Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Înmatriculările auto în Romania au crescut cu 9%

Ziarul de Vrancea
19 mai 2015 650 vizualizări
IÎnmatriculările de autoturisme noi în Romania au crescut în primele patru luni cu 9% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, la 19.915 de unităţi, în timp ce livrările Dacia au avansat la nivelul UE cu 7,6% în perioada analizată, la 133.718 unităţi, conferind mărcii romaneşti o cotă de 2,8%.

În primele patru luni ale anului 2014 în Romania au fost înmatriculate 18.277 de autoturisme noi. În luna martie, înregistrările de maşini noi au urcat în Romania cu 11,2%, de la 4.932 de unităţi în urmă cu un an la 5.482 de autoturisme, potrivit datelor publicate marţi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Piaţa auto europeană a avansat cu 8,2% în intervalul ianuarie-aprilie, la 4.695.058 de autoturisme. Toate marile pieţe au înregistrat creşteri, contribuind la evoluţia pozitivă a pieţei. Astfel, Spania a consemnat un avans de 23,9% al înmatriculărilor, Italia de 16,2%, Marea Britanie şi Germania de 6,4%, iar Franţa de 5,6%. Cel mai mare declin al înmatriculărilor a avut loc în Austria, de 5,3%. În aprilie, înmatriculările la nivelul Europei au crescut cu 6,9%, la 1.166.482. Înmatriculările de autoturisme Dacia la nivelul UE au crescut cu cu 7,6% în perioada analizată, la 133.718 unităţi, conferind mărcii romaneşti o cotă de 2,8%, în scădere de la 2,9% la sfarşitul primului trimestru. În luna aprilie, vanzările Dacia în Uniunea Europeană au avansat cu 14,5%, de la 33.447 unităţi în urmă cu un an la 38.288 de unităţi, iar cota de piaţă a urcat cu 0,2 puncte procentuale, la 3,3%. Vanzările de maşini noi ale grupului Renault, al treilea producător la nivel european şi care deţine şi marca Dacia, au avansat cu 11,4% în primele patru luni, la 459.185 unităţi, iar cota de piaţă s-a mărit cu 0,3 puncte, la 9,8%. În aprilie, înmatriculările Renault au crescut cu 14,9%, la 124.195 unităţi, conferind grupului o cotă de piaţă de 10,6%, faţă de 9,9% în urmă cu un an. Înmatriculările celui mai mare producător european, grupul Volkswagen, au crescut cu 8,3% în perioada ianuarie-aprilie, la 1.161,108, iar cota de piaţă s-a menţinut la 24,7%

Lulache: A trecut vremea cand statul nu avea niciun rol în energie

Nuclearelectrica are nevoie de ajutorul Guvernului pentru a construi două noi reactoare la Cernavodă, deoarece deşi a trecut timpul cand statul trebuia să facă tot a trecut şi etapa cand intervenţia statului în economie era minimă, a declarat Daniela Lulache, directorul general al companiei. "Este clar că avem nevoie de sprijinul statului, am ieşit din etapa cand statul trebuia să facă tot, dar am ieşit şi din etapa cand statul nu mai aveam niciun rol şi lăsa operatorii să se dezvolte", a afirmat Lulache la conferinţa Mediafax Talks About Energy.Ea a precizat că este nevoie de intervenţia statului în ce priveşte ajutorul acordat investitorului care va construi pană la urmă reactoarele nucleare 3 şi 4, aşa numitul contract pentru diferenţă, un mecanism utilizat şi la o centrală nucleară din Anglia. Contractele pentru diferenţă reprezintă practic un ajutor de stat acordat de guvernul englez unei companii care a construit o centrală nucleară, Prin acest mecansim, statul garantează un preţ-ţintă pentru energia vandută, iar dacă energia vandută va fi mai ieftină, atunci statul va acoperi diferenţa de bani. În cazul în care energia se vinde la un preţ peste cel garantat, atunci compania returnează statului diferenţa în plus. Lulache a adăugat că un astfel de mecasnism este "extrem de bun şi de echitabil", iar Nuclearelectrica ae mare nevoie de un astfel de sprijin."Soluţia nucleară oferă stabilitate, statistic este dovedit că este o sursă nu numai pentru că este sustenabilă, dar are şi costuri predicitibile şi mai reduse ca ale altor tehnologii. Dacă luăm aceste lucruri în considerare, ajungem facil la concluzia că nuclearul este soluţia la confruntările de astăzi", a afirmat ea. Potrivit lui Lulache, chiar dacă discuţiile cu compania chineză care s-a dovedit a fi singurul ofertant pentru implicarea în proiectul construcţiei celor două reactoare nucleare au depăşit calendarul extrem de ambiţios stabilit iniţial, nu este o problemă prea mare, avand în vedere că în urmă cu un an statul aproape abandonase acest proiect.

Parteneriat între IFC şi BCR pentru finanţarea schimburilor comerciale

BCR şi IFC, din grupul Banca Mondială, au încheiat un parteneriat pentru a extinde disponibilitatea de finanţare a schimburilor comerciale pentru importatorii şi exportatorii din Romania, a anunţat marţi banca deţinută de grupul austriac Erste. IFC a acordat BCR o linie de credit comercial de 50 milioane de dolari în cadrul Programului de Finanţare a Comerţului Global, care sprijină comerţul în pieţele emergente prin acordarea de garanţii parţiale sau totale pentru tranzacţiile comerciale individuale garantate prin ratingul triplu-A al IFC. BCR a aderat la program în calitate de bancă emitentă. Participarea la program va permite BCR, cel mai important intermediar pentru finanţarea comerţului din Romania, să îşi extindă aria de acoperire la băncile din întreaga lume, pentru a sustine intrarea companiilor romaneşti pe noi pieţe, precum şi pentru a spori legăturile comerciale pe teritoriul întregii Uniuni Europene şi în afara acesteia, arată banca, într-un comunicat. "Ne concentrăm pe sprijinirea exportatorilor şi a producţiei bazate pe lanţul de aprovizionare pentru că am văzut o creştere economică bazată pe export excelentă, precum şi companii care îşi reduc riscurile menţinand în acelaşi timp cifra de afaceri. Ne-am angajat să ajutăm progresul economiei, în special prin utilizarea intermedierii financiare pentru a stimula comerţul şi spiritul antreprenorial", a declarat Sergiu Manea, vicepreşedinte Corporate & Markets al BCR.

Apple a caştigat parţial un proces cu Samsung

Apple a caştigat parţial un proces cu Samsung Electronics şi va primi despăgubiri, o curte de apel din Washington confirmand un verdict potrivit căruia compania sud-coreeană nu a respectat brevetele companiei americane, inclusiv unul privind forma şi culoarea iPhone, transmite Reuters. Curtea a respins în schimb o decizie anterioară, referitoare la protejarea aspectului general al iPhone. În acest fel, pană la 40% din despăgubirile de 930 de milioane de dolari obţinute de Apple în procesul cu Samsung Electronics trebuie reanalizate. "Este o victorie pentru design şi pentru cei care îl respectă", se arată într-un comunicat al Apple. Reprezentanţii Samsung au refuzat să comenteze. Disputa dintre Apple şi Samsung datează încă de pe vremea lui Steve Jobs şi a fost considerată emblematică pentru tendinţa sa de a proteja designul şi tehnologia produselor Apple. Verdicul curţii de apel din SUA este favorabil Apple, întrucat menţine cea mai mare parte a depăgubirilor şi întăreşte principiile de design pentru care compania a dat în judecată Samsung, consideră Brian Love, profesor asistent de drept la University of Santa Clara. Procesul dintre cei doi mari producători de smartphone-uri, intentat de Apple în 2012, a fost intens urmărit.

Bloomberg: Grecia mai poate rezista doar opt săptămani

Grecia mai poate rezista opt săptămani fără sprijin financiar internaţional, consideră analişti ai Bloomberg, potrivit cărora statul elen va reuşi să îşi respecte prin forţe proprii obligaţiile financiare pe parcursul lunii iunie, dar va rămane fără bani la începutul lunii iulie. Analişti ai Bloomberg Intelligence au ajuns la concluzia că băncile din Grecia deţin suficiente garanţii pentru a primi în continuare fonduri de urgenţă din partea Băncii Centrale Europene (BCE) timp de opt săptămani, cu condiţia ca membrii instituţiei să nu înăsprească termenii finanţării. Totodată, veniturile fiscale vor permite Guvernului să reziste o perioadă similară, dar o rată de 3,5 miliarde de euro datorată BCE, scadentă pe 20 iulie, ar putea fi capătul drumului, afirmă analiştii Jamie Murray şi David Powell. "Este o sumă uriaşă. Ar putea să se tarască pe parcursul lui iunie, dar iulie pare o lună foarte dificilă", a spus Powell. Nimeni în afara autorităţilor de la Atena nu ştie exact caţi bani mai are guvernul, dar eforturile tot mai mari pentru respectarea plăţilor sugerează că nu prea mulţi. Oficialii europeni pun sub semnul întrebării asigurările liderilor eleni că acordul de ajutor este iminent, aşa că soarta ţării, în următoarele zile şi săptămani, va depinde în mare măsură de veniturile guvernului.

Rata inflaţiei din Marea Britanie a coborat sub nivelul zero

Preţurile de consum din Marea Britanie au scăzut în aprilie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind pentru prima oară în mai mult de jumătate de secol cand rata anuală a inflaţiei din această ţară coboară sub nivelul zero, relatează Bloomberg. Oficiul naţional de statistică a anunţat marţi că preţurile de consum au scăzut cu 0,1% comparativ cu intervalul similar din 2014, pe fondul declinului preţurilor alimentelor şi energiei, care a redus costul vieţii. Comparativ cu luna martie, preţurile au urcat cu 0,2%. Analiştii anticipau inflaţie zero pentru luna aprilie.Inflaţia core, care exclude preţurile alimentelor şi energiei, a încetinit la 0,8%, cel mai redus nivel atins în ultimii 14 ani. Inflaţia este cu mult sub ţinta Băncii Angliei de 2%, astfel că nu există presiuni imediate pentru majorarea dobanzii de politică monetară, aflată în prezent la un minim record de 0,5%. Guvernatorul băncii centrale, Mark Carney, a declarat săptămana trecută că orice perioadă de scădere a preţurilor va fi temporară, urmand ca inflaţia să accelereze spre sfarşitul acestui an, ceea ce face probabil ca următoarea măsură în privinţa costurilor împrumuturilor să fie o majorare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.