Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Mobilul este tot mai des folosit pentru navigarea pe internet

Ziarul de Vrancea
18 mai 2015 667 vizualizări
ANCOM: Consumul mediu lunar de date mobile a crescut cu 40% în a doua jumătate a anului trecut

Utilizatorul mediu din Romania a consumat lunar 155 MB trafic de internet pe mobil în a doua jumătate a anului trecut, în creştere cu 40% faţă de primul semestru al anului 2014, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Conform datelor ANCOM, utilizatorul mediu de telefonie mobilă şi internet pe mobil configurat pe Veritel.ro (aplicaţia de comparare a ofertelor telecom) consumă lunar 155 MB trafic de internet mobil, trimite 72 de SMS-uri naţionale (dintre care 64 în reţea proprie şi opt în afara reţelei) şi vorbeşte în medie 202 minute în reţea (din care 201 către mobil şi 1 către fix) şi 47 de minute în afara reţelei (din care 40 către mobil şi 7 către fix). Numărul de minute vorbite în afara reţelei a crescut cu aproape 30%, în special datorită reglementării valorii maxime a tarifelor de terminare a apelurilor în reţelele mobile, care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2014. Potrivit sursei citate, un utilizator ocazional de telefonie mobilă şi internet pe mobil consumă lunar 52 MB trafic de internet, trimite 24 de SMS-uri naţionale (din care 21 în reţea proprie şi 3 în afara reţelei) şi vorbeşte în medie 67 de minute în reţea (toate către mobil) şi 15 minute în afara reţelei (din care 13 către mobil şi 2 către fix). Utilizatorul intensiv de telefonie mobilă şi internet pe mobil consumă lunar 465 MB trafic de internet, trimite 216 SMS-uri naţionale (din care 192 în reţea proprie şi 24 în afara reţelei) şi vorbeşte în medie 606 minute în reţea (din care 603 către mobil şi 3 către fix) şi 141 de minute în afara reţelei (din care 120 către mobil şi 21 către fix). Conform datelor statistice, utilizatorul mediu de telefonie fixă vorbeşte lunar 45 de minute în reţea şi 32 de minute în afara reţelei.

Profitul OMV Petrom se evaporă

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din Romania, a raportat în primul trimestru un profit net de 345 milioane lei, în scădere cu 68% comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar afacerile companiei au ajuns la 4,2 miliarde de lei, cu 19% mai mici faţa de primele trei luni din 2014. Sectorul de explorare şi producţie, principalul centru de profit al companiei, a fost puternic afectat de scăderea cu circa 50% a barilului de petrol, spun reprezentanţii Petrom. Tot barilul ieftin a mai determinat o scădere la Petrom, cea a bugetului de investiţii care va fi cu 30% mai mic faţă de 2014. "Rezultatul din upstream (explorare şi producţie – n.red.) a fost afectat de scăderea abruptă a preţurilor ţiţeiului care a fost doar parţial compensată de efectele pozitive ale cursului de schimb şi de creşterea uşoară a volumelor vandute. Ca răspuns la preţul scăzut al ţiţeiului, ne-am redus planurile de investiţii pentru 2015 ale grupului cu aproximativ 30% faţă de anul precedent şi am continuat să ne optimizăm structură de costuri, măsuri preconizate a ne proteja poziţia fluxului de numerar extins. Aceste iniţiative vor afecta însă producţia viitoare de hidrocarburi", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom. Producţia zilnică de hidrocarburi a grupului OMV Petrom a fost de 183.500 bep/zi (din care 174.300 bep/zi în Romania), iar producţia totală a fost de 16,5 milioane bep, reflectand creşterea producţiei în Romania şi scăderea celei din Kazahstan. În Romania, producţia totală de ţiţei şi gaze a fost de 15,7 milioane bep, cu 2% mai mare faţă de nivelul înregistrat în T1/14. Producţia internă de ţiţei a fost de 6,9 milioane bbl, cu 2% mai mică fata de T1/14, din cauza declinului natural şi a reparaţiilor capitale planificate la sonde-cheie.

Grecia se confruntă cu cel mai grav exod de inteligenţă de la moartea lui Socrate

Autorităţile de la Atena negociază de luni de zile un nou acord de finanţare cu creditorii internaţionali, dar Grecia se confruntă în aceste zile şi cu pierderea celui mai valoros activ al său, capitalul uman, cei mai pregătiţi şi inteligenţi profesionişti din Grecia părăsind ţara din cauza crizei.  Grecia antică era odată un magnet pentru elita intelectualităţii mondiale. Învăţaţii vremii au contribuit, de la Atena, la dezvoltarea logicii, filozofiei şi pană la politică, punand bazele civilizaţiei moderne, relatează MarketWatch. Dar în timp ce liderii actuali ai Greciei se luptă să încheie un acord pentru continuarea finanţării şi rambursarea datoriilor de peste 300 de miliarde de dolari, are loc o pierdere devastatoare a celor mai bine educaţi oameni din ţară, estimările variind între 180.000 şi 200.000 de persoane de la debutul crizei în 2010. În acest ritm, exodul echivalează cu circa 10% din personalul cu studii superioare, a spus Lois Lambrinidis, profesor de geografie economică la University of Macedonia. La nivel macroeconomic, fenomentul este un exod clar de inteligenţă, a arătat Nicholas Alexiou, profesor de sociologie la CUNY’s Queens College, care studiază problemele imigraţiei. Ceea ce diferenţială exodul de inteligenţă de alte tipuri de migraţie este procentajul ridicat al persoanelor calificate şi educatre care părăsesc o ţară, a explicat Alexiou. Cu alte cuvinte, Grecea îi pierde pe "cei mai tineri, mai bine pregătiţi şi mai inteligenţi", potrivit unui studiu realizat anul trecut de European University Institute. Potrivit studiului, 88% dintre cei care pleacă din Grecia deţin o diplomă universitară, iar dintre aceştia 66% au studii de masterat şi 11% studii doctorale. O proporţie de 79% dintre cei care au plecat din Grecia în timpul crizei aveau un loc de muncă dar au simţit că nu au niciun viitor în ţară (50%) sau oportunităţi profesionale (25%). Exodul de inteligenţă are implicaţii serioase pentru economia Greciei, într-o perioadă în care ţara a pierdut 25% din PIB de la debutul crizei, declin echivalent cu cel înregistrat de Europa Occidentală şi Statele Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Comisia Europeană verifică oportunitatea relaxării fiscale

CE înţelege decizia autorităţilor romane privind relaxarea fiscală, dar vrea să se asigure că sunt luate şi măsuri compensatorii pentru ca Romania să rămană unul dintre statele cele mai stabile şi mai disciplinate bugetar şi fiscal din UE, a declarat, ieri, Angela Filote, şefa Reprezentanţei CE. În cadrul unui eveniment de lansare oficială a recomandărilor Comisiei Europene pentru Romania în 2015, Angela Filote a explicat de ce Comisia menţine "o doză mare de precauţie" şi de ce insistă atat de mult în continuare pe măsurile bugetare şi de fiscalitate, deşi există "o situaţie macroeconomică cu indicatori foarte pozitivi, atat în absolut, cat şi în relativ", în comparaţie cu alte state membre. "Este tocmai pentru că Romania a înregistrat progrese considerabile (...) dar ne dorim foarte mult ca aceste progrese şi rezultatul la care s-a ajuns, stabilitatea macroeconomică, să poată să fie menţinute şi în niciun caz nu ne dorim să vedem paşi înapoi. E de îmţeles că s-au luat anumite măsuri de relaxare fiscală, înţelegem în totalitate raţiunile care au stat la baza acestor măsuri dar vrem să ne asigurăm că sunt luate şi măsurile compensatorii, astfel încat Romania să păstreze aceste fundamente macroeconomice care o plasează în momentul de faţă printre statele membre cele mai stabile şi mai disciplinate bugetar şi fiscal din UE", a afirmat Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti. Filote a mai precizat că este important ca aceste recomandări, deşi nu sunt obligatorii, "să se bucure o asumare din partea Romaniei", deoarece reformele vor fi încununate de succes doar dacă "sunt înţelese şi asumate şi de către guvernul statului membru". Angela Filote a explicat că faţă de anul trecut sunt mai puţine recomandări pentru toate ţările, întrucat Comisia a observat că "nu există suficientă capacitate administrativă la nivelul statelor Şefa Reprezentanţei a subliniat că, în recomandările sale, CE s-a concentrat pe domenii cu impact macroeconomic şi social foarte important, priorităţile fiind la nivelul întregii UE creşterea investiţiilor, reformele structurale şi responsabilitata fiscală.

Eugen Teodorovici, despre salariul unui ministru: "E ruşinos! "

Salariul unui ministru, de circa 5.300 de lei, este ruşinos, fiind nevoie de "reaşezarea" salariilor în administraţie, domeniu care trebuie să fie bine remunerat, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. "Este un subiect (salariul unui ministru, n.r.) pe care noi nu-l discutăm cu omologii noştri, pentru că nimeni nu te crede. Nu aş putea să spun cat anume ar trebui să caştige, dar toate aceste salarizări trebuie reaşezate: de la preşedintele statului pană la funcţionarul pe studii medii dintr-o primărie de comună. Trebuie toate reaşezate. Eu îmi aduc aminte din anii de administraţie petrecuţi, unde salarizarea era altfel aşezată: mai comprimată, fără foarte multe trepte de salarizare, mult mai uşor de aplicat şi era cat de cat, să spunem, decentă. Pană la un punct, după care s-a pierdut tot. Fără o administraţie puternică nu ai cum să speri, decat accidental, că se pot face lucrurile bine", a spus el, la Digi24. Teodorovici a adăugat că este este nevoie de salarizare, pregătire, stabilitate, încredere, cunoaşterea legii, dar şi de o legislaţie mai simplă.

ANAF: Inspecţia Fiscală a făcut aproape 1.200 de sesizări penale

Inspecţia Fiscală din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a înaintat, în primele patru luni ale anului, 1.187 de sesizări penale privind cazuri de mare evaziune, valoarea prejudiciilor descoperite fiind de peste 3,7 miliarde de lei. Potrivit unui comunicat al ANAF, valoarea prejudiciilor este cu 172% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul cazurilor de mare evaziune instrumentate de Inspecţia Fiscală şi finalizate cu înaintarea sesizărilor penale a crescut cu 37%, de la 865 la 1.187, vizand un număr de 1.177 operatori economici. De asemenea, dintre cele 1.187 de sesizări penale, 313 vizează operatori economici de tip "fantomă" care au adus prejudicii de aproximativ 1,1 miliarde lei.

Modelul Renault ZOE, 100% electric, disponibil şi în Romania

Modelul Renault ZOE, 100% electric, este disponibil de luni în Romania la preţuri de la 16.855 euro, fără TVA, la care se adaugă costul cu închirierea bateriei, a anunţat constructorul francez. Autoturismul poate fi încărcat complet în 30 de minute, aria de acţiune fiind cuprinsă între 100 km şi 150 km, în funcţie de stilul de condus şi de condiţiile meteo. Preţul pentru închirierea bateriei începe de la 79 euro/lună. În Romania, Renault ZOE este disponibil în două versiuni: ZEN şi LIFE. Preţurile de lista pornesc de la 16.855 euro, fără TVA, pentru versiunea LIFE şi 17.742 euro pentru ZEN, la care se adaugă costul lunar de închiriere al bateriei. Renault ZOE completează gama de vehicule electrice ale mărcii franceze, alături de Kangoo ZE şi Twizy.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.