Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Amenzile în scandalul Transgaz răman în picioare

Ziarul de Vrancea
8 iun 2015 852 vizualizări
Firmele sancţionate fiindcă au trucat două licitaţii organizate de Transgaz Mediaş au pierdut procesele cu Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei a caştigat procesele cu companiile sancţionate pentru trucarea a două licitaţii organizate de Transgaz Mediaş, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie confirmand irevocabil sancţiunile aplicate în 2012 firmelor TMUCB, Moldocor, Condmag şi Inspet. Anterior, Curtea de Apel Bucureşti menţinuse decizia Consiliului Concurenţei, motiv pentru care cele patru firme au formulat recursuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care le-a respins ca nefondate. Autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei a sancţionat Condmag şi Inspet pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale constand în participarea cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică "Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi", organizată de Transgaz în anul 2009. Condmag a primit o amendă de 4,54 milioane lei (circa 4% din cifra de afaceri realizată în 2011.), iar Inspet cu 7,29 milioane lei (4% din afacerile din 2011). În cadrul aceleiaşi in Moldocolor şi TMUCB au fost amendate cu 2,23 milioane lei, respectiv 11,38 milioane lei pentru realizarea unei înţelegeri în scopul participării cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică "Conductă de transport gaze 20’’ Giurgiu Ruse", organizată în anul 2011.

CFR va organiza licitaţii pentru lucrări de reparaţii de 16,7 milioane lei

CFR va organiza în perioada 8-15 iunie licitaţii pentru atribuirea lucrărilor de reparaţii la infrastructura feroviară de pe raza judeţelor Olt, Dolj, Gorj şi Ialomiţa, valoarea totală estimată a lucrărilor fiind de 16,7 milioane lei, fără TVA. "Lucrările de reparaţii se execută la infrastructura feroviară- terasament, linii, podeţ - pe următoarele intervale de staţii Mihăeşti - Radomireşti, Leu - Malu Mare, Corbu - Sineşti, Musculeşti - Bărbăteşti şi ţăndărei - Movila şi au drept scop îmbunătăţirea siguranţei feroviare şi reducerea cheltuielilor de întreţinere", arată compania, într-un comunicat. Durata de valabilitate a contractelor este cuprinsă între 90 de zile şi cinci luni de la atribuire, criteriul de selecţie fiind preţul cel mai scăzut. Lucrările sunt finanţate cu fonduri de la bugetul de stat.

Marile băncii au plătit pentru litigii 306 miliarde dolari

Cele mai mari 16 bănci din lume, între care Bank of America, HSBC şi Deutsche Bank, au plătit pentru litigii peste 200 miliarde de lire sterline (306 miliarde dolari), din 2010, potrivit unui studiu care contrazice opinia că băncile au depăşit cea mai dificilă perioadă a despăgubirilor post-criză. Studiul anual realizat de CCP Research Foundation din Marea Britanie foloseşte la evaluarea acestor costuri datele autorităţilor de reglementare, rapoarte financiare anuale ale instituţiilor financiare şi alte date publice, relatează Financial Times. În cel mai recent raport al CCP Research Foundation, care analizează date pentru perioada 2010-2014, costul total al amenzilor, acordurilor de închidere a litigiilor şi al provizioanelor, este evaluat la 205,6 miliarde de lire sterline, fiind în creştere cu aproape o cincime faţă de anul precedent. În pofida acestei tendinţe de creştere, mulţi directori de bănci se poartă ca şi cum acestea ar fi costuri cu caracter excepţional generate de probleme legale, a declarat Chris Steares, director de cercetări la fundaţie. El a arătat că într-o serie de acorduri pentru închiderea investigaţiilor legate de manipularea valutelor se arată că abuzurile au continuat pană în 2013. "Dacă întrebi băncile despre riscurile pentru reputaţia lor, vor spune că situaţia trebuie să se schimbe. Dar în condiţiile în care costurile legate de practicile băncilor continuă de la an la an, apare întrebarea dacă aceste practici se schimbă în bine", a spus Steares. Unii politicieni din Statele Unite şi Marea Britanie au încercat să pună capăt anilor de reglementare excesivă, taxe şi amenzi, considerand că autorităţile de reglementare trebuie să reducă presiunea asupra băncilor. Unii directori de instituţii financiare au semnalat la randul lor că cheltuielile au început să scadă, în special după închiderea investigaţiilor referitoare la neregulile legate de tranzacţiile cu instrumente financiare garantate prin ipoteci. Directorul financiar al Bank of America, Bruce Thompson, a subliniat în raportul trimestrial scăderea costurilor legale. Multe investigaţii sunt încă în desfăşurare, iar unele afectează divizii bancare care pană acum au scăpat de amenzi mari.

Dobanzile din SUA pot inflama din nou economia

Directorul general adjunct al FMI, Mitsuhiro Furusawa, a avertizat ieri că există un risc considerabil ca majorarea dobanzilor de către Rezerva Federală (Fed) să aibă un efect negativ asupra pieţei financiare, relatează Reuters. Fed a anunţat de mai multe luni că va începe să crească dobanzile, aflate în prezent la nivelul zero, pană la sfarşitul acestui an. "Riscul este ca odată cu schimbarea percepţiei pieţei, determinată de normalizarea dobanzilor, randamentele să crească puternic, iar fluxul de capital să se inverseze", a spus Furusawa la o conferinţă internaţională de la Seul, adăugand că acest proces ar putea deveni dezordonat. Oficialul FMI a arătat că Fed poate reduce riscul unor retrageri dezordonate de capital prin continuarea comunicării intenţiilor înstituţiei în domeniul politicii monetare, în timp ce economiile pieţelor emergente trebuie să întărească indicatorii macroeconomici. Furusawa a subliniat totodată importanţa adoptării de reforme structurale de către statele emergente, pentru a promova o creştere economică solidă, sustenabilă şi echilibrată. O serie de oficiali la nivel mondial şi-au exprimat îngrijorarea că s-ar putea repeta situaţia din 2013, cand investitorii la nivel mondial, îngrijoraţi de primul anunţ al Fed privind intenţia de a începe inversarea măsurilor monetare extraordinare de stimulare a economiei americane, au început să retragă capitalul de pe anumite pieţe. Furusawa a arătat că ţările pot face faţă volatilităţii pieţei prin intervenţii pe piaţa valutară sau prin măsuri de management al circulaţiei capitalului, dar acestea nu trebuie să reprezinte un substitut pentru ajustare macroeconomică.

Lira turcească a coborat la un minim istoric

Lira turcească s-a depreciat luni cu pană la 5,2%, la un minim istoric, iar principalul indice al bursei din Istanbul a coborat cu peste 8%, după ce partidul de guvernămant AKP a pierdut majoritatea în urma alegerilor, pentru prima oară în ultimii 13 ani, relatează Bloomberg. Alegătorii turci au pus capăt majorităţii absolute de care dispunea AKP (Partidul Justiţie şi Dezvoltare) de 13 ani, ţara părand să intre în era coaliţiilor. Islamo-conservatorii au pierdut nouă puncte şi 68 de fotolii în raport cu ultimele alegeri. AKP a obţinut 40,9% din voturi şi 258 de locuri în Parlament. Pentru a forma singur Guvernul, AKP avea nevoie de 276 de locuri în Parlament. AKP este urmat de Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) şi Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP, dreapta), care au obţinut 25%, respectiv 16,5% din voturi, adică 131, respectiv 82 de mandate. Cel mai mare caştigător al acestui scrutin rămane partidul kurd HDP ((Partidul Democratic al Poporului), care a caştigat 13 la sută din voturi. Dacă partidele nu vor putea forma un Guvern în următoarele 45 de zile, atunci ar putea fi organizate noi alegeri.

Apple prezintă versiuni îmbunătăţite ale sistemelor sale de operare

Apple va prezenta luni, la evenimentul anual Worldwide Developers Conference organizat de companie la San Francisco, un nou serviciu de muzică, un nou kit software pentru dispozitivul Apple Watch şi versiuni îmbunătăţite ale sistemelor de operare, potrivit analiştilor, relatează Reuters. În mod tradiţional şefii Apple se folosesc de această conferinţă pentru a prezenta versiuni îmbunătăţite ale sistemului de operare iOS destinat dispozitivelor iPhone, iPad şi iPod, ale sistemului de operare OS X destinat computerelor Mac, precum şi noi servicii. Apple a pregătit o nouă versiune pentru sistemul de operare destinat aparatelor smart, iOS 9, numită "Monarch", a o alta pentru sistemul OS X 10.11, numită "Gala", un nou serviciu pentru muzivă, bazat pe Beats Music, şi actualizări pentru Apple Watch. Subiectul central al conferinţei ar putea fi iOS 9, cu nume de cod "Monarch", după denumirea unei staţiuni de schi. Sute de milioane de oameni utilizează zilnic iPhone-uri şi iPad-uri, iar Apple a realizat că este timpul să nu se mai concentreze pe modificarea semnificativă a funcţiilor ci pe îmbunătăţirea experienţei utilizatorilor. Astfel, Apple a pregătit modificări care să reducă mărimea aplicaţiilor şi să susţină mai eficient funcţionarea produselor de generaţie mai veche, potrivit portalului de specialitate 9to5mac.com.

Grecia face o nouă încercare de împăcare cu creditorii

Guvernul Greciei rescrie propunerile de reformă, de 47 de pagini, trimise creditorilor internaţionali, în speranţa încheierii acordului care ar permite deblocarea fondurilor de 7,2 miliarde de euro pe care statul elen mai trebuie să le primească din programul de 240 de miliarde de euro. Autorităţile de la Atena se concentrează pe ajustarea măsurilor fiscale propuse, pentru a apropia ţintele de venituri cu cele ale creditorilor, relatează Kathimerini. Coaliţia de guvernare este însă în continuare reticentă la modificarea propunerii referitoare la TVA, pentru care doreşte trei paliere, de 6%, 11% şi 23%, şi nu două, de 11% şi 23%, cum cer instituţiile financiare internaţionale (Comisia Europeană şi FMI). Oficialii eleni par pregătiţi că crească uşor propunerea privind excedentul bugetului primar de la nivelul de 0,6% din PIB pentru acest an şi 1,5% în 2016. Instituţiile europene au propus un nivel de 1% pentru 2015 şi 2% în 2016. Guvernul este pregătit să schimbe legislaţia în domeniul pensionării anticipate, pentru a economisi 100 de milioane de euro, dar nu vrea să îndeplinească în totalitate solicitările creditorilor în privinţa reformei pensiilor. Există totodată diferenţe notabile între Grecia şi creditori în problema legislaţiei muncii.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.