Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Disciplina financiară îi lasă pe crescătorii de animale fără bani

Ziarul de Vrancea
5 iun 2015 713 vizualizări
Procesatori de lapte acuză băncile că nu pot plăti furnizorii din cauză că refuză să le dea numerar u “nu sunt nici ATM-uri în varf de munte ca aceştia să facă retragerea de bani”, acuză reprezentanţii fabricilor

Procesatori de lapte din judeţul Suceava reclamă că nu pot să-şi plătească crescătorii de animale de la care fac achiziţii de lapte din cauză că unele bănci nu le permit să retragă numerar mai mult de 10.000 de lei din conturi, motivand noile prevederi legislative. Unul dintre procesatorii de lapte sucevean, Cristian Mihai, a declarat,ieri că procesatorii de lapte şi carne nu mai pot face achiziţii de la persoane fizice deoarece nu-şi pot retrage banii ca să facă plăţile curente pentru că unele bănci, chiar bănci mari, nu permit retragerea de numerar de mai mult de 10.000 de lei pe zi, conform prevederilor Legii 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar. "Situaţia este hilară, pentru că firmele nu-şi pot folosi propriii bani pentru a-şi achita obligaţiile pe care le au faţă de crescătorii de animale, persoane fizice", a spus Mihai. El a explicat că, în mod normal, achiziţiile de lapte se fac zilnic, iar plăţile se fac lunar, în baza unui jurnal de achiziţii şi stat de plată. "Invocand Legea 70/2015 unele bănci nu eliberează mai mult de 10.000 de lei pe zi şi au sugerat să li se deschidă conturi tuturor crescătorilor de animale. În cazul meu ar trebui să deschid conturi la circa 2.000 de crescători de animale în care să virez lunar între 100 şi 1.000 de lei, dar unii dintre aceştia ar trebui să cheltuiască poate mai mult pentru drumul pană la bancă decat încasează. Nu sunt nici ATM-uri în varf de munte ca aceştia să facă retragerea de bani”, a explicat Cristian Mihai. El a mai spus că este o situaţie absurdă pentru că, potrivit unei prevederi din lege, se pot face plăţi pe fiecare persoană pană la 10.000 de lei. "Culmea este că alte bănci, mai mici, dau bani în baza aceleiaşi legi la fel cum se proceda şi pană acum. Ar trebui o măsură generală la nivelul ţării care să fie aplicată de fiecare bancă. Acum, băncile aplică ceea li se transmite de juriştii proprii”, a spus Cristian Mihai. El a mai declarat că unii procesatori de lapte intenţionează să acţioneze în instanţă băncile respective pentru că nu li se permite să-şi folosească banii din conturi pentru plata furnizorilor. Legea 70/2015 instituie un plafon de 10.000 de lei pe zi pentru plăţi făcute în numerar cu unele excepţii.

Iată cum putem obţine o creştere economică care să se simtă

Oricare ar fi obiectivul Romaniei, o creştere economică de 5%, adoptarea euro sau susţinerea dezvoltării sistemului de pensii, trebuie luat acelaşi set de măsuri, pentru creşterea PIB potenţială, respectiv îmbunătăţirea capitalurilor, a demografiei şi a productivităţii, afirmă economistul şef al BNR. Deşi Romania stă bine la taboul macroeconomic, problema o prezintă creşterea PIB potenţială, care este mult mai redusă decat în perioada 2005-2008, cand se situa în jur de 5% pe an şi a fost depăşită de economie, pe cand în ultimii ani s-a situat la circa 2%-2,5%. Deteriorarea indicatorului este pusă pe seama celor trei factori care contribuie la creşterea potenţială, respectiv capitalurile, demografia şi productivitatea, care au consemnat o descreştere în ultima perioadă."Pe termen lung, aceasta contează şi agenda nu este pe placul tuturor. Dar lucrul interesant este că, indiferent de obiectivul pe care societatea romanească îl pune în faţă, fie că este intrarea in zona euro, fie că este vorba despre o creştere economică de 5%, fie de dezvoltarea sistemului de pensii, acelaşi set de măsuri trebuie să fie luat. Nu vorbim de un program separat de altul, acelaşi set trebuie aplicat în sectorul real al economiei, indiferent de scopul pe care ni-l propunem", a declarat vineri Valentin Lazea, economist şef al BNR, la conferinţa "Central & Eastern European Pension Investment Forum". El a atras atenţia, referitor la PIB-ul potenţial, că trebuie privit spre investiţiile străine directe, care s-au redus cu 5 miliarde euro faţă de anii ante-criză, de la 7,5 la 2,5 miliarde euro pe an.  Acestea ar putea fi recuperate prin îmbunătăţirea investiţiilor, prin absorbţia fondurilor europene, orientarea bursei de valori către pieţele emergente, astfel că toţi trebuie să se gandească ce este de făcut, în opinia lui Lazea. Totodată, demografia arată îngrijorător, avand în vedere că numărul nou născuţilor s-a redus substanţial în fiecare an. "Astfel, putem să-i lăsăm în campul muncii pe cei capabili pană la 65 de ani, să avem un program pentru reîntoarcerea romanilor din străinătate, să stimulăm părinţii să facă mai mulţi copii prin alocaţii mai bune şi alte multe lucruri care trebuie făcute", a spus economistul.

MFP avertizează asupra unei tentative de fraudă prin cereri de plată

Ministerul Finanţelor atenţionează persoanele care au primit mesaje pe e-mail pentru plata unei taxe anuale de 278 de lei pentru utilizarea serviciilor de internet să nu efectueze nicio plată, întrucat nu a trimis astfel de notificări, suspectand o tentativă de fraudă. "Avand în vedere sesizările cetăţenilor privind seria de mesaje primite pe e-mail în legătură cu plata unei aşa zise taxe anuale de 278 lei (de la adresa de e-mail taxa@finante-romania.ro) pentru utilizarea serviciilor de internet, Ministerul Finanţelor Publice atrage atenţia şi adresează rugămintea celor care primesc astfel de mesaje să nu dea curs solicitării şi să nu efectueze nicio plată în sistemul specificat în mesaj", se arată într-un comunicat al MFP. Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu au transmis niciun mesaj privind plata vreunei taxe de utilizare a internetului, precizand că organul fiscal nu poate solicita achitarea taxelor prin intermediul a diferite sisteme de plăţi, precum Bitcoin. De asemenea, nicio taxă nu poate fi ştearsă automat din baza de date. "Întrucat asupra acestui fapt există suspiciunea unei tentative de fraudă, vă asigurăm că vom lua toate măsurile necesare în vederea depistării persoanelor vinovate", se mai spune în comunicat.

Un bulgar este acuzat de fraudă speculativă pe Wall Street

Un bulgar în varstă de 37 de ani, Nedko Nedev, este acuzat în Statele Unite de fraude speculative pe Wall Street, el fiind responsabil pentru scăderea puternică a preţului acţiunilor Avon Products, în luna mai, relatează New York Times. Acţiunile Avon au crescut puternic pe 14 mai, cu pană la 20%, în urma informaţiilor referitoare la o propunere de achiziţie a companiei la un preţ de trei ori mai mare decat cotaţia titlurilor. Compania a anunţat însă că zvonul este fals, ceea ce a dus la scăderea puternică a acţiunilor. Aceasta nu ar fi prima schemă speculativă a lui Nedev, care ar fi procedat într-un mod similar în cazul companiilor Tower Group şi Rocky Mountain Chocolate Factory. În fiecare dintre aceste cazuri, Nedev este acuzat că a cumpărat acţiuni prin intermediul unei firme fantomă din Bulgaria. Momentul achiziţiilor de acţiuni este important, acestea avand loc chiar înainte de apariţia zvonurilor legate de ofertele de achiziţie a acestor companii. Documentele au fost scrise de Nedev şi depuse la Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC). Mai mulţi analişti s-au arătat suprinşi de faptul că nimeni nu a remarcat greşelile de scriere şi existenţa a două nume pentru presupusul cumpărător al acţiunilor, un fond de investiţii din Bulgaria, Strategic Capital Partners Muster.

OPEC menţine neschimbată producţia de petrol

OPEC a decis vineri, la reuniunea organizată la Viena, să menţină neschimbată producţia de petrol pentru încă şase luni, ignorand avertismentele privind o nouă scădere a preţurilor în condiţiile în care unele state membre, precum Iranul, vor să crească exporturile, transmite Reuters. La încheierea reuniunii care a avut loc fără dezacorduri, ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi, a declarat că OPEC a confirmat actualul plafon de producţie, de 30 de milioane de barili de petrol pe zi, reînnoind astfel sprijinul pentru tratamentul şoc al pieţei anunţat la sfarşitul anului trecut. Arabia Saudită, cel mai mare furnizor de petrol la nivel mondial, a anunţat anul trecut că nu va reduce producţia pentru a menţine preţurile la un nivel ridicat. Reprezentanţii OPEC se vor reuni din nou pe 4 decembrie, a precizat Naimi. Preţurile petrolului au crescut cu peste o treime, de la un nivel minim al ultimilor şase ani, de 45 de dolari pe baril, atins în ianuarie, astfel că oficialii reuniţi la Viena nu au văzut niciun motiv să modifice strategia care se pare că a contribuit la creşterea consumului de petrol la nivel mondial şi a franat creşterea explozivă a exploatării zăcămintelor de şist în Statele Unite.

Vodafone şi Liberty Global negociază un schimb de active

Vodafone Group a anunţat ieri că negociază cu Liberty Global efectuarea unui schimb de active, pe fondul consolidării care are loc la nivelul industriei telecomunicaţiilor, relatează Bloomberg. Grupul Vodafone a respins pe de altă parte, într-un comunicat, că cele două companii ar negocia o fuziune, aşa cum au declarat persoane apropiate discuţiilor. "Nu există nicio certitudine că tranzacţia va fi încheiată, nici ce active ar putea fi implicate", potrivit comunicatului. Acţiunile Vodafone sunt în creştere cu 1,2% la bursa din Londra, în timp ce titlurile Liberty Global au urcat joi, la bursa din New York, cu pană la 6,2%. Persoane apropiate situaţiei au declarat că discuţiile includ mai multe opţiuni, între care fuziunea sau un schimb de active între companii. Discuţiile sunt informale şi se află în fază incipientă, fiind posibil să nu se ajungă la un acord din cauza complexităţii tranzacţiilor propuse şi a problemelor de reglementare, au precizat sursele. Chestiunile legate de management, inclusiv cine ar conduce compania nou formată şi rolul preşedintelui miliardar al Liberty Global, John Malone, reprezintă o problemă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.