Economic

Caştigul salarial mediu a crescut pană la 1.857 lei

Ziarul de Vrancea
8 iun 2015 694 vizualizări
Cele mai semnificative creşteri ale caştigului salarial mediu net s-au înregistrat în intermedieri financiare

Caştigul salarial mediu a fost în aprilie de 1.857 lei net, în creştere faţă de luna precedentă cu 28 lei (1,5%), cele mai mari valori fiind înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (5.031 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.014 lei). "În majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul caştigului salarial mediu net a fost mai mare decat în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte)", arată Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat. Cele mai semnificative creşteri ale caştigului salarial mediu net s-au înregistrat în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii) - 18,6%; fabricarea altor mijloace de transport, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), extracţia cărbunelui superior şi inferior, telecomunicaţii, activităţi de servicii anexe extracţiei - între 10% şi 14,5%, respectiv în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cercetare-dezvoltare, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), extracţia minereurilor metalifere - între 8% şi 9,5%. Scăderile caştigului salarial mediu faţă de luna martie sau fost determinate de acordarea de prime ocazionale în luna anterioară, de nerealizările de producţie ori a încasărilor mai mici (funcţie de contracte), de dificultăţile financiare cu care s-au confruntat unele unităţi economice, precum şi de angajărilor de personal cu caştiguri salariale mici. Cea mai mare scădere a fost de 29,7% şi a avut loc în fabricarea produselor din tutun. În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale caştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţămant (0,6%). Uşoare scăderi ale caştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în administraţia publică (-0,8%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (-0,3%). Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, caştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7%.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.