse software şi servicii IT era anul trecut de 78.810, iar pentru 2015 se estimează o creştere pană la 86.930. Din totalul veniturilor din 2014, aproximativ 65% au provenit din exporturi, în creştere faţă de anul anterior, cand ponderea exporturilor în veniturile din software şi servicii ale companiilor romaneşti era de 60%. Din cele 2,42 de miliarde de euro, aproximativ 931 de milioane de euro au fost din Romania, iar 1,49 de miliarde de euro din străinătate. Veniturile realizate de companiile romaneşti în ţară provin în proporţie de 32% din proiecte derulate pentru administraţia publică, 16% pentru clienţi din industria producătoare, 14% pentru clienţi din zona financiar-bancară, 9% pentru companii telecom şi 8% pentru clienţi din domeniul utilităţilor. La export, veniturile provin de la clienţi din industria producătoare în proporţie de 40%, 17% de la clienţi din domeniul serviciilor, 16% din zona financiar-bancară, 11% din retail şi 5% din asigurări. Potrivit lui Schwab, dacă în 1999 nivelul de productivitate al unui angajat din software era de 8-9.000 de dolari, anul trecut acesta a fost de aproximativ 35.000 de euro, de aproape cinci ori PIB-ul per capita. Comparativ, în vestul Europei nivelul de productivitate este cifrat la 120.000 de euro.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
bill, acum 3235 zile, 13 ore, 42 minute, 51 secunde
Semnatarul articolului nu face diferenta dintre 2,42 milioane si 2,42 miliarde de euro doar un coeficient de multiplicare egal cu o suta.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.