Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Ponta vrea să ajute doar televiziunile nu şi presa scrisă

Ziarul de Vrancea
3 mai 2015 658 vizualizări
Guvernul caută un sistem de sprijinire, prin reducerea taxelor, a presei furnizoare de ştiri, precum posturi de televiziune şi radio, în funcţie de proporţia numărului de ştiri în grila de program, nu şi a presei scrise, deoarece aceasta suportă costuri mai mici în online, potrivit premierului Ponta

"De la 1 ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, se va modifica un pic şi legislaţia care reglementează drepturile de autor. ştiu că mulţi în presă merg pe această legislaţie, altfel în mod corect. Dreptul la informaţie este un drept constituţional, nu întamplător trebuie să subvenţionăm în continuare televiziunea publică, dar eu cred că informare fac în egală măsură, dacă nu chiar mai mult decat TVR, şi celelalte televiziuni care au în program ştiri. Cele de divertisment sunt o altă discuţie. Motiv pentru care i-am cerut lui Teodorovici (ministrul Finanţelor-n.r.) şi încercăm să găsim o soluţie prin care să sprijinim acele mijloace de presă care prezintă ştiri", a spus Ponta, la B1 TV. Şeful Executivului a precizat că pentru presa scrisă nu are o soluţie, dar a sugerat că aceasta are costuri mai mici decat radiourile şi televiziunile, pentru că s-a mutat în mediul online. "Cu presa scrisă n-am avut încă o soluţie, mai ales că majoritatea presei scrise s-a mutat pe online şi costurile sunt diferite. Aici nu le împart cine ţine cu Băsescu, cine ţine cu mine, ci le împart într-un singur criteriu: cine are o proporţie importantă de ştiri, indiferent că acele ştiri sunt pozitive, negative, asta e treaba CNA, ci proporţia de ştiri, ca să nu finanţăm o televiziune de divertisment", a arătat Ponta. El a precizat că este căutat un sistem prin care Executivul să nu aloce bani, ci să reducă taxele şi impozitele, după care va fi notificată şi Comisia Europeană.

Bulgaria, în urma Romaniei pe drumul către aderarea la zona euro

Bulgaria se află cu mult în urma Romaniei în privinţa aderării la zona euro, care garantează o mai bună supervizare bancară şi stabilitate financiară, apreciază o expertă bulgară, relatează site-ul Novinite.com. Banca centrală a Romaniei se concentrează asupra "educaţiei financiare în perioada de criză şi pregătirii ţării pentru adoptarea (monedei) euro", a declarat profesoara Tatiana Hubenova de la Academia Bulgară de ştiinţe pentru cotidianul Sega. Romania a parcurs deja etape ale unei armonizări mai mari cu exigenţele aderării la Uniunea bancară europeană, apreciază experta. De asemenea, Romania a înregistrat rezultate bune în privinţa stabilităţii monetare şi educaţiei financiare, a adăugat ea. Romania şi-a stabilit ca obiectiv să adere la zona euro în 2020. Guvernul bulgar şi-a exprimat de asemenea dorinţa de a intra în "camera de aşteptare" a zonei euro. Bulgaria îndeplinea, în urmă cu mai mulţi ani, criteriile tehnice de aderare la zona euro, şi anume un deficit bugetar sub 3%, inflaţia sub 2% şi raportul îndatorare-PIB sub 60%. Însă Uniunea Europeană solicită, în plus, inclusiv Sofiei, educaţie financiară. Iar în ceea ce priveşte criteriile tehnice, în prezent Bulgaria nu-l respectă pe cel referitor la deficitul bugetar, care depăşeşte 3%, potrivit site-ului.

Unul din cei mai bogaţi oameni, asaltat de întrebări

Miliardarul Warren Buffett, supranumit Oracolul din Omaha datorită sfaturilor înţelepte de investiţii pe care le oferă, a fost bombardat cu întrebări incomode la adunarea anuală a acţionarilor Berkshire Hathaway, el muncind mai mult ca de obicei pentru loialitatea acestora. Pe langă întrebările despre investiţii şi pieţe, acţionarii i-au asaltat pe Buffett şi vicepreşedintele Charlie Munger cu întrebări privind relaţia dintre Berkshire cu compania 3G Capital şi investiţiile în IBM şi Coca-Cola, relatează Bloomberg. Unul dintre acţionari i-a cerut lui Buffett să respingă acuzaţiile că subsidiara Clayton Homes aplică practici agresive de creditare. Berkshire s-a asociat din 2013 cu 3G Capital, o firmă de investiţii cu birouri în New York şi Brazilia, în trei mari achiziţii, inclusiv a producătorului de ketchup H.J. Heinz. Buffett, prieten cu co-fondatorul 3G Jorge Paulo Lemann, a declarat anterior că ar dori să facă noi achiziţii împreună cu această companie.

Apple vrea să salveze tabletele iPad cu ajutorul varstnicilor

Apple a găsit o soluţie pentru a opri declinul vanzărilor de dispozitive iPad înregistrat în ultimele opt trimestre şi anume livrarea a milioane de astfel de aparate varstnicilor, pentru început în Japonia, urmand ca strategia să fie extinsă în multe alte ţări, relatează MarketWatch. În acest scop, Apple a încheiat un parteneriat cu IBM şi Japan Post pentru ca 5 milioane de iPad-uri să ajungă în posesia unor seniori japonezi pană în 2020. Directorul general al Apple, Tim Cook, a făcut anunţul în această săptămană, într-un eveniment organizat special în acest scop, el explicand că programul va ajunge şi în multe alte ţări în care guvernele se confruntă cu problema îmbătranirii populaţiei şi creşterea costurilor cu asistenţa medicală. Dispozitivele iPad vor fi prevăzute cu o serie de aplicaţii dezvoltate de IBM destinate bătranilor, cum ar fi funcţii de comunicare şi aplicaţii medicale şi de monitorizare a stării de sănătate.

Varoufakis: Grecia nu va avea nevoie de un nou ajutor

Ministrul elen de Finanţe Yanis Varoufakis a reluat tema restructurării datoriei publice a Greciei care, dacă ar fi acceptată de creditorii internaţionali, ar face ca ţara să nu aibă nevoie de un nou program de susţinere financiară, relatează Kathimerini. Autorităţile de la Atena au reluat în această săptămană negocierile cu creditorii, pentru deblocarea restului de 7,2 miliarde de euro la care Grecia mai are dreptul din programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro convenit cu Uniunea Europeană şi FMI. Analişti consideră însă că şi în cazul în care va obţine ultima tranşă de ajutor, Grecia ar putea fi nevoită să obţină un nou program de salvare. În opinia lui Varoufakis, este posibil ca Grecia să nu mai aibă nevoie de un astfel de program. "Una dintre condiţii este o restructurare importantă a datoriei" a afirmat ministrul de Finanţe într-un interviu acordat publicaţiei elene Efimerida ton Sindakton. Guvernul partidului de extremă stanga Syriza a venit la putere în ianuarie cu promisiunea de a negocia restructurarea datoriei publice.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.