Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Ţiriac a ieşit din afacerea UniCredit Bank

Ziarul de Vrancea
4 iun 2015 923 vizualizări
Tranzacţia urmează să fie finalizată în luna iunie şi este evaluată la 700 milioane de euro, parţial în numerar

UniCredit Bank Austria a anunţat achiziţia acţiunilor reprezentand 45% din UniCredit Țiriac Bank SA deţinute de Țiriac Holdings, majorandu-şi astfel participaţia de la 50,6% la 95,6%. Finalizarea tranzacţiei este preconizată pentru luna iunie. "Părţile acordului au agreat să nu dezvăluie preţul de vanzare sau oricare alte detalii ale tranzacţiei. UniCredit Bank Austria AG ia in considerare formularea unei oferte acţionarilor minoritari ai UniCredit Țiriac Bank S.A. pentru a le achiziţiona acţiunile deţinute", arată banca italiană, într-un comunicat. Publicaţia italiană Messaggero a scris în vara anului trecut că grupul italian a ajuns la un acord de principiu cu Ion Ţiriac privind exit-ul şi că UniCredit va plăti 700 milioane de euro, parţial în numerar. Carlo Vivaldi, Vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit şi Șeful Diviziei Europa Centrală şi de Est a UniCredit Bank Austria, i-a mulţumit lui Țiriac şi reprezentanţilor Țiriac Holding pentru colaborarea şi angajamentul din ultimii ani, menţionand că UniCredit îşi extinde activitatea în Romania după achiziţia de la Royal Bank of Scotland a portofoliilor de clienţi de retail şi corporate. "Romania este o piaţă atractivă, care se încadrează pe o tendinţă crescătoare, al cărei PIB este previzionat să crească în 2015 cu 2,7%1. Ca ţară din Uniunea Europeană orientată spre exporturi, Romania ar trebui să poată beneficia pe deplin de avantajele competitive, de cadrul general favorabil al legăturilor economice stranse cu Germania, în vreme ce politica BCE de relaxare cantitativă generată de programul de cumpărare de obligaţiuni şi active din zona euro ar trebui să stimuleze fluxurile de capital şi să ţină nivelul costului de finanţare scăzut", notează banca. UniCredit Țiriac Bank are o reţea formată din 180 de sucursale şi aproximativ 3.350 de angajaţi. După valoarea activelor, instituţia de credit ocupă poziţia a şasea în sistemul bancar romanesc, cu o cotă de piaţă de 7,17%. Anul trecut, banca a avut un profit net în urcare cu 7%, la 80,3 milioane lei, şi venituri operaţionale cu 2,1% mai mici, de 1,3 miliarde lei (293,4 milioane euro). Instituţia a funcţionat sub de¬numirea Banca Comercială Ion ţiriac din 1991 pană în 2006, cand a fuzionat prin absorbţie cu HVB Bank Romania, iar timp de un an a activat sub denumirea Banca Comercială HVB Ţiriac SA. În 2007, banca a fuzionat prin absorbţie cu UniCredit Romania, rezultand astfel UniCredit ţiriac.

Primele plăţi cu portofelul digital în hipermarketuri

Clienţii cora vor putea achita cumpărăturile la casă direct de pe smartphone, prin aplicaţia mobilPay Wallet, în premieră pentru retailul romanesc. Plata cu portofelul digital este disponibilă, de la 1 iunie, în hipermarketul cora de pe şoseaua Alexandriei, din Bucureşti, şi va fi introdusă în toate magazinele reţelei. Aplicaţia mobilPay Wallet, dezvoltată de NETOPIA mobilPay, poate fi descărcată gratuit pe toate terminalele smart care rulează sistemele de operare iOS şi Android. Odată ce utilizatorul şi-a înregistrat un card în aplicaţie, plata cumpărăturilor se va putea face rapid, prin scanarea unui cod QR, afişat la casa de marcat. "Plăţile mobile sunt într-o creştere continuă şi reprezintă o nevoie naturală într-o lume tot mai conectată, în care consumatorii caută să folosească cat mai puţin cash-ul, iar telefonul mobil le este mereu la îndemană. După implementarea plăţilor în mijloace de transport în comun sau la restaurante, retailul era pasul firesc pentru mobilPay Wallet, iar parteneriatul dintre NETOPIA mobilPay şi cora reprezintă o inovaţie în acest segment, permiţandu-ne să oferim cea mai rapidă, simplă şi eficientă metodă de plată posibilă", a declarat într-un comunicat Antonio Eram, CEO şi fondator NETOPIA mobilPay. Datele NETOPIA arată că numărul tranzacţiilor procesate prin intermediul mobilPay Wallet a crescut de zece ori în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar valoarea lor s-a triplat.

Guvernul a început negocieri pentru Tarom, va ceda peste 51% firmă

Guvernul a început negocierile cu mai multe companii, printre care Turkish Airlines, pentru vanzarea unui pachet de acţiuni la Tarom, iar statul va păstra 51% din titluri dacă investitorul va fi din afara UE sau va ceda majoritatea dacă proprietarul va fi o companie europeană, afirmă premierul Ponta. Întrebat, ieri, de presă dacă în cazul Tarom este o "afacere închisă" deja cu Turkish Airlines, prim-ministrul a arătat că negocierile pentru privatizare au început, dar că încă nu este încheiată nicio înţelgere. "Mi-aş fi dorit să fie o afacere închisă, din nefericire nu este aşa. Tarom e o companie bună, cu perspectivă regională bună, dar trebuie restructurată, să revină pe profit, iar noi sunt decişi să atragem un investitor strategic. Există negocieri, dar încă nu e nimic oficial, desigur, cu mai multe companii. Suntem deschişi la orice investitor serios care ar putea ajuta Tarom să se modernizeze", a spus Ponta. El a precizat că, în cazul unui investitor din afara Uniunii Europene, statul va păstra 51% din acţiuni şi că doar în cazul unui investitor european se poate discuta de majoritate pentru acesta, conform reglementărilor comunitare. La începutul lunii mai, Ponta, aflat în Golf, a anunţat că Guvernul va încerca să încheie un parteneriat cu operatorul aerian Qatar Airways pentru modernizarea aeroportului Otopeni şi relansarea Tarom, avand discuţii în aces sens şi cu Turkish Airlines, Emirates şi Etihad, aflate însă deocamdată doar într-o fază exploratorie Operatorul aerian de stat a în¬cheiat anul trecut cu pierderi de 119 milioane de lei, în scădere cu 8% faţă de 2013, iar pentru 2015 estimează un rezultat negativ de 8 milioane de lei, potrivit informaţiilor transmise către ZF, în luna martie, de Ministerul Transporturilor.

Smithfield Foods vinde participaţia de 37% deţinută la Campofrio

Smithfield Foods, deţinută integral de grupul chinez WH Group, cel mai mare productor de carne de porc la nivel mondial, a convenit vanzarea participaţiei de 37% deţinută la Campofrio, companiei mexicane Alfa, pentru 354 milioane de dolari în numerar. În urma tranzacţiei, Alfa va controla, împreună cu Sigma Alimentos, 100% din acţiunile Campofrio. Alfa a precizat într-un comunicat că va păstra participaţia la Campofrio numai temporar, urmand să o vandă către Sigma. "Tranzacţia reflectă angajamentul Smithfield de a-şi revizui în mod continuu portofoliul şi de a genera fonduri pentru susţinerea priorităţilor pe termen lung. Vanzarea corespunde iniţiativei noastre strategice de a consolida banaţa financiară a companiei şi de reducere a costurilor", a declarat într-un comunicat Larry Pope, preşedinte şi director executiv al Smithfield. Wan Long, preşedintele şi directorul general al WH Group, a spus la randul său că tranzacţia întăreşte situaţia financiară şi structura de capital a grupului. "Vom continua strategia de dezvoltare globală pentru a ne consolida poziţia de lider în industria cărnii de porc. Vom continua să dăm o atenţie strategică Uniunii Europene şi dezvoltării platformei deţinute în regiune, precum şi identificării unor posibile achiziţii strategice", a arătat Wan Long. Operaţiunile europene ale Smithfield includ producţia de porci, procesarea cărnii şi împachetarea de carne în Polonia şi Romania. Grupul american a intrat pe piaţa romanească în 2004, cand a cumpărat firmele Agrotorvis şi Comtim Grup. Smithfield a preluat ulterior 50% din capitalul firmei de distribuţie a produselor alimentare Agroalim Distribution Bucureşti, precum şi un pachet de 50% la Depozitul Frigorifer din Tulcea.

Isărescu spune că mai avem mulţi paşi pană la adoptarea euro

Romania mai are paşi de parcurs pană la adoptarea euro, care trebuie realizată la momentul potrivit, iar pană atunci trebuie să se concentreze pe reforme structurale, dar mai ales să evite greşelile privind politicile economice, întrucat corecţiile sunt dureroase,a declarat şeful BNR,Mugur Isărescu. "Avem multe de făcut pentru a adera la euro la momentul potrivit. (...) Romania îndeplineşte toate cele patru criterii de la Maastricht, dar marea provocare este să asigurăm stabilitatea acestora în timp. Viitoarea misiune a politicilor economice este să păstreze echilibrele macroeconomice dobandite cu atat de multe eforturi, concentrandu-se pe reformele structurale", a afirmat Isărescu la conferinţa "The Regional Finance and Investment Conference for SouthEast Europe", organizată de Euromoney. El a vorbit despre creşterea eficienţei în sectoarele energiei şi transporturilor, despre rezolvarea problemelor cu şomajul la tineri, prin reforme în educaţie. Totodată, a spus că trebuie îmbunătăţită absorbţia fondurilor europene, precum şi calitatea infrastructurii, respectiv a drumurilor. Şeful băncii centrale a atras atenţia Guvernulu că orice greşeală de politici economice va genera corecţii dureroase, cu durată în timp.

Înmatriculările Dacia în Marea Britanie au urcat cu 7,7%

Înmatriculările de autoturisme noi Dacia în Marea Britanie au crescut cu 7,7% în primele cinci luni ale anului, la 11.895 unităţi, peste avansul de 5,68% al pieţei, la 1.119.072 vehicule, potrivit datelor publicate joi de Asociaţia britanică a producătorilor şi dealerilor de maşini. Cota Dacia pe piaţa britanică a crescut la 1,06% în primele cinci luni, de la 1,02% la sfarşitul lunii aprilie şi 1,04% în urmă cu un an. Vanzările Dacia au scăzut cu 8,86% în luna mai, la 2.046 autoturisme, conferind mărcii o cotă de piaţă de 1,03%. În primele cinci luni, cea mai mare creştere a vanzărilor din Marea Britanie a fost înregistrată de marca Jeep, de 247,6%, la 4.436 de autoturisme, urmată de Infiniti, cu 179%, la 505 unităţi şi Mitsubishi cu 133,38%, la 11.048 unităţi. Cele mai bine vandute modele, în primele cinci luni, au fost ale mărcii Ford, cu 144.095 autoturisme comercializate, urmate de Vauxhall, cu 112.412 unităţi şi Volkswagen, cu 96.394 unităţi. În luna aprilie, înmatriculările de pe piaţa britanică au avansat cu 2,4%, la 198.706 autoturisme, înregistrand o evoluţie pozitivă pentru a 39-a lună consecutiv. Cele mai mari pieţe ale Dacia sunt Franţa şi Germania.

Bulgaria ar putea reduce şi ea TVA la alimente

Bulgaria ar putea reduce TVA la alimente, aşa cum a făcut Romania, a declarat joi ministrul bulgar al Economiei, Bozhidar Lukarski, la postul de televiziune Nova TV. Bulgaria aplică o taxă pe valoarea adăugată de 20%, cu excepţia sectorul turismului, în care nivelul TVA este de 9%. Întrebat despre reducerea de către Romania a TVA la alimente de la 24% la 9%, Lukarski nu a exclus ca şi Guvernul Bulgariei să ia o astfel de măsură. "Romania a avut TVA de 24% o perioadă lungă de timp. Aşa cum am spus ieri în şedinţa de Guvern, în tot acest timp Bulgaria nu a impus cetăţenilor săi o TVA la fel de ridicată ca cea din Romania. În această privinţă putem spune că am avut o situaţie mai bună ca Romania. Avand în vedere beneficiile pe care această măsură le aduce economiei romaneşti, am putea face şi noi acest lucru", a afirmat oficialul bulgar. Lukarski a spus că Ministerul Economiei a analizat majorarea pragului pentru raportarea TVA de la 50.000 de leva (25.000 euro) la 200.000 de leva (100.000 euro), pentru a încuraja plăţile de către companiile mici şi mijlocii, în condiţiile în care limita la nivelul UE este de 100.000 de euro., relatează Novinite.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.