Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Ponta se opune închiderii supermarketurilor în weekend

Ziarul de Vrancea
13 mai 2015 1003 vizualizări
“Eu cred că e bine să le lăsăm deschise ca oamenii să cheltuie bani, ca să avem consum, ca să păstrăm locuri de muncă şi ca să fie plătiţi, conform legislaţiei, cei care lucrează în weekend, să fie plătiţi mai bine", le-a spus Ponta miniştrilor

Propunerea de închidere a supermarketurilor în weekend este o măsură stupidă pentru Romania, deoarece nu au de caştigat nici angajaţii care sunt plătiţi dublu cand lucrează în acele zile şi nici consumatorii care îşi fac cumpărăturile la finele săptămanii, a spus premierul Ponta, cerand aviz negativ. "Vreau să exprim o opinie pe care o vom transmite şi la Parlament, e o propunere a unor colegi liberali, o măsură liberală altfel, să închidem hipermarketurile în weekend. Eu cred că e bine să le lăsăm deschise ca oamenii să cheltuie bani, ca să avem consum, ca să păstrăm locuri de muncă şi ca să fie plătiţi, conform legislaţiei, cei care lucrează în weekend, să fie plătiţi mai bine", le-a spus Ponta miniştrilor, miercuri, reuniţi în şedinţa săptămanală. El a adăugat că nu ştie ce e "liberal" în a închide hipermarketurile, catalogand măsura ca fiind "stupidă" în acest moment pentru Romania şi a cerut Guvernului să dea aviz negativ acestei propuneri legislative. "Nici cei care lucrează şi caştigă-au salariu dublu, nu pentru zilele alea, doamna ministru? (Rovana Plumb, ministrul Muncii-n.r)- nici noi cei care atunci ne ducem la cumpărături nu aveam nimic de caştigat. E doar o măsură stupidă în acest moment pentru Romania şi să daţi aviz negativ", a afirmat premierul. În acest context, el i-a mulţumit ministrului Agriculturii pentru că a discutat cu reprezentanţii hipermarketurilor şi a apreciat ca fiind o măsură bună afişarea simultană a preţurilor cu 24% şi 9%. Propunerea legislativă iniţiată de doi parlamentari liberali prevede ca hipermagazinele să fie închise duminica şi de sărbători legale, cu argumentul că astfel va fi revitalizat comerţul tradiţional iar consumatorul va petrece duminica în familie şi va face mişcare în aer liber.

Corpul inspectorilor antifraudă a fost suplimentat cu 60 de posturi

Numărul de posturi din Ministerul Public a fost suplimentat cu 60 posturi pentru inspectori antifraudă care vor fi detaşaţi în cadrul parchetelor, procedură efectuată prin hotărare aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului. Din cele 60 de posturi, cinci vor reveni Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar 10 vor fi destinate Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Detaşarea în interes de serviciu a inspectorilor antifraudă este pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea prelungirii detaşării în funcţie, cu acordul acestora. În prezent, în cadrul Ministerului Public sunt 257 de posturi de specialişti care au fost ocupate prin detaşarea inspectorilor antifraudă din cadrul Direcţiei de combatere a fraudelor, structură din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscal. Direcţia de combatere a fraudelor acordă suport tehnic de specialitate procurorului în efectuarea urmăririi penale în cauzele avand ca obiect infracţiuni economico-financiare. În acest scop, inspectorii antifraudă din cadrul acestei direcţii sunt detaşaţi în cadrul parchetelor, în condiţiile legii, pe posturi de specialişti. Guvernul motivează măsura prin faptul că inspectorii antifraudă detaşaţi deja pe posturi de specialist la parchete au avut pe primul semestru al anului 2014 un volum foarte mare de activitate. Dosarele economico-financiare la care au lucrat aceştia au avut ca obiect indisponibilizarea unor bunuri în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei, iar cuantumul prejudiciilor stabilite de inspectorii antifraudă a fost de peste 4 miliarde de lei.

Guvernul vrea să interzică limitat exportul de lemn

Guvernul intenţionează să interzică, pe o perioadă limitată, exporturile de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată, procedura fiind deja pregătită printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă care a fost însă blocat în discuţii la Ministerul Justiţiei, a anunţat premierul Victor Ponta. El a precizat că a avut o discuţie în acest sens cu ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. "Am solicitat încă de aseară doamnei ministru Gavrilescu, şi, sigur, cu Departamentul pentru Relaţii Europene, cu Economia şi cu Justiţia, să adoptăm azi o ordonanţă de urgenţă prin care să interzicem pe un termen limitat exportul de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată. Din păcate, înţeleg că, Justiţia, nu aţi găsit soluţia, restul la dumneavoastră s-a blocat", a spus Ponta, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern. El le-a cerut reprezentanţilor Ministerului Justiţiei să găsească o soluţie juridică pană săptămana viitoare, avertizandu-i că, în caz contrar, îşi pot găsi de lucru în altă parte. "Eu vreau să vă rog, pană săptămana viitoare, să găsiţi o soluţie sau să vă găsiţi toţi de la Justiţie altceva de lucru! Pană săptămana viitoare, vreau să veniţi cu soluţia legislativă temporară pană cand avem o soluţie pe termen lung, cu siguranţă. Cred că, dacă vă puneţi mintea la contribuţie, treceţi peste «Nu»-ul tradiţional şi găsiţi o soluţie", a arătat prim-ministrul. Ponta a adăugat că înţelege că trebuie respectate toate obligaţiile Romaniei, dar crede că cele de pe plan european nu sunt împotriva intereselor Romaniei, iar Ministerul Justiţiei trebuie să reprezinte interesele ţării. Ponta a precizat totodată că în Parlament este susţinută formula de Cod Silvic adoptată de Guvern, după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins acest proiect. La începutul şedinţei Guvernului nu a fost prezent ministrul Justiţiei, el fiind înlocuit de un secretar de stat.

Bonurile de 200 euro pentru calculatoare vin în iulie

Programul “Euro 200” de acordare a unui ajutor financiar elevilor şi studenţilor în vederea achiziţionării de calculatoare va continua în acest an, bonurile de achiziţionare vor fi distribuite în perioada 24 iunie-30 iulie, iar cumpărarea propriu-zisă va fi în perioada 24 iunie-31 august. De acest ajutor vor putea beneficia elevii şi studenţii din învăţămantul de stat sau particular acreditat, în varstă de pană la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 150 lei pe membru de familie. Guvernul a aprobat, miercuri, printr-o hotărare, modelul bonului valoric, a cărui culoare va fi albastru deschis în acest an. Din motive de securitate, în fiecare an, culoarea şi seria bonului valoric se schimbă prin hotărare de Guvern. Bugetul alocat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Știinţifice pentru derularea „Euro 200” în anul 2015 este de 16 milioane de lei, estimandu-se că vor beneficia de acest sprijin 17.779 de elevi şi studenţi. Programul “Euro 200” se derulează începand cu anul 2004.Cuantumul bonului valoric reprezintă echivalentul în lei al sumei de 200 euro, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a Romaniei pentru ultima zi a lunii precedente achiziţiei. Configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziţionarea cărora se acordă sprijinul financiar este: procesor 2 Ghz, 1 GB RAM si 250 GB hard-disk şi software de bază licenţiat, incluzand un sistem de operare şi un program antivirus. În cei zece ani de aplicare a „Euro 200” au beneficiat de acest program 281.349 de elevi şi studenţi.

Sechestrul pe averile a doi milionari romani

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au dispus extinderea sechestrului asupra averilor lui Ovidiu Tender şi Marian Iancu, măsura asiguratorie urmand să fie pusă pe conturile bancare, pe acţiunile firmelor pe care le deţin, dar şi asupra conturilor soţiilor sau ale fostelor soţii. Măsura a fost luată în dosarul "Carom", aflat, în faza de apel, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti (CAB). Judecătorii au decis extinderea sechestrului care fusese pus pe mai multe bunuri ale inculpaţilor din acest proces, dispuse de procurori în 12 ianuarie 2005, în 19 ianuarie 2006, în 17 şi 18 aprilie 2006, în 23 iunie 2006 şi în 4 iulie 2006. Măsura extinderii sechestrului le-a fost impusă lui Ovidiu Tender, Marian Iancu şi lui Marin Badea, "asupra conturilor (inclusiv a dobanzilor aferente sumelor înscrise la credit, ce vor curge în continuare conform contractelor încheiate cu unitatea bancară), acţiunilor şi activelor societăţilor comerciale la care aceştia figurează ca împuterniciţi, beneficiari reali, asociaţi sau administratori, inclusiv ale acţiunilor şi activelor deţinute de aceste societăţi la celelalte societăţi la care inculpaţii deţin calitatea de asociat, împuternicit, beneficiar real sau administrator, situate în ţară sau în străinătate, ale soţilor şi soţiilor acestora, ale foştilor soţi şi fostelor soţii, ale rudelor de gradul I si ale altor persoane în posesia cărora se află bunuri cu privire la care există presupunerea rezonabilă că provin din faptele penale deduse judecăţii".

Toyota şi Nissan, probleme la air bag-uri la 6,5 milioane vehicule

Toyota Motor şi Nissan Motor au anunţat miercuri că recheamă în service 6,56 milioane de vehicule la nivel mondial, după descoperirea riscului de infiltrare a umezelii la anumite tipuri de air bag-uri fabricate de compania japoneză Takata, relatează MarketWatch. Campania Toyota implică 35 de modele, respectiv 5 milioane de vehicule, fabricate în perioada martie 2002-noiembrie 2007, din care 1,36 milioane de automobile în Japonia şi 637.000 în Statele Unite. Nissan a anunţat separat că recheamă 1,56 milioane de vehicule produse în perioada 2004-2007, din care 288.000 în Japonia, 326.000 în America de Nord şi 563.000 în Europa. Aceste vehicule se adaugă altor aproximativ 25 de milioane de automobile rechemate de peste 10 producători auto din cauza air bag-urilor fabricate de Takata, de la sfarşitul anului 2008. Mecanismele air bag-urilor conţin o substanţă care produce gazul necesar umflării acestora, în cazul coliziuni automobilelor. Umezeala pătrunsă în interiorul mecanismului poate deteriora acea substanţă, ceea ce poate duce la emiterea prea rapidă a unei cantităţi mari de gaz, provocand o explozie.

Economia a urcat cu 1,6% în primul trimestru

Produsul Intern Brut a crescut în termeni reali în primul trimestru, faţă de ultimele trei luni din 2014, cu 1,6%, iar comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent a fost mai mare cu 4,3% pe seria brută, respectiv cu 4,2% ajustat sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2015, fiind revizuită faţă de varianta publicată în aprilie, arată INS, într-un comunicat. Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul I 2015 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014, publicată în comunicatul de presă nr. 81 din 7 aprilie 2015. Astfel: - rezultatele trimestrului I 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, au fost revizuite de la 100,3% la 100,1%; - rezultatele trimestrului II 2014, comparativ cu trimestrul I 2014, nu s-au modificat; -rezultatele trimestrului III 2014, comparativ cu trimestrul II 2014, au fost revizuite de la 102,1% la 102,2%; - rezultatele trimestrului IV 2014, comparativ cu trimestrul III 2014, au fost revizuite de la 100,7% la 101,0%", se arată în comunicatul INS.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
legitim, acum 1845 zile, 22 ore, 5 minute, 28 secunde
A cui mama d*acului a fost ideea inchiderii supermarketurilor in weekend? Banuiesc ca ideea apartine unui tovaras trantor umflat, cu burta ce sta sa-i plesneasca...de mancarea bio, eco infulecata din citeste integral
Al, acum 1846 zile, 4 minute, 9 secunde
foarte bine!!!nu mai suntem pe timpul comunismului sa-mi dicteze altii ce sa fac.fiecare isi face cumparaturile din ce loc vrea.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.