Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Juncker exclude posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro

Ziarul de Vrancea
7 iun 2015 663 vizualizări
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exclus, duminică, posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro, dar a cerut Guvernului de la Atena să respecte "reguli minime", informează site-ul agenţiei AGI

"În acest moment, exclud posibilitatea unei ieşiri a Greciei din zona euro", a declarat Juncker în staţiunea bavareză Garmisch-Partenkirchen, unde se desfăşoară summitul Grupului ţărilor puternic industrializate. "Există un termen-limită pentru Grecia, dar nu îl dezvălui, nu pentru a evita implicarea, ci pentru a face astfel încat Grecia să nu fie penalizată", a spus Juncker. "Premierul Greciei nu a prezentat încă nicio propunere alternativă, sper să o facă în viitorul apropiat", a adăugat Juncker. "Premierul Greciei este un prieten, dar pentru a rămane prieteni trebuie respectate nişte reguli minime", a insistat preşedintele Comisiei Europene. Potrivit unor surse europene, Jean-Claude Juncker a refuzat, sambătă după-amiază, să discute la telefon cu premierul Greciei, Alexis Tsipras, în contextul în care liderul grec nu a respectat termenul-limită pentru trimiterea planului de reforme. Alexis Tsipras se va întalni miercuri, la Bruxelles, cu preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, anunţă un oficial guvernamental elen, citat de Euronews. Cei trei lideri au discutat prin telefon sambătă, stabilind să se întalnească miercuri la Bruxelles. Conţinutul conversaţiilor nu a fost dezvăluit, dar cel mai probabil a fost vorba de negocierile dintre Grecia şi Grupul Bruxelles (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional).

Absorţia fondurilor europene creşte în ritm de melc

Faţă de luna precedentă rata de absorţie a fondurilor UE a urcat cu doar 0,2%

Rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune a crescut cu 0,2% în mai faţă de luna aprilie, de la 54,22% la 54,42%, potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene. Absorbţia curentă (declaraţiile de cheltuieli transmise la Comisia Europeană) a crescut cu 0,2% (37 milioane de euro) în luna mai faţă de aprilie, de la 54,22% (10,333 miliarde de euro) la 54,42% (10,371 miliarde de euro). Fondurile au fost atrase în mai pe Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică. În ceea ce priveşte plăţile intermediare de la Comisia Europeană, nivelul a crescut cu 0,5%, de la 49,87% (9,504 miliarde de euro) în aprilie la 50,37% (9,6 miliarde de euro) la sfarşitul lunii mai. Plăţile interne către beneficiari au crescut în ultima lună cu 0,71%, de la 48,422 miliarde de lei la 49,098 miliarde de lei.

Finanţele lansează prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) lansează, luni, prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie din ultimii 10 ani, emise prin Bursa de Valori Bucureşti, perioada de subscriere urmand să să încheie în data de 19 iunie. Valoarea nominală a unui titlu de stat va fi de 1.000 de lei, iar titlurile sunt emise pe o perioadă de doi ani. Emisiunea va fi scadentă la data de 25 iunie 2017.  "La data solicitării, prin completarea formularului de subscriere, persoanele fizice vor indica nivelul dobanzii la care doresc să cumpere titluri de stat, care trebuie să fie cuprins în intervalul 1,75% — 2,15% pe an. Dobanda plătită investitorilor va fi fixă, nivelul acesteia urmand a fi stabilit şi comunicat de către MFP la momentul alocării emisiunii, în data de 22 iunie 2015", se arată într-un comunicat al MFP.  Finanţele vizează să atragă prin această emisiune 100 de milioane de lei, însă valoarea ofertei poate fi majorată, în funcţie de cererea înregistrată în perioada de subscriere. Dobanda acestor titluri de stat va fi stabilită ulterior perioadei de subscriere, respectiv pe 22 iunie, în funcţie de ordinele de subscriere plasate de investitori, iar prima zi de tranzacţionare la BVB a titlurilor de stat pentru populaţie va fi 26 iunie. Oferta va fi intermediată de un consorţiu de bănci format din Banca Comercială Romană, BRD-Groupe Societe Generale şi Raiffeisen Bank. Potrivit autorităţilor, dobanda şi caştigul de capital obţinute de investitorii persoane fizice din deţinerea şi tranzacţionarea titlurilor de stat emise de statul roman sunt venituri neimpozabile. De asemenea, maximul intervalului de dobandă la care poate subscrie populaţia va fi mai mare faţă de randamentul actual al titlurilor de stat cu aceeaşi maturitate (2 ani). Vanzarea titlurilor de stat pe bursă va permite conservarea dobanzii acumulate pană la momentul tranzacţiei spre deosebire de alte investiţii la care dobanda se pierde în cazul în care respectiva investiţie nu este păstrată pana la maturitate sau pe un anumit termen predefinit. 

Sobolewski: Romania trebuie să importe, nu să exporte capital 

Romania trebuie să importe, nu să exporte capital, iar procesul de privatizare al economiei trebuie să continue pentru construirea unui capitalism modern, a declarat, vineri, directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski. "Un principiu care ar trebui respectat de ţările care încearcă acum să construiască un capitalism modern, aşa cum este Romania, este să facă orice este necesar pentru a evita exportul de capital. Poate că spuneţi că sunt anti-liberal, anti-global, dar aceasta este convingerea mea. În ţări ca Romania, o condiţie pentru a se dezvolta este să importe, nu să exporte capital", a menţionat Sobolewski. Acesta a subliniat că Romania trebuie să continue procesul de privatizare al economiei, iar pentru a atrage investitori este nevoie de relaxarea condiţiilor pentru mediul de afaceri. "Romania trebuie că continue procesul de privatizare al economiei. Totodată, este nevoie de o relaxare a condiţiilor pentru mediul de afaceri, pentru a atrage investitori, şi de o reglementare inteligentă a sectorului financiar. Dacă Romania ar dori să mai rămană suverană în domeniul economiei, ar trebui să permită fondurilor de pensii să investească în fonduri de investiţii, care la randul lor să poată investi în companii mici, poate chiar în fonduri private. Astfel, Romania ar putea exercita rolul de suveran definindu-şi politica economică", a mai spus directorul general al BVB.

Barack Obama a sosit în Germania, pentru summitul G7

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a sosit ieri dimineaţă în Germania, unde va participa la summitul G7, organizat într-o staţiune montană din landul Bavaria, informează Wall Street Journal în ediţia online. Summitul G7 se desfăşoară în staţiunea Garmisch-Partenkirchen, situată în apropierea oraşului Elmau şi în apropierea frontierei cu Austria. Cu ocazia reuniunii G7, Barack Obama va avea întrevederi bilaterale cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi cu premierul Marii Britanii, David Cameron. Barack Obama le va cere liderilor europeni să menţină sancţiunile împotriva Rusiei, pe fondul crizei din Ucraina.

Iohannis: Atragerea de investiţii străine, o prioritate majoră

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sambătă, la Blaj, unde participă la Bosch Innovation Day, că atragerea de investiţii străine este "o prioritate majoră pentru Romania", dar că trebuie concentrare şi pe capitalul romanesc şi investiţiile autohtone, care sunt "în mare suferinţă" în prezent. Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, în timpul vizitei la fabrica Bosch din Blaj, la evenimentul Bosch Innovation Day, decizia concernului german de a investi în Romania, spunand că acesta este, în momentul de faţă, unul din cei mai importanţi angajatori din regiune. "Investiţiile străine înseamnă, printre altele, avantajul transferului de tehnologie, avantaj esenţial pentru dezvoltarea unei economii competitive. În această etapă de consolidare post-criză, Romania are nevoie de un nou model de dezvoltare economică, bazat pe competitivitate şi inovare, pe creştere economică inteligentă. În acest sens, tema zilei de astăzi - inovaţia, se înscrie perfect în exigenţele unei noi viziuni economice. Inovaţia înseamnă dezvoltare, inovaţia înseamnă prosperitate", a declarat Iohannis. 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.