Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Ponta se crede amuzant şi îşi dă cu părerea despre taxa de autostradă

Ziarul de Vrancea
22 apr 2015 811 vizualizări
Premierul Ponta i-a cerut ministrului Transporturilor să introducă un sistem eficient de taxare pe autostrada Bucureşti-Constanţa, dar care "să nu fie mai inteligent decat noi", acesta asigurandu-l că sistemul va fi funcţional la 30 aprilie, iar maşinile nu vor aştepta mult la bariera din Cernavodă

Solicitarea i-a fost adresată ministrului de resort, Ioan Rus, în şedinţa de miercuri a Guvernului, în perspectiva zilei libere de 1 Mai. "Dacă nu venea 1 Mai, mai amanam, dar acum avem şi reglementarea pentru ca să putem da drumul sistemului inteligent...E inteligent, domnul ministru Rus?", l-a întrebat Ponta pe ministrul Transporturilor, la începutul şedinţei de miercuri a Executivului. După ce acesta l-a asigurat că sistemul "este inteligent", Ponta a replicat: "Să nu fie mai inteligent decat noi, aia e singura problemă. Ca să nu mai existe cozi la bariera de la Cernavodă, vreau să-l testăm împreună înainte de 1 Mai ca să fim siguri că funcţionează". Ministrul a precizat că sistemul este în fază de testare şi din 30 aprilie va funcţiona. "Sigur? Bine! Eu am văzut mai multe decat dumneavoastră, că sunt mai bătran, dar să văd şi bariera aia că funcţionează fără să mai stau la coadă şi o să vă felicit public pe dumneavoastră şi CNADNR-ul pentru rezolvarea acestei probleme", a conchis Ponta. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a anunţat, în urmă cu o lună, că a început lucrările pentru introducerea unui sistem electronic de plată a taxei de trecere a podului Feteşti-Cernavodă, pe autostrada Bucureşti - Constanţa. Sistemul informatic va înlocui achitarea tarifului de trecere cu oprire la barieră, şoferii avand posibilitatea să opteze pentru achitarea tarifului în afara staţiei, în avans sau pană la ora 24:00 a zilei următoare, potrivit CNADNR. Astfel, şoferii vor avea următoarele opţiuni de achitare a tarifului: prin SMS transmis la un număr scurt; prin achitarea tarifului de trecere prin reţeaua de parteneri autorizaţi ai CNADNR; prin utilizarea cardului bancar, în urma configurării unui cont într-un portal web şi printr-o aplicaţie pentru mobil puse la dispoziţie de CNADNR.

Idea Bank, fosta RIB, vrea să ajungă în top 10 bănci în 2-3 ani

Idea Bank, noua bancă scoasă pe piaţă de polonezii de la Getin Holding, construită pe bazele Romanian International Bank (RIB), pe care au preluat-o la finele anului 2013, vrea să intre în Top 10 în următorii 2-3 ani, în special prin creştere organică,dar şi prin achiziţii de bănci sau alte companii. "Vom creşte în special organic, dar şi prin achiziţii. Am căutat nu numai în Romania, dar şi în unele ţări vecine, însă nu poţi construi o strategie bazată numai pe achiziţii, trebuie să creştem organic, să fim mai buni decat competiţia pentru că pornim mici şi vrem să creştem, să luăm cotă de piaţă de la alte bănci", a declarat miercuri Piotr Kaczmarek, CEO Getin Holding, în conferinţa de lansare a noii bănci. El a arătat că o bancă străină nu trebuie să fie pe o piaţă pe poziţia 30 sau 40, pentru că nu are rost. "Să ajungem în top 10 în 2-3 ani este un lucru fezabil. A fost un moment potrivit să intrăm pe piaţa romanească, cand alte bănci au probleme cu portofoliile, noi venim cu produse proaspete. Iar Romania este una dintre cele mai mari ţări din UE, dar cu o rată a populaţiei bancarizate foarte scăzută, acestea sunt avantajele şi potenţialul pieţei, pe care o considerăm stabilă şi predictibilă", a spus Kaczmarek. Ideea Bank vine cu un nou concept pe piaţa romanească, vizand în special clienţii persoane fizice şi IMM-urile, mai ales firmele mici. "Vrem să fim în Romania pe termen lung, aceasta este strategia noastră", a menţionat Kaczmarek. Banca a recrutat în ultimul an circa 100 de angajaţi de la alte bănci şi instituţii financiare, din vechiul personal plecand circa 15 persoane. Instituţia de credit are 35 de sucursale, dintre care cinci au fost complet schimbate, cu un nou concept.

Directorul general al Petrolexportimport va fi revocat

Laird Resources, acţionarul majoritar al Petrolexportimport Bucureşti, propune revocarea lui Valeriu Iancu din funcţia de administrator, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi din cea de director general al companiei. Consiliul de Administraţie al Petrolexportimport a convocat o AGA pentru 30 aprilie în vederea numirii în locul lui Iancu a lui Alexandru Popescu, potrivit datelor companiei. De asemenea, în AGA va fi discutată şi propunerea de numire a lui Marius-Eugen Opran în calitatea de membru al Consiliului de Administraţie, deşi acesta a demisionat din aceeaşi funcţie. Petrolexportimport a raportat pentru anul trecut vanzări nete de aproape 1 milion de lei, faţă de 237 milioane de lei în 2013. Compania a înregistrat anul trecut pierderi de 1,3 milioane de lei, faţă de un caştig în valoare de 350.000 lei în 2013. Laird Resources deţine 76,7 din capitalul Petrolexportimpoart, iar alţi acţionari cumulează restul de 23,3 din titluri. Compania este activă în domeniul importului şi comercializării a produselor petroliere, produselor petrochimice şi aditivilor.

Comisia Europeană a pus tunurile pe Gazprom

Comisia Europeană (CE) a acuzat miercuri în mod formal compania rusă Gazprom pentru că ar abuza de poziţia dominantă pe care o deţine pe pieţele din Europa Centrală şi de Est, în urma unei investigaţii iniţiate în 2012. Comisia a înaintat companiei ruse Gazprom o "declaraţie de obiecţii" prin care arată că producătorul încalcă regulile antitrust ale pieţei gazelor naturale în opt ţări, şi anume Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia. "Pe baza investigaţiei sale, opinia preliminară a Comisiei este că Gazprom încalcă regulile anticoncurenţiale ale UE prin adoptarea unei strategii de separare a pieţelor de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, de exemplu prin reducerea abilităţii clienţilor de a revinde gazele naturale în afara graniţelor unei ţări. Asta a dat Gazprom posibilitatea de a impune preţuri neechitabile în unele state membre", se arată într-un comunicat al CE. Comisia consideră că Gazprom a implementat o politcă "nedreaptă" de preţuri în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, prin impunerea unor tarife către intermediari care depăşesc costurile companiei din Rusia sau indicii luaţi în considerare pentru calcularea preţurilor.

Profitul Yahoo a scăzut de aproape 15 ori

Profitul Yahoo a scăzut în primul trimestru de aproape 15 ori, de la 312 milioane de dolari în acelaşi interval din 2014 la 21 de milioane de dolari, după ce veniturile din afişarea de publicitate şi din căutarea pe internet au coborat pentru prima dată în ultimii ani. Veniturile, excluzand comisioanele plătite unor parteneri, au scăzut de la 1,09 miliarde de dolari la 1,04 miliarde de dolari în perioada analizată, sub aşteptările analiştilor. Economiştii au estimat că veniturile Yahoo se vor situa la 1,06 miliarde de dolari în primul trimestru, relatează The Wall Street Journal. Veniturile din afişările de reclame au coborat cu 7% în primele trei luni ale anului, la 381 de milioane de dolari, excluzand comisioanele, în timp ce veniturile generate de publicitatea din căutarea pe internet au scăzut cu 3%, la 432 de milioane de dolari, excluzand costurile de trafic. Cota Yahoo pe piaţa afişării de reclame din SUA va scădea în acest an de la 5,5% la finalul lui 2014 la 4,6%, potrivit firmei de cercetare eMarketer. De asemenea, analiştii anticipează că Twitter va depăşi Yahoo în acest an şi va deveni al treilea mare vanzător de publicitate online din SUA, în spatele Google şi Facebook.

Germania se aşteaptă la o creştere economică mai mare

Germania a revizuit miercuri în urcare pentru a doua oară de la începutul anului estimarea privind creşterea economică din 2015, anticipand o contribuţie semnificativă a consumului privat intern şi menţinerea şomajului la un nivel scăzut, relatează Wall Street Journal. Guvernul de la Berlin prognozează un avans al PIB-ului de 1,8% în acest an, după ce în ianuarie a îmbunătăţit estimarea de creştere de la 1,3% la 1,5%. Anul trecut, economia Germaniei a crescut cu 1,6%. Pentru 2016, autorităţile germane estimează o creştere economică de 1,8%. "Economia Germaniei beneficiază de un moment prielnic. Sprijinită de performanţa susţinută a pieţii muncii, cu salarii şi locuri de muncă în creştere, Germania merge mai departe spre o creştere economică solidă. Principalul stalp de susţinere al acestui moment de creştere este consumul privat", a spus ministrul german al Economiei şi Energiei, Sigmar Gabriel. Consumul privat este prognozat să avanseze cu 2% în 2015 şi cu 1,6% anul viitor, după a creştere de 1,2% în 2014.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.