Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Angajaţi de la Fisc, prinşi în cărdăşie cu evazioniştii

Ziarul de Vrancea
20 mai 2015 1399 vizualizări
Trei angajaţi ANAF sunt acuzaţi că au dat informaţii din anchetă unei persoane cercetate într-un dosar de evaziune de 16,5 milioane euro

Trei funcţionari de la ANAF sunt cercetaţi pentru compromiterea intereselor justiţiei şi favorizarea făptuitorului, după ce ar fi dat unei persoane cercetate informaţii despre probe, audieri de martori şi cereri de înscrisuri din dosarul de evaziune cu un prejudiciu estimat la 16,5 milioane de euro. Tribunalul Bucureşti arată, într-un comunicat de presă, că în dosarul în care miercuri au loc 34 de percheziţii, în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Valcea şi Prahova, sunt cercetaţi şi trei funcţionari din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru săvarşirea infracţiunilor de "compromitere a intereselor justiţiei" şi "favorizarea făptuitorului". Cei trei funcţionari ANAF sunt suspectaţi că ar fi divulgat unei persoane cercetate în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu estimat la 16,5 milioane de euro, mai multe date şi informaţii privind "data şi mijloacele prin care urmau a fi administrate anumite probe în prezenta cauză penală (audieri de martori, obţinerea de înscrisuri etc.), în scopul îngreunării efectuării urmăririi penale". Anchetatorii urmează să audieze 31 de persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de aducere. Potrivit procurorilor, în perioada 2009 - 2014, reprezentanţii a 11 societăţi comerciale care au ca obiecte de activitate lucrări de construcţii, servicii de curăţenie, comerţ cu produse petroliere, lucrări de demolare şi restaurante, ar fi înregistrat în evidenţele contabile şi ar fi declarat organelor fiscale cheltuieli privind achiziţii fictive de la două firme de tip "fantomă", producand astfel un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ şapte milioane de euro. "După încasarea în conturile bancare ale societăţilor cu «comportament de tip fantomă» a sumelor înscrise în facturile fictive pe care acestea din urmă le-au emis, acestea au fost fie retrase în numerar direct din conturile societăţilor cu comportament «de tip fantomă», fie revirate în conturile personale ale reprezentanţilor acestora din urmă, de unde au fost retrase în numerar şi restituite dispunătorilor plăţilor sau virate în conturile personale ale acestora din urmă, în scopul disimulării provenienţei ilicite a acestor sume. Suma ce formează obiectul procesului de «spălare a banilor» este în cuantum de aproximativ 9,5 milioane euro", a precizat Parchetul Capitalei. Anchetatorii au făcut percheziţii, în acest dosar, la firme şi la persoane suspectate de spălare de bani şi evaziune fiscală. Potrivit unor surse judiciare, printre firmele percheziţionate ar fi şi Athenaeum Construct, Euro Estate şi Alpha Grup Oil.

Guvernul a stabilit normele pentru TVA de 9% la alimente

Noua cotă de TVA se va aplica de la începutul lunii viitoare

Cota redusă de TVA de 9% va fi aplicată din iunie pentru alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, a stabilit Executivul. Guvernul a aprobat astfel modificări ale normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, necesare pentru a actualiza sau clarifica unele prevederi avand în vedere modificările survenite asupra legislaţiei fiscale. Noile prevederi aduc clarificări şi stabilesc codurile corespunzătoare bunurilor pentru care se va aplica cota redusă de TVA de 9% începand cu data de 1 iunie 2015, respectiv: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele. Potrivit actului normativ, toate produsele ale căror coduri au fost prevăzute în norme, care prin natura lor sunt alimente destinate consumului uman sau animal, ori sunt plante, seminţe, utilizate pentru producerea de alimente destinate consumului uman sau animal, vor beneficia de aplicarea cotei reduse de TVA pe tot lanţul economic de la producător pană la consumatorul final. Prin urmare, cota redusă de TVA va fi aplicată şi în cazul în care un produs alimentar este utilizat ca materie primă în alte scopuri, cum ar fi producerea de cosmetice, băuturi alcoolice, atata timp cat acestea, prin natura lor, au ca destinaţie principală consumul uman sau animal. Potrivit Guvernului, măsura are scopul de a simplifica aplicarea cotei reduse de TVA, avand în vedere că furnizorul nu poate controla scopul final în care este utilizat bunul respectiv, situaţie în care pentru acelaşi produs ar fi fost posibilă aplicarea unor cote diferite de TVA în funcţie de utilizarea lor finală, ori acest lucru contravine principiilor statuate de Directiva 2006/112/CE. O reglementare specifică este în cazul produselor care, prin natura lor, nu constituie alimente sau plante, seminţe, ingrediente, utilizate pentru producerea de alimente destinate consumului uman sau animal, cum sunt vitaminele, grăsimile, unele produse ale industriei chimice, seminţele de rapiţă, bumbac, ricin, sarea. În cazul acestor produse s-a prevăzut în mod explicit în normele metodologice, cu indicarea codurilor la care se încadrează produsele respective, că aplicarea cotei reduse de TVA este posibilă numai în măsura în care se poate face dovada că acestea sunt utilizate în scopurile prevăzute de lege. În acest sens sunt prevăzute condiţii atat pentru livrarea acestora în interiorul ţării, cat şi în cazul importului şi a achiziţiei intracomunitare. Actul normativ introduce, de asemenea, precizări în cazul vanzării, la un preţ total, a pachetelor care conţin produse cu cote diferite de TVA. În aceste cazuri se va aplica cota de TVA corespunzătoare fiecărui produs.

Isărescu se teme să îşi publice cursul de politici monetare

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că a scris un curs de politici monetare în anii 1996-1997 împreună cu Valentin Lazea, economistul şef al băncii centrale, şi Mugur Tolici, actualul director de resurse umane, însă nu au avut curajul de a merge la o editură pentru a-l publica. "Am şi eu un curs de politici mnonetare, dar n-am avut curajul profesorului Cernea, probabil nici timp, de a-l publica. Prin '96-'97, am încercat cu Valentin Lazea şi Mugur Tolici, dar n-am avut curajul să mergem la editură şi să ne publicăm cursul", a declarat Isărescu miercuri în deschiderea dezbaterii "Politici monetare neconvenţionale", prilejuită de lansarea unei cărţi de politici monetare scrise de profesorul Silviu Cerna, fost membru al Consiliul de Administraţie al BNR în perioada 1992-2009. Tolici lucra în perioada menţionată de Isărescu la direcţia de politică monetară, pe care a şi condus-o timp de un an, pană în 1999. Guvernatorul a precizat că este greu de scris un curs de politici monetare, întrucat sunt greu de sistematizat şi trebuie găsită balanţa şi dozajul între a fi ştiinţific şi a fi pe înţelesul studenţilor, pentru că trebuie să fie "citibil" şi pedagogic totodată, însă fără a merge "prea jos" cu explicaţiile, caz în care se trivializează, iar autorul riscă înţelegerea unui alt mesaj de către cititor.Isărescu şi-a adus aminte de perioada cand a fost profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, "prin 1994", coleg pe atunci cu Silviu Cerna, făcand naveta timp de 3-4 ani între universitate şi familie."La Universitatea de Vest şi Timişoara, în '94-'95, au trecut 20 de ani de atunci, parcă a fost ieri, s-a lansat primul curs într-o universitate din Romania, înaintea ASE, despre politici monetare. Dansul (Cernea -n.r.), membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale, a complotat cu familia mea, am făcut naveta 3-4 ani şi am ţinut acel curs", a povestit guvernatorul.

Plata amenzilor, monitorizată şi comunicată electronic

Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru stabilirea un mecanism electronic de evidenţă şi comunicare a amenzilor contravenţionale, precum şi a plăţilor acestora, care va fi utilizat iniţial doar pentru amenzi rutiere, iar datele vor fi accesibile atat autorităţilor, cat şi contribuabililor. Proiectul de lege, care va fi trimis spre dezbatere Parlamentului, facilitează plata amenzilor contravenţionale, prin instituirea unui mecanism electronic de evidenţă şi comunicare în materia amenzilor contravenţionale, în măsură să permită furnizarea în timp real a datelor despre creanţele datorate, şi anume amenzile, precum şi despre plăţile efectuate. Accesarea acestor date ar urma să poată fi făcută atat de către autorităţi, cat şi de către contribuabili, informează Executivul. Mecanismul propus va putea fi utilizat în "sistem pilot" pentru amenzile contravenţionale la regimul circulaţiei pe drumurile publice aplicate conducătorilor de autovehicule. Actul normativ prevede constituirea unui cont unic, deschis la Trezoreria Statului, destinat încasării amenzilor contravenţionale, asociat bugetelor locale, respectiv bugetului de stat, precum şi obligaţia utilizării seriei de evidenţă unică a procesului verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii. În cadrul mecanismului, sa va institui un titlu de creanţă electronic, cuprinzand datele din procesul verbal, şi un sistem informatic de gestionare a titlurilor de creanţă electronice. Achitarea în numerar a amenzilor aplicate prin procese verbale conţinand seria unică de evidenţă se va putea face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unităţilor administrativ-teritoriale sau la alte entităţi abilitate, indiferent de domiciliul persoanei fizice sau de sediul persoanei juridice. Noul sistem va elimina obligativitatea pentru plătitor de a face dovada plăţii către agentul constatator.

FMI avertizează Franţa să reducă cheltuielile bugetare

FMI avertizează Franţa să reducă cheltuielile bugetare record şi datoria publică şi să ia măsuri structurale pentru scăderea ratei şomajului care se menţine peste nivelul de 10%, relatează CNBC. "În Franţa are loc o redresare economică solidă, pe termen scurt, dar rigiditatea structurală continuă să afecteze perspectivele pe termen lung", potrivit unui raport al Fondului referitor la perspectivele economiei franceze. În raport se arată că sunt necesare în continuare eforturi pentru rezolvarea problemelor fundamentale ale Franţei, respectiv şomajul structural ridicat, potenţialul scăzut de creştere şi cheltuielile publice record. FMI remarcă totodată faptul că nivelul ridicat şi în creştere al cheltuielilor guvernamentale a stat la baza problemelor fiscale ale Franţei în ultimele decenii. Avertismentul FMI vine într-o perioadă dificilă pentru zona euro, cu temeri în creştere legate de riscul intrării Greciei în incapacitate de plată, care ar afecta întreaga uniune monetară. Ca şi în cazul Greciei, economia franceză a fost lovită puternic de criza financiară din regiune, iar de atunci autorităţile au avut dificultăţi să convingă investitorii că redresarea economică este sustenabilă.

Producătorul ochelarilor Ray-Ban va da o recompensă masivă angajaţilor

Fondatorul şi proprietarul producătorului italian de ochelari Luxottica, Leonardo Del Vecchio, va împărţi angajaţilor acţiuni în valoare de 9 milioane de euro, cu ocazia împlinirii varstei de 80 de ani, relatează Sputnik. Şeful Luxottic îşi va sărbători ziua de naştere vineri şi a decis să marcheze evenimentul într-un mod neobişnuit. Del Vecchio, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Italia, a decis să distribuie pană la 140.000 de acţiuni ale Luxottica Group, potrivit unui comunicat al companiei. "Mulţumesc sincer angajaţilor grupului din Italia, celor care se află la baza succesului Luxottica. Cu acest mic gest, vreau să arăt cat de importanţi sunt angajaţii pentru mine. Cred sincer că suntem o familie", a spus Del Vecchio. Luxottica, cu sediul central la Milano, deţine branduri cunoscute de ochelari, precum Ray-Ban, Persol şi Oakley. Grupul mai produce ochelari şi sub mărcile Prada, Armani, Dolce & Gabbana, Versace şi Tiffany.

Cinci mari bănci riscă o amendă uriaşă

Cinci dintre cele mai mari bănci din lume, JPMorgan, Citigroup, Barclays, Royal Bank of Scotland şi UBS, riscă amenzi cumulate de peste 5 miliarde dolari şi acuzaţii penale, într-un acord cu autorităţile americane şi britanice pentru închiderea investigaţiilor de manipulare a pieţelor valutare. Acordul aşteptat miercuri va marca o nouă zi neagră pentru industria bancară care încearcă să lase în urmă păcatele trecutului, iar factura pentru practicile incorecte în tranzacţiile de pe piaţa valutară mondială de 5.000 de miliarde de dolari pe zi poate urca la aproximativ 10 miliarde de dolari, transmite Reuters. Surse apropiate situaţiei au spus că JPMorgan, Citigroup, Barclays şi Royal Bank of Scotland îşi vor recunoaşte vinovăţia, în faţa acuzaţiilor penale aduse de Departamentul de Justiţie, fapt fără precedent în ultimele decenii pentru nişte companii mamă sau divizii ale unor bănci atat de mari. Banca elveţiană UBS va evita acuzaţiile penale, după ce a obţinut imunitate prin alertarea autorităţilor în legătură cu o posibilă problemă. Banca elveţiană va plătit potrivit unor surse apropiate situaţiei o amendă de 200 de milioane de dolari. Sursele au spus însă că UBS riscă acuzaţii penale pentru manipularea dobanzilor pe piaţa interbancară.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.