Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Peste 45.000 de romani au petrecut vacanţa de Rusalii pe litoral

Ziarul de Vrancea
2 iun 2015 493 vizualizări
Peste 45.000 de turişti romani şi-au petrecut vacanţa de Rusalii în staţiunile de pe litoral şi au cheltuit aproximativ 6 milioane de euro, peste aşteptările hotelierilor, care estimau 30.000 de clienţi şi încasări de 4 milioane de euro.

 Faţă de anul trecut, numărul de turişti care au petrecut vacanţa de Rusalii pe litoral a fost în creştere cu 35.000, în timp ce în 2013 au fost 30.000 de romani în staţiunile de la Marea Neagră. Potrivit unui comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turismul Romanesc, statul nu s-a implicat în deschiderea sezonului şi nici asociaţiile de promovare nu au venit cu programe de atragere a turiştilor, iar meritul pentru succesul începutului de sezon se datorează exclusiv hotelierilor. "În acest an, sărbătoarea Rusaliilor a reprezentat, de fapt, deschiderea sezonului estival pe litoral. Acum au sosit la mare adevăraţii turişti de litoral, care au venit pentru soare şi mare, spre deosebire de minivacanţa de 1 Mai, cand cei mai mulţi romani au ajuns la mare pentru cluburi", se arată în comunicatul FPTR. Cea mai aglomerată staţiune a fost Mamaia, dar şi în zona de sud a litoralului în hoteluri şi pensiuni s-au cazat aproximativ 5.000 de turişti, care au preferat liniştea şi verdeaţa. Cele mai căutate au fost hotelurile renovate, care au făcut investiţii, care arată bine şi care au facut promoţii în această perioadă. "Este momentul ca autorităţile locale să se implice mai mult, litoralul romanesc are un mare potenţial şi poate concura cu litoralul ţărilor vecine. Anul acesta am primit semnale pozitive din partea Guvernului, care a redus TVA-ul la pachetelele de cazare şi începand cu 1 iunie şi la alimente, ceea ce va duce la o scădere vizibilă a costurilor de vacanţă pentru toţi romanii. Patronii din turism sunt gata să deschidă un nou capitol de colaborare privind relaţia mediului de afaceri cu autorităţile statului", a declarat Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

Un important producător de carne de pui a intra în reorganizare judiciară

Oncos SA, parte a Oncos Grup - producător şi distribuitor de carne de pui, ouă pentru consum, paine şi produse de patiserie, a intrat în reorganizare judiciară pentru o perioadă de trei ani, planul fiind aprobat de judecătorul sindic, potrivit unui comunicat al companiei. Administrator judiciar a fost desemnat consorţiul format din Casa de Insolvenţă Transilvania şi BDO Business Restructuring. Oncos, din Cluj, a intrat în insolvenţă în aprilie 2014. Grupul deţine o reţea de 44 de magazine. "De la demararea planului de restructurare de business, în urmă cu un an, am iniţiat o serie de măsuri menite să crească stabilitatea business-ului Oncos, calitatea produselor şi atractivitatea afacerii pentru potenţiali investitori. Reţeaua de magazine a trecut printr-un proces de rebranding şi reamenajare, costurile de operare au fost optimizate, am deschis noi magazine în pieţe noi, am relocat magazinele cu performanţă scăzută în zone cu vad comercial mai bun şi am diversificat gama de produse şi servicii", a declarat Vasile Onacă, administratorul special al Oncos SA. În prezent, în fermele de creştere a puilor de carne ale grupului cresc anual 6,3 milioane de pui, faţă de 5 milioane în 2014, după o investiţei de cinci milioane de lei în Complexul de ferme Sălişte - Coruş - Chinteni şi în Abatorul de păsări Floreşti. Pe durata implementării planului de reorganizare, compania va genera venituri din continuarea activităţii principale, din folosirea în asociere cu Oncos PROD a logisticii Oncos Grup, din închirierea spaţiilor nefolosite şi din valorificarea activelor care nu sunt necesare activităţii principale a companiei, precum şi din eficientizarea proceselor de producţie şi a reducerii costurilor fixe. Înfiinţat în anul 1991, grupul Oncos are peste 800 de angajaţi, este al patrulea angajator din judeţul Cluj şi al şaptelea crescător şi procesator de carne de pasăre din Romania. Grupul de firme include Abatorul de Păsări Floreşti, clasificat în categoria "A" de procesare, şapte ferme de creştere a păsărilor în Gilău, Lomb, Jucu, Sălişte - Coruş - Chinteni, Dăbaca în judeţul Cluj şi Panic în judeţul Sălaj precum şi una din cele mai mari fabrici de paine din Transilvania.

Rezervele valutare la BNR au urcat pană la 30,22 miliarde euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a Romaniei însumau, la 31 mai, 30,22 miliarde euro, faţă de 30,09 miliarde euro la finalul lunii aprilie, a anunţat marţi nanca centrală. În luna mai au avut loc intrări de 528 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele, şi ieşiri de 402 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobanzi în contul datoriei publice denominate în valută, plăţi din contul Comisiei Europene şi altele. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,61 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 mai au fost de 33,834 miliarde euro, faţă de 33,682 miliarde euro la 30 aprilie. Plăţile scadente în iunie în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice însumează circa 442 milioane euro.

Cea mai mare bancă din Europa face concedieri masive

HSBC, cea mai mare bancă din Europa, ar putea concedia pană la 20.000 de angajaţi, în cadrul măsurilor de reorganizare pregătite de directorul general Stuart Gulliver, relatează Reuters. Planul ar putea include vanzarea operaţiunilor HSBC din Brazilia şi Turcia şi restrangerea operaţiunilor băncii de investiţii. Potrivit unor surse citate de Sky News, HSBC ar putea renunţa la 10.000-20.000 de angajaţi. Numărul nu a fost finalizat, iar Gulliver ar putea prezenta planul la o întalnire cu investitorii programată pe 9 iunie. La sfarşitul anului trecut, HSBC avea aproape 258.000 de angajaţi. Reprezentanţii HSBC au refuzat să comenteze informaţiile relatate de Sky News. Nu este clar cate dintre măsurile de restructurare care urmează să fie prezentate au fost deja anunţate de bancă. Gulliver a fost numit director general al HSBC în 2011, iar de atunci au fost desfiinţate peste 50.000 de locuri de muncă, în cadrul reorganizării băncii. Totuşi, au crescut presiunile din partea acţionarilor pentru mai multe măsuri de creştere a profitabilităţii instituţiei financiare.

Intel cumpără producătorul de cipuri Altera pentru 16,7 miliarde dolari

Intel, cel mai mare producător de cipuri la nivel mondial, a convenit preluarea companiei rivale Altera, pentru 16,7 miliarde dolari, pentru a compensa declinul cererii în industria PC-urilor prin extinderea pe segmentul cipurilor destinate centrelor de date, care asigură marje mai mari de profit. Intel va putea prin această achiziţie, cea mai mare din istoria sa, să unifice operaţiunile în domeniul procesoanelor cu producţia de cipuri programabile, utilizate, printre altele, la accelerarea căutărilor pe web, transmite Reuters. Preţul oferit pentru Altera, companie cu sediul în San Jose, California, este de nouă ori veniturile anticipate, potrivit datelor Thomson Reuters. "Pare un preţ foarte mare. Cel mai recent caz pe care mi-l amintesc, de o mărime apropiată, a fost preluarea NetLogic de către Broadcom, în care preţul a fost de opt ori veniturile anticipate şi nu s-a sfarşit prea bine pentru Broadcom", a spus Kevin Cassidy, analist la Stifel, Nicolaus & Co. Integrarea Altera în Intel va crea o nouă clasă de produse care va conferi clienţilor îmbunătăţirea semnificativă a performanţelor, costuri mai mici şi mai multă flexibilitate, a spus directorul financiar al Intel, Stacy Smith.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.