Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: UniCredit va creşte cu 20% numărul angajaţilor centrului IT din Romania

Ziarul de Vrancea
25 mai 2015 853 vizualizări
UniCredit va creşte cu 20% numărul angajaţilor centrului IT din Romania, înfiinţat în 2005 şi care totalizează în prezent aproximativ 1.400 salariaţi, şi vrea să se implice în finanţarea antreprenoriatului în industria comunicaţiilor şi IT, precum şi în dezvoltarea învăţămantului superior în IT.

 Proiectele i-au fost prezentate premierului Victor Ponta de către CEO-ul consorţiului bancar italian, Federico Ghizzoni, într-o întalnire organizată, luni, la Guvern. "Vizita în Romania a conducerii consorţiului bancar italian este prilejuită de împlinirea a 10 ani de la înfiinţarea Centrului IT al UniCredit şi deciziei de dezvoltare a acestuia în perioada următoare, prin sporirea cu 20% a personalului angajat, care în momentul de faţă este de aproximativ 1.400. Reprezentanţii UniCredit au afirmat disponibilitatea consorţiului bancar italian de a finanţa dezvoltarea antreprenoriatului în industria comunicaţiilor şi IT, dar şi despre dezvoltarea învăţămantului superior în domeniul IT. UniCredit este dispusă să se implice direct în dezvoltarea capacităţilor universităţilor romaneşti în domeniul IT după o relaţie de tipul «cerere-ofertă», în care sistemul bancar reprezintă clientul, iar învăţămantul superior, ofertantul", se arată într-un comunicat al Guvernului. UniCredit, cea mai mare bancă italiană după active, este prezentă în Romania prin grupul UniCredit ţiriac, care include care include UniCredit Țiriac Bank SA şi filialele sale UniCredit Consumer Financing IFN SA, UniCredit Leasing Corporation IFN SA şi UniCredit Insurance Broker SRL. UniCredit ţiriac ocupă poziţia a şasea în sistemul bancar romanesc după valoarea activelor, cu o cotă de piaţă de 7,17%. Volumul activelor a totalizat 28,7 miliarde lei (6,4 miliarde euro) la 31 decembrie 2014, în creştere cu 4,5% faţă de 31 decembrie 2013.

Jaful secolului din R.Moldova intră în investigări

Procuratura Generală din Republica Moldova a anunţat ieri că a decis să deschidă o anchetă penală în cadrul căreia va investiga instituţiile de stat care au admis delapidările de la Banca de Economii, pe fondul scandalului generat de "dispariţia" unui miliard de dolari, relatează Jurnal de Chişinău. Anunţul a fost făcut de procurorul general Corneliu Gurin, în cadrul unui briefing de presă, în care a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor. În vizorul Procuraturii vor fi Agenţia de Proprietăţi Publice, Banca Naţională a Moldovei, Comisia Naţională a Pieţei Financiere, Comitetul pentru stabilitate financiară, factori de decizie de prim rang şi alte persoane din Guvern, Parlament, Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei şi alte autorităţi centrale. Investigaţiile vor fi efectuate de un grup din care vor face parte procurori, inclusiv din subdiviziunile care se ocupă de crime grave şi excepţional de grave, procurorii anticorupţie, dar şi ofiţerii de urmărire penală. "S-a constatat necesitatea extinderii şi aprofundării investigaţiilor în ceea ce priveşte diverse perioade ale administrării băncii, cat şi a persoanelor responsabile, în special activitatea instituţiilor de stat şi a persoanelor angajate în aceste instituţi de stat. Am dispus prin ordonanţă proprie pornirea urmăririi penale pentru îndeplinire şi neîndeplinire a obligaţiilor de serviciu de către persoane din instituţiile de stat, acţiuni care au cauzat daune în proporţii deosebit de mari. Totodată urmărirea penală va fi pe faptul gestionării prejudiciabile a proprietăţii de stat, pierderea controlului statului asupra Băncii de Economii (BEM), neintervenirea în vederea stopării devalizăriii băncii", a declarat procurorul general Corneliu Gurin. Procurorul general a precizat că urmează o serie de percheziţii la instituţiile de stat, ridicări de acte, dar şi audieri. Anunţul procurorului general vine după ce, săptămana trecută, fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a publicat un raport privind riscurile de devalizare a Băncii de Economii pe care l-ar fi prezentat cu doi ani în urmă comisiei parlamentare de anchetă. În acest raport a explicat în detaliu cum s-a furat pană în 2013 şi ce se punea la cale pentru perioada următoare, doar că nu a fost ascultat, şeful comisiei, comunistul Oleg Reidman, fiind şi unul dintre autorii furtului.

Euro scade faţă de majoritatea monedelor

Euro este în declin faţă de majoritatea monedelor importante, iar faţă de lira sterlină a atins cel mai redus nivel din ultimele două luni şi jumătate, în urma avertismentului Greciei că în lipsa unui acord cu creditorii nu va putea să îşi plătească datoriile scadente în iunie, relatează Bloomberg. Dolarul s-a apreciat luni continuand evoluţia ascendentă de săptămana trecută, cand a înregistrat cea mai mare creştere săptămanală de după septembrie 2011. Preşedintele Rezervei Federale americane, Janet Yellen, a declarat vineri că ar fi potrivit ca instituţia să înceapă majorarea dobanzilor în acest an, pentru prima oară din 2006. "Continuă evoluţia negativă a euro, în urma comentariilor din Grecia despre plata din 5 iunie, în timp ce pieţele văd dolarul prin prisma avertismentelor lui Yellen de vineri privind dobanzile", a declarat Jeremy Stretch, director pentru strategie în domeniul valutar la Canadian Imperial Bank of Commerce din Londra. Euro este în declin cu 0,4%, la 1,0967 dolari pe unitate, după ce vineri a coborat cu 0,9%. Faţă de moneda britanică, euro este în scădere cu 0,4%, la 70,82 pence pe unitate şi a atins în timpul tranzacţiilor 70,73 pence pe unitate, cel mai redus nivel după 12 martie. Pieţele financiare din Statele Unite, Marea Britanie, Hong Kong şi mare parte din Europa sunt închise luni pentru o sărbătoare. Euro este sub presiune după ce, săptămana trecută, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au dat termen Greciei pană la sfarşitul lunii mai să ajungă la un acord cu creditorii pentru programul de reformă. Duminică, ministrul grec de Finanţe Yanis Varoufakis a declarat că Guvernul elen a îndeplinit trei sferturi din solicitările oficialilor zonei euro şi ai FMI, iar creditorii ar trebui la randul lor să ofere concesii pentru încheierea unui acord.

Blue Air tulbură apele la Alitalia

Personalul companiei aeriene Alitalia organizează, luni, o grevă de 24 de ore, principala nemulţumire a sindicaliştilor fiind închirierea serviciilor operatorului aerian roman Blue Air. Greva piloţilor şi asistenţilor de zbor a început la ora 0.01 (1.01, ora Romaniei) şi va dura 24 de ore, potrivit Asociaţiei italiene a piloţilor aviaţiei comerciale (ANPAC). Autoritatea aeronautică italiană (ENAC) a comunicat că există două perioade în care cursele aeriene vor fi garantate - între orele 7.00-10.00 (8.00-11.00, ora Romaniei) şi 18.00-21.00 (19.00-22.00, ora Romaniei). Greva se va desfăşura pe toate aeroporturile din Italia, cu excepţia zborurilor care operează pe aeroporturile din Bari, Brindisi şi Genova. Sindicatul ANPAC denunţă sistemul de închiriere a serviciilor Alitalia companiei romane Blue Air. "Considerăm inadecvate garanţiile privind nivelul personalului navigant. Noua companie Alitalia Alitalia a fost fondată cu 280 de piloţi şi 767 de asistenţi de zbor, care riscă să fie vizaţi de disponibilizări în contextul scoaterii din uz a 14 avioane de tip Airbus A320", precizează ANPAC.

Elveţia publică numele străinilor investigaţi

Elveţia a început să publice online numele persoanelor şi firmelor străine investigate în ţările de origine pentru evaziune fiscală, inclusiv în Germania, după ce autorităţile au fost asaltate cu solicitări oficiale din partea instituţiilor fiscale din alte ţări, relatează site-ul Deutsche Welle. Cetăţenii americani vor fi identificaţi doar prin iniţialele numelor lor. Publicaţia elveţiană Sonntagszeitung a relatat că în urma numeroaselor solicitări oficiale venite din partea autorităţilor fiscale străine, Elveţia a decis să publice numele, datele de naştere şi naţionalităţile persoanelor respective în gazeta federală în care sunt publicate textele oficiale. Justificarea oficială este că publicarea permite celor identificaţi şansa de a angaja un avocat şi de a lua măsuri legale, potrivit Sonntagszeitung, care s-a referit la eliminarea recentă a secretului bancar în Elveţia, la presiunea în special a Statelor Unite. Alexandre Dumas, oficial al autorităţii fiscale elveţiene, a spus că băncile nu mai sunt interesate să caute clienţi care nu îşi mai ţin conturile în Elveţia. În schimb, Elveţia primeşte solicitări oficiale din partea altor state, pentru sprijin în vederea identificării evazioniştilor, prin intermediul administraţiei fiscale federale elveţiene din Berna.

Creditele neperformante vor atinge cote alarmante în Grecia

Creditele neperformante ale băncilor din Grecia ar putea atinge în următoarele luni 100 de miliarde de euro, respectiv 45% din total, din cauza incertitudinilor din economia elenă care nu se mai sfarşesc, relatează Kathimerini. Oficiali bancari au declarat că la sfarşitul primului trimestru peste unul din trei credite (35%), în valoarea totală de 75 de miliarde de euro, erau neperformante, avand o întarziere la plată de peste 90 de zile, iar această situaţie are un impact direct asupra lichidităţilor şi situaţiei financiare generale a băncilor. Alte 10% din împrumuturi, în valoare de circa 21 de miliarde de euro, sunt pe cale să devine neperformante în următoarele cateva luni. Este vorba despre clienţi care au mai avut probleme în trecut cu rambursarea creditelor, din cauza crizei economice, iar băncile au ajustat deja termenele de plată, în principal prin prelungirea acestora, pentru ca populaţia şi companiile să le poată achita mai uşor. Potrivit băncilor, este probabil ca împrumutaţii care au întarziat în trecut rambursarea creditelor să aibă din nou probleme, iar probabilitatea ca acest lucru să se întample creşte din cauza blocajului economic provocat de incertitudini.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.