Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Cameron anunţă îngheţarea salariilor miniştrilor pentru următorii cinci ani

Ziarul de Vrancea
24 mai 2015 749 vizualizări
Salariile miniştrilor vor rămâne îngheţate pentru următorii cinci ani, a anunţat ieri premierul britanic David Cameron, în cadrul programului său menit să combată deficitul. "Suntem implicaţi cu toţii" în această situaţie, a explicat premierul într-un articol publicat în Sunday Times, referindu-se la achitarea datoriei ţării. Măsurile anunţate ar urma să aducă economii de 800.000 de lire sterline (aproximativ 1,13 milioane de euro) pe an, respectiv 4 milioane de lire sterline (5,6 miloane de euro) până în 2020.

Această decizie înseamnă că salariile miniştrilor nu vor fi mărite până la sfârşitul actualei legislaturi. În prezent, miniştrii primesc un salariu anual de 134.565 de lire sterline (189.274 de euro), care include venitul în calitate de parlamentar. Premierul are un salariu anual total de 142.500 de lire sterline (200.435 de euro). Cameron a precizat că decizia sa de a îngheţa salariile miniştrilor face parte din politica sa privind "O singură naţiune", menită să combată deficitul şi să facă din Marea Britanie o ţară în care "toţi oamenii care muncesc din greu se pot descurca". "Vom continua să luăm deciziile dificile necesare pentru a reduce cheltuielile şi a ne întări economia", a afirmat premierul, reconfirmat în funcţie după alegerile legislative din 7 mai.

Între timp, cei 650 de parlamentari britanici - care au în prezent salarii de 67.060 de lire sterline (94.324 de euro) anual - urmează să primească o mărire de 9% anul acesta, după ce organizaţia independentă IPSA (Independent Parliamentary Standards Authority) a afirmat că salariile ar trebui să crească la 74.000 de lire sterline (104.085 de euro) după alegeri.

General Motors riscă cea mai mare amendă penală din lume

Compania auto General Motors negociază cu autorităţile judiciare americane ceea ce ar putea fi o amendă record, după ce o anchetă federală privind un defect care a avut legătura cu cel puţin 104 de decese a relevat fapte penale. Potrivit unor surse apropiate anchetei, amenda în acest caz este posibil să depăşească suma de 1,2 miliarde de dolari plătită de Toyota din cauza unor accidente produse din cauza unor accelerări bruşte neintenţionate ale maşinilor. The Economic Times notează că în acest caz s-ar putea ajunge la o soluţie în următoarele cateva luni.

General Motors a căutat să coopereze cu anchetatorii, spre deosebire de Toyota, care a contestat demersul procurorilor, putand astfel să aibă de caştigat graţie atitudinii de cooperare în acest caz.

Un raport arată ca foşti angajaţi ai companiei, inclusiv unii care au fost concediaţi anul trecut, ar putea să fie acuzaţi penal. General Motors este anchetată pentru că a aşteptat mai mult de un deceniu după ce a descoperit prima oară o problemă gravă cu contactul maşinilor, înainte de a începe să recheme autovehiculele în service. Producătorul american a început să recheme 2,6 milioane de Chrevrolet Cobalt şi alte maşini cu aceasta defecţiune în luna februarie 2014, după ce s-a descoperit că autoturismele se pot opri neaşteptat în mers, astfel ca automobilul nu mai poate fi controlat, iar franele şi airbagurile nu mai funcţionează. Anul trecut, au fost rechemate 30 de milioane de maşini din întreaga lume. 

În viitor cinematografele vor avea ecrane panoramice

În viitor cinematografele nu vor mai avea un singur ecran în faţa sălii, ci acestuia i se vor adăuga şi ecrane în părţile laterale, astfel încât spectatorii vor fi înconjuraţi practic de imagine, crede Ilan Schor, managerul tehnic al companiei israeliene Cinema City, parte a grupului Cineworld, al doilea mare operator de cinematografe din Europa.  „Mereu apare o nouă tehnologie. Eu cred că următorul pas în cinematografe este un ecran panoramic. Imaginea nu va fi doar în faţa telespectatorului, ci şi în lateral – imaginea va înconjura practic telespectatorul“.

Cea mai nouă tehnologie prezentă acum în cinema este tehnologia 4DX, care permite activarea tuturor celor 5 simţurilor cu ajutorul scaunelor hi-tech mobile şi al efectelor speciale sincronizate cu acţiunea de pe ecran. Astfel, spectatorii pot simţi vântul, ceaţa, fulgerele, baloanele de săpun, ploaia şi mirosurile în timpul vizionării unui film.       „4DX este o tehnologie nouă care adaugă încă o dimensiune în vizionarea unui film. Toată lumea cunoaşte modul obişnuit de a viziona un film, 2D, şi versiunea 3D. Acum se mai adaugă încă o dimensiune – cea de-a patra, care în plus faţă de efectul 3D dat de ochelarii speciali vine şi cu o serie de efecte care aduc spectatorul în mijlocul acţiunii din film.“

Tehnologia este acum disponibilă şi în România, Cinema City deschizând săptămâna aceasta prima sală de cinema 4DX de pe plan local în cadrul cinematografului Mega Mall Bucureşti.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.