Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Romania nu a importat gaze în primele patru luni

Ziarul de Vrancea
9 iun 2015 888 vizualizări
In prezent, consumul anual de gaze al Romaniei se ridică la 10-11 miliarde de metri cubi anual, din care importurile reprezintă aproximativ 400 de milioane de metri cubi

Romania şi-a acoperit în primele patru luni necesarul de gaze naturale integral din producţia internă, astfel că nu a mai fost nevoită să importe din Rusia, a declarat ieri Gabriel Selischi, membru în Executive Board responsabil pentru Upstream la OMV Petrom. Producţia locală de gaze este asigurată, în cea mai mare parte, de Romgaz şi OMV Petrom. "În ultimii ani, şi la Petrom, dar şi împreună cu colegii de la Romgaz am susţinut cauza stabilizării producţiei de petrol şi gaze în Romania. Observăm acum că acest obiectiv este foarte aproape de a fi îndeplinit. În ceea ce priveşte Petrom, am reuşit ca doi ani consecutiv să creştem producţia. Aşadar, în 2013, pentru prima dată după foarte mulţi ani de descreştere, am crescut producţia şi am repetat această performanţă şi în 2014. De asemenea, observăm că, în primele patru luni ale acestui an, Romania şi-a acoperit necesarul, astfel încat nu a fost nevoie să importe gaz din Rusia. Aceasta este o demonstraţie clară a stabilizării producţiei în ceea ce priveşte gazul şi petrolul. Este nevoie în continuare de multe investiţii şi de o legislaţie aferentă", a precizat Selischi. În opinia sa, sistemul romanesc este vulnerabil la fiecare creştere semnificativă a cererii de gaze naturale. În prezent, consumul anual de gaze al Romaniei se ridică la 10-11 miliarde de metri cubi anual, din care importurile reprezintă aproximativ 400 de milioane de metri cubi. Comparativ, înainte de criză, în 2007, consumul era de 17-18 miliarde de metri cubi, din care importurile erau de circa 6 miliarde de metri cubi. Potrivit angajamentelor luate de statul roman în faţa FMI şi UE, piaţa consumatorilor casnici din Romania trebuie liberalizată total pană în anul 2018, moment la care preţul gazelor din producţia internă trebuie să atingă convergenţa cu piaţa. Consiliul Investitorilor Străini (CIS) a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că investitorii străini care operează în sectorul energetic au investit peste 22 miliarde de euro în Romania începand cu 2002 şi pană în prezent, "sumă care a contribuit la stabilitatea unui sector care fusese anterior subfinanţat". Guvernul estima însă că, per ansamblu, sectorul energetic are nevoie de un efort investiţional de 70 pană la 100 de miliarde de euro pană în anul 2035.

RAR a pus lacăt pe 60 de service-uri auto

Registrul Auto Roman a efectuat în perioada 18-22 mai 131 de controale la firmele autorizate să efectueze reparaţii la sistemele de franare, găsind o serie de nereguli, sancţionate cu amenzi de 260.000 de lei, suspendarea activităţii pentru 55 de firme şi oprirea activităţii pentru alte 9 unităţi. Firmele suspendate de RAR nu mai îndeplineau condiţiile iniţiale de autorizare, iar celelalte 9 aveau autorizaţia tehnică expirată. "Sancţiunile au fost aplicate pentru: neconformitatea de a nu efectua inspecţiile finale, probele pe standul de franare care să garanteze că autovehiculul supus activităţilor de reparaţii a sistemului de franare corespunde condiţiilor şi reglementărilor legale privind admiterea şi menţinerea în circulaţie; pentru efectuarea de activităţi de reparaţii la sistemul de franare în perioada în care Autorizaţia Tehnică era suspendată; neconformitatea de a nu-şi păstra şi respecta condiţiile iniţiale de autorizare; pentru efectuarea de activităţi de reparaţii la sistemul de franare fără a deţine Autorizaţie Tehnică", arată RAR, într-un comunicat. RAR notează că mulţi dintre producătorii de autoturisme, echipamente, piese de schimb dar şi prestatori de servicii de reparaţii independenţi apelează la metode "la limita legii" pentru a-şi face loc pe piaţa marilor firme în domeniu. "Oferind servicii ieftine clienţilor şi mulţumindu-i pe moment, service-urile nu fac decat să presteze reparaţii de proastă calitate care nu garantează siguranţa în trafic. Însă, întreţinerea autoturismului creează întotdeauna probleme specifice. Clienţii aleg de obicei atelierele care le oferă serviciile rapid. De cele mai multe ori acestea nu au autorizaţie tehnică şi nici nu au posibilitatea să facă verificările finale care să ateste calitatea reparaţiilor efectuate", mai menţionează RAR.

Manpower: Angajatorii romani prevăd un climat de angajare pozitiv

Activitatea de angajare va continua într-un ritm pozitiv, dar moderat în următoarele trei luni, arată ediţia din trimestrul III/2015 a Studiului Manpower privind Perspectivele de Angajare de Forţă de Muncă. "25% dintre angajatorii romani anunţă intenţii de creştere a numărului de angajaţi în al treilea trimestru al anului 2015, iar 11% anticipează scăderi, rezultand o Previziune Netă de Angajare ajustată sezonier de plus7%, cu 2 puncte procentuale mai slabă decat in trimestrul II, dar şi decat în trim. III/2014. Cu toate acestea, este de aşteptat ca în intervalul iulie - septembrie 2015 numărul de angajaţi să crească în mai mică sau mai mare măsură în nouă din cele 10 sectoare de activitate şi şapte din cele opt regiuni", se arată într-un cominicat al companiei. Directorul general al ManpowerGroup Romania, Valentin Petrof, a declarat că piaţa este mai dinamică decat în trimestrele anterioare "Mai mult de o treime din angajatori prevăd o schimbare în dimensiunea forţei lor de muncă şi doar 62% nu anticipează modificări. O mare parte a activităţii va fi pozitivă, dat fiind că 1 din 4 angajatori romani anunţă intenţia de a îşi creşte numărul de angajaţi, dar diferenţele dintre regiuni şi sectoare de activitate continuă să persiste. Aceasta înseamnă că cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă ar trebui să-şi evalueze oportunităţile de angajare în ansamblu, pe o scară mai largă, iar angajatorii ar trebui să ia în considerare bazine mai variate de forţă de muncă, cu nivele diferenţiate de talente disponible sau deficitare, atunci cand îşi formulează strategiile de creştere şi investiţie", a afirmat el. Cu o singură excepţie, în ultimele zece trimestre angajatorii din industria prelucrătoare au fost cei mai optimişti din ţară şi continuă să prognozeze un ritm de angajare susţinut şi în trimestrul III/2015.

Importator de cafea, implicat într-un dosar de evaziune

Peste 30 de percheziţii au loc, ieri dimineaţa, în Bucureşti şi alte şapte judeţe, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de un milion de euro, între cei vizaţi de ancheta procurorilor fiind şi Nimrod Almagor, directorul general al companiei Bristot, importator de cafea. Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei, percheziţiile sunt efectuate la firmele 3C Business & Concept Solutions, Best distribuţie şi Bristot complex. Într-un comunicat al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) se arată că 120 de poliţişti, sub coordonarea Parchetului de pe langă Tribunalul Bucureşti, pun în aplicare 50 mandate de percheziţie domiciliară în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Iaşi, Suceava, Hunedoara, Maramureş, Buzău şi Giurgiu şi pun în executare 42 mandate de aducere într-un dosar privind comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. Din datele şi probele administrate de anchetatori rezultă că suspecţii, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, au înregistrat contabil şi au declarat fiscal cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, cheltuieli reflectate de achiziţii fictive de produse agro-alimentare, cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale. "Prejudiciul adus bugetului consolidat al statului este de aproximativ 1.000.000 de euro", conform DGPMB. Acţiunea beneficiază de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane.

Deficitul comercial a urcat la două miliarde de euro

Deficitul comercial a crescut în primele patru luni cu 255,5 milioane euro faţă de aceeaşi perioadă din 2014, la 2,01 miliarde euro, după ce exporturile au urcat cu 5%, iar importurile cu 5,9%, dar în aprilie ambii indicatori au fost mai mici faţă de luna anterioară. Astfel, exporturile FOB au însumat 17,78 miliarde euro, iar importurile CIF 19,79 miliarde euro. "Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) în perioada 1.I-30.IV 2015 a fost de 13167,0 milioane euro la expedieri şi de 15284,7 milioane euro la introduceri, reprezentand 74,1% din total exporturi şi 77,2% din total importuri. Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) în perioada 1.I-30.IV 2015 a fost de 4613,5 milioane euro la exporturi şi de 4513,9 milioane euro la importuri, reprezentand 25,9% din total exporturi şi 22,8% din total importuri", arată Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat. În perioada analizată, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (44,2% la export şi 36,7% la import) şi alte produse manufacturate - 33,3% la export şi respectiv 31,4% la import.

Concedieri masive la HSBC

HSBC Holdings va renunţa la 22.000-25.000 de angajaţi în cadrul unui plan de reorganizare a operaţiunilor globale pentru creşterea profitabilităţii, relatează MarketWatch. Banca britanică intenţionează să reducă activele ponderate în funcţie de risc (în funcţie de care este calculată rata de adecvare a capitalului), în valoare de 290 de miliarde de dolari, la mai puţin de o treime din nivelul actual, ţinteşte un profit de capital de peste 10%, pană în 2017, şi să iasă de pe pieţe precum Turcia. La sfarşitul anului trecut HSBC avea 258.000 de angajaţi cu normă întreagă. Directorul general Stuart Gulliver a încercat în ultimii cinci ani să simplifice prezenţa globală a HSBC, pentru a face banca mai uşor de administrat, dar strategia a fost afectată de creşterea costurilor pentru conformitate, nivelul scăzut al dobanzilor şi încetinirea creşterii economice din Asia. În aceste condiţii, HSBC, ale cărei activităţi sunt concentrate în Asia, vrea să obţină economii anuale de 4,5-5 miliarde de dolari pană în 2017.

Grecia rade de creditori

Guvernul Greciei a trimis creditorilor noi propuneri pentru încheierea unui acord care să deblocheze finanţarea ţării, dar acestea se referă, pe parcursul a numai trei pagini, doar la ţintele fiscale, au declarat ieri doi oficiali internaţionali apropiaţi discuţiilor, transmite Bloomberg. Autorităţile elene au trimis creditorilor şi o notă separată, tot de trei pagini, care se referă la acoperirea necesarului de finanţare, Guvernul solicitand să folosească fonduri din Mecanismul European de Stabilitate pentru răscumpărarea de la Banca Centrală Europeană (BCE) a unor obligaţiuni în valoare de circa 6,7 miliarde de euro, care ajung la scadenţă în iulie şi august. Unul dintre oficiali a spus că noul plan al Greciei este o revizuire vagă a propunerilor anterioare şi în continuare nu este considerat credibil. Al doilea oficial a arătat că reprezentanţii Comisiei Europene, BCE şi ai FMI analizează planul primit în această dimineaţă. "Circulă diverse propuneri, inclusiv noi sugestii care au fost primite în această dimineaţă. Cele trei instituţii analizează cu atenţie aceste sugestii”, a declarat purtătorul de cuvant al CE, Margaritis Schinas.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.