Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Producţie oprită la fabricile Renault şi Fiat din Turcia

Ziarul de Vrancea
17 mai 2015 849 vizualizări
Producţia a fost oprită la fabricile Renault şi Fiat din Turcia, în timp ce muncitorii protestează faţă de salarii şi condiţiile de muncă, au declarat oficiali ai companiei, relatează Reuters, în pagina electronică.

Producţia la uzina Renault din Turcia s-a oprit joi, la miezul nopţii şi se fac eforturi pentru rezolvarea crizei cu cei 2.500 de muncitori care protestează în faţa şi în interiorul frabricii din oraşul Bursa, situat în nord-vestul ţării, a declarat un purtător de cuvant al Renault. Oyak Renault, un joint venture cu fondul de pensii Oyak al armatei turce, a produs în jur de 318.000 de maşini anul trecut. Agenţia de ştiri Dogan a anunţat că uzina fabrică aproximativ 400 de vehicule într-un singur schimb.  Aici se construiesc modelele Clio şi Symbol, precum şi modelele compacte Megan şi Fluence. Vineri, muncitorii de la Tofas, un joint venture între Fiat şi Koc Holding, au organizat un protest, oprind linia de producţie, a anunţat postul de televiziune CNN Turk. Aproximativ 5.000 de persoane lucrează la uzina Tofas, potrivit televiziunii, care a precizat că discuţiile dintre muncitori şi conducere sunt în desfăşurare.

 

Parlamentarii îşi croiesc drum către varful firmelor

Un proiect iniţiat de către reprezentanţi ai PSD şi UNPR prevede ca reprezentanţii acţionarilor societăţilor în AGA sau CA să nu aibă nevoie de alte avize

 

Mai mulţi senatori PSD şi UNPR propun, într-un proiect, ca acţionarii sau asociaţii societăţilor să desemneze persoanele care să le reprezinte interesele în AGA sau CA fără să fie nevoie de alte avize, considerand că instituţiile cu rol de supraveghere nu trebuie să se exprime asupra acestora. Propunerea legislativă de modificare a legii societăţilor şi reglementarea echivalării funcţiilor este iniţiată de 21 de senatori PSD şi UNPR, printre care şerban Nicolae, Ilie Sarbu, Doina Silistru, Daniel Savu, Mihai Fifor. Proiectul prevede că acţionarii sau asociaţii societăţilor comerciale desemnează persoana care să le reprezinte interesele în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) sau în Consiliul de Administraţie (CA) fără a avea nevoie de alte acorduri sau avize. În cazul în care, prin lege, pentru exercitarea anumitor funcţii executive sunt necesare avize de la alte instituţii ale statului sau UE, precum şi de la instituţii financiar bancare, CSM şi alte instituţii, acordurile se vor face pe baza normelor de avizare emise de fiecare instituţie în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii şi vor fi aprobate de comisiile reunite de specialitate din Parlament. Proiectul mai stabileşte că exercitarea funcţiilor de demnitate publică se echivalează ca experienţă de specialitate în funcţie de atribuţiile îndeplinite în perioada exercitării mandatelor sau funcţiilor. Regulile şi procedura echivalării se stabilesc prin hotărare de Guvern, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi. Iniţiatorii consideră, "în ceea ce priveşte avizarea de către instituţiile cu rol de reglementare sau supraveghere, că acestea trebuie să se exprime asupra persoanelor care sunt angajate să desfăşoare activităţile, nu şi asupra persoanelor care reprezintă acţionarii". Dacă, prin lege, este stabilită necesitatea acestor avize sau acorduri de la alte instituţii, acestea se vor da pe baza normelor de avizare emise de fiecare instituţie şi aprobate de comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului. "Pentru o mai bună transparenţă privind deciziile sunt necesare norme astfel încat subiectivismul să nu îşi facă apariţia în desfăşurarea acestora", au explicat iniţiatorii. Proiectul a fost depus în 13 mai şi se află în consultare publică la Senat.

Exportul de buşteni, cherestea şi lemn de foc, suspendate 

Exportul de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, vor fi suspendate pană la 31 august, potrivit unui proiect de ordonaţă de urgenţă lasant în dezbatere publică de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat în dezbatere publică două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, care vizează reglementări mai stricte în ceea ce priveşte exporturile de material lemnos, precum şi suspendarea temporară a acestora. Cele două proiecte de act normativ au fost elaborate "avand în vedere amploarea tăierilor ilegale de pădure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor, precum şi impactul asupra mediului". Conform notei de fundamentare a uneia dintre ordonanţe, "prezentul proiect de act normativ are ca obiect de reglementare suspendarea exportului de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, încadrat la poziţiile tarifare 4401, 4403 şi 4407, pană la data de 31 august 2015". Cel de-al doilea proict de act normativ prevede că în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, orice operaţiune de export şi livrare intra-comunitară trebuie să fie însoţită de licenţă. "Licenţa se va emite pe fiecare operaţiune de export sau de livrare intra-comunitară şi va conţine următoarele: elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienţa, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, preţul de vanzare, destinaţia, modalitatea de transport în afara ţării şi biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei Romaniei în cazul livrărilor intra-comunitare", conform notei de fundamentare a celui de-a doua ordonanţe de urgenţă. Proiectele de OUG au fost elaborate de un grup de lucru format din experţii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului.Cele două proiecte de OUG vor fi supuse aprobării în următoarea şedinţă de Guvern. Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că Guvernul intenţionează să interzică, pe o perioadă limitată, exporturile de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată, procedura fiind deja pregătită printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă care a fost însă blocat în discuţii la Ministerul Justiţiei. El a precizat că a avut o discuţie în acest sens cu ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Ministrul Agriculturii visează la cooperative

Constituirea cooperativelor reprezintă următorul pas în dezvoltarea agriculturii romaneşti, aceste structuri asociative urmand să beneficieze de fonduri importante în următorii ani, a afirmat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul unei vizite în comuna argeşeană Brăduleţ. "Vrem să-i convingem pe agricultori să facă un pas următor în dezvoltarea agriculturii sau a afacerilor pe care le-au pornit, şi anume să constituie cooperative, prin care fie să cumpere în comun anumite bunuri, fie să lucreze sau să valorifice producţia pe care o obţin. Aceasta este dezvoltarea viitorului şi ea va fi stimulată şi cu fonduri, şi cu punctaj suplimentar în programul pe care îl avem în vedere, de dezvoltare a agriculturii pană în anul 2020", a declarat ministrul. Daniel Constantin a adăugat că în perioada următoare intenţionează să discute despre avantajele cooperativelor cu autorităţile locale şi asociaţiile de agricultori din cat mai multe comune ale ţării. Ministrul Agriculturii a vizitat vineri o fabrică de produse lactate şi o pensiune din comuna Brăduleţ, sat Brădet, care au beneficiat de finanţări din fonduri europene. 

Majorarea redevenţelor, puţin probabilă 

O majorare spectaculoasă a redevenţelor este, pe termen scurt, puţin probabilă, iar o decizie în privinţa nivelului viitor al acestora ar putea fi luată într-o lună sau două, pană la intrarea parlamentarilor în vacanţă, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu. El a precizat că noile redevenţe se vor aplica, cel mai probabil, acordurilor petroliere viitoare, întrucat acordurile existente au fost deja semnate şi conţin clauze care includ redevenţele actuale, pe baza cărora companiile şi-au făcut planuri de afaceri pe 10-15 ani. În 2014, valoarea totală a redevenţelor petroliere încasate de stat s-a ridicat la circa 1,367 miliarde de lei, a precizat Duţu.

Daimler finalizează în acest an noua fabrică de la Sebeş

Filiala concernului german Daimler, Star Transmission, va finaliza în acest an noua fabrică de montaj cutii de viteză de ultimă generaţie de la Sebeş (Alba), iar producţia va începe în primăvara lui 2016, investiţia fiind de 300 de milioane euro şi urmand să fie create peste 500 de locuri de muncă. Managerul general Star Transmission, Bernd Krottmayer, a declarat că noua unitate de producţie este finalizată în proporţie de 95 la sută, iar în toamnă vor fi realizate primele teste de producţie. "Anul acesta vom face primul test de producţie, iar anul viitor în primăvară vom începe producţia propriu-zisă. În total, vom aduce în echipa noastră peste 500 de noi angajaţi care vor fi specializaţi în Germania", a spus Krottmayer. Potrivit acestuia, în noua fabrică de la Sebeş vor fi asamblate cutiile de viteze automate în 9 trepte 9G-TRONIC, iar investiţia se ridică la peste 300 de milioane de euro. "Cutia de viteză automată în 9 trepte 9G-TRONIC de la Mercedes-Benz este prima cutie de viteză automată din lume cu nouă trepte şi convertor de cuplu pentru vehiculele premiu şi se distinge prin extraordinarul confort oferit şi schimbarea de viteze aproape imperceptibilă. Noile modele de autovehicule 9G-TRONIC îşi depăşesc predecesorii atat în privinţa consumului, cat şi a emisiilor de CO2", au mai spus reprezentanţii companiei. 

Ponta îşi prezintă planul cincinal luna viitoare

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a anunţat că, la începutul lunii iunie, va prezenta Parlamentului "direcţiile viitoare de dezvoltare". "Pe 2 iunie la ora 16 voi prezenta Parlamentului direcţiile viitoare de dezvoltare", scrie Ponta pe Twitter. El îşi însoţeşte anunţul cu ultimele date ale Băncii Naţionale a Romaniei, care relevă că investiţiile străine directe au însumat 885 milioane de euro în primul trimestru, în creştere cu 55% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în martie volumul s-a dublat comparativ cu primele două luni din an la un loc, ajungand la 476 milioane euro.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.