Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Fondul Proprietatea se va lista la bursa de la Londra

Ziarul de Vrancea
20 apr 2015 681 vizualizări
Listarea va avea loc în jurul datei de 29 aprilie, anunţă compania

Fondul Proprietatea (FP) vizează listarea secundară pe bursa de la Londra pe 29 aprilie, sau în jurul acestei date, prin intermediul certificatelor de depozit (GDR), a anunţat, ieri compania. "The Bank of New York Mellon a fost numită de către Fond ca bancă depozitară pentru facilităţile de GDR şi admiterea la tranzacţionare a GDR-urilor pe bursa de la Londra este preconizată a avea loc în data de sau în jurul datei de 29 aprilie", se arată într-o actualizare privind listarea secundară transmisă de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Acţionarii Fondului Proprietatea au acordat, în luna ianuarie, un nou mandat administratorului societăţii, valabil pană în luna iulie, pentru listarea pe piaţa britanică. Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, a declarat, în ianuarie, că Fondul s-ar putea lista secundar pe bursa de la Londra în aprilie-mai, în funcţie de aprobările ASF. Ulterior, administratorul FP a afirmat că intrarea pe piaţa britanică ar putea avea loc la începutul lunii mai. Solicitarea pentru completarea ordinii de zi a AGA cu propunerea acordării unui nou mandat a venit din partea firmei de brokeraj Manchester Securities, prin care fondul american Elliott deţine, potrivit celor mai recente raportări, 15,86% din acţiunile Fondul Proprietatea. Manchester Securities este cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea. O altă companie a grupului Elliott, Beresford Energy Corp, are o participaţie de 1,8%. Administratorul Fondului a primit mandat pentru listare "prin intermediul unor deţineri directe sau indirecte, cum ar fi certificate de depozit (depository receipts), titluri de interes (depositary interests) sau alte forme de proprietate indirectă". Mandatul precedent al administratorului pentru listarea la Londra a fost aprobat în aprilie 2014, iar Fondul Proprietatea a înaintat pe parcursul anului trecut mai multe termene pentru listarea la Londra, aşteptand aprobarea de către ASF a regulamentului privind titlurile de interes. În Marea Britanie, Fondul Proprietatea intenţionează să se listeze pe Specialist Fund Market, piaţa reglementată a bursei de la Londra pentru fonduri de investiţii specializate. Specialist Fund Market este destinată investitorilor instituţionali, profesionişti şi bine informaţi.

PSD a discutat despre reducerea TVA la apa de consum

Mai mulţi membri ai PSD au susţinut, ieri, în şedinţa Biroului Permanent Naţional, ca Guvernul să reducă TVA la 9% şi la apa de consum, premierul Victor Ponta solicitand miniştrilor Mediului şi Finanţelor ca săptămana viitoare să prezinte PSD o analiză a impactului unei astfel de măsuri. Premierul Ponta a precizat, după şedinţa BPN al PSD, că vrea să ştie cui s-ar adresa o astfel de măsură şi cat ar costa bugetul, iar din acest motiv a cerut o analiză din partea celor doi miniştri.  Ponta a opinat însă că măsura nu s-ar putea introduce de la 1 iunie, o dată cu reducerea TVA la alimente. La randul lui, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a spus că măsura poate fdi aplicată în limita a minimum 5 metri cubi de familie în fiecare lună. Această reducere poate fi aplicată din toamna acestui an. El a precizat, după reuniunea BPN al PSD, că din factura de întreţinere a fiecărei familii se va reduce, astfel, lunar TVA din consumul de apă pentru cantitatea respectivă, dar măsura va fi destinată exclusiv consumatorilor casnici. Pe de altă parte, Guvernul a intenţionat reducerea TVA la 9% şi la produsele alcoolice neaccizate, respectiv vin şi bere, dar Ministerul Finanţelor a prezentat o directivă a Uniunii Europene care interzice această măsură, a mai declarat, ieri, premierul. "Recunosc şi îmi asum această vină, am vrut să reducem TVA la 9% şi la produsele alcoolice neaccizate, mai pe romaneşte, vinul şi berea, dar a venit directiva Uniunii Europene. Ministerul de Finanţe ne-a arătat directiva care ne interzice acest lucru şi, ne pare rău, am scos în ultimul moment din text", a spus Ponta. Guvernul a decis recent ca, din iunie, TVA să scadă la 9% pentru produsele alimentare şi băuturile nealcoolice.

Titlurile de stat vor putea fi răscumpărate înainte de termen

Ministerul Finanţelor Publice vrea să modifice cadrul legislativ pentru a putea efectua operaţiuni de răscumpărare sau preschimbare înainte de scadenţă a titlurilor de stat aflate în circulaţie pe piaţa internă şi cea externă, pentru a administra mai eficient riscul de refinanţare. Astfel, ministerul poate profita de oportunităţi pentru a răscumpăra sau preschimba, înainte de scadenţă, titlurile de stat aflate în circulaţie, emise anterior, cu titluri noi, pe termen mediu şi lung. "Introducerea acestor operaţiuni are în vedere îmbunătăţirea condiţiilor aferente titlurilor de stat emise de Romania, atat pe pieţele interne, cat şi pe pieţele externe, acestea înregistrand reduceri semnificative comparativ cu anii anteriori, putand fi înlocuite cu titluri noi, care pot fi emise la condiţiile curente favorabile existente în piaţă", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărare pentru modificarea normelor de aplicare specifice. În cazul operaţiunilor de preschimbare, politica de emisiuni a obligaţiunilor de tip benchmark lichide se coroborează cu politica de reducere a riscului de refinanţare. Pentru realizarea operaţiunilor de răscumpărare/preschimbare a titlurilor de stat emise pe piaţa externă se are în vedere parcurgerea unor etape similare de selecţie a intermediarilor tranzacţiei, ca şi în cadrul emisiunilor noi de euroobligaţiuni. În cazul emisiunilor pe piaţa internă se va aplica procedurii de licitaţie la care vor participa dealerii primari, prin utilizarea aplicaţiei de licitaţie electronică pentru piaţa primară dezvoltată de BNR sau a unei platforme agreate de Finanţe. Totodată, de la 1 ianuarie 2016, rambursarea ratelor de capital pentru împrumuturile în valută contractate pentru finanţarea deficitului bugetar, refinanţarea datoriei publice şi rambursarea  anticipată se va face din disponibilităţile în valută ale MFP, legal constituite cu această destinaţie şi/sau prin refinanţarea acestora la cursul de schimb comunicat de BNR valabil la data scadenţei.

Bulgariei a caştigat 7,3 miliarde de euro de pe urma UE

Apartenenţa Bulgariei la Uniunea Europeană a adus ţării un caştig de 14,7 miliarde leva (7,35 miliarde euro), reprezentand diferenţa dintre contribuţiile Bulgariei la bugetul UE şi fondurile europene obţinute în perioada 2007-2014, a declarat luni ministrul de Finanţe Vladislav Goranov. În cei opt ani de apartenenţă la UE, Bulgaria a contribuit cu 6,2 miliarde de leva (3,1 miliarde euro) la bugetul UE şi a primit finanţare europeană de 20,9 miliarde de leva (10,45 miliarde euro), relatează Novinite. Finanţarea a avut loc prin intermediul unor instrumente pre-aderare ca PHARE, ISPA, SAPARD, fonduri structurale şi fondul de coeziune, fonduri pentru implementarea Schengen, fonduri pentru dezvoltare rurală şi fonduri pentru domeniul maritim şi de pescuit. Goranov a prezentat datele într-un răspuns scris la o întrebare adresată de un parlamentar al partidului de centru-dreapta GERB, el precizand că beneficiile aduse de apartenenţa la Uniunea Europeană nu sunt limitate la diferenţa dintre fondurile obţinute şi contribuţiile la bugetul UE, ci includ şi efecte pozitive cum sunt integrarea economică, avantajele pieţei unice europene, ca circulaţia liberă a persoanelor, serviciilor şi capitalului, precum şi stabilitatea politică şi securitatea.

Egiptul cumpără încă 60.000 tone de grau din Romania

Egiptul a cumpărat vineri 60.000 de tone de grau romanesc de la traderul Nidera, pentru care a plătit 13,38 milioane dolari, conform unui anunţ postat pe site-ul Autorităţii Generale pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt. Preţul pe tonă a fost de 223,09 dolari, sub preţul mediu de 237,96 dolari pe care autorităţile egiptene l-au plătit în februarie pentru graul romanesc. Tot vineri, Egiptul, cel mai mare importator de grau din lume, a mai achiziţionat 180.000 de tone de grau din Franţa, la preţuri între 219,5 dolari/tonă şi 223,59 dolari/tonă, şi 60.000 de tone de grau din Rusia, la 222,14 dolari/tonă. Preţurile includ costul transportului pană în portul de destinaţie, însă nu şi taxele asiguratorii. Livrarea cerealelor se va face în perioada 5-10 iunie. De la începutul anului fiscal 2014/2015, din iulie anul trecut şi pană în prezent, Egiptul a cumpărat 1,14 milioane tone de grau din Romania.

Hidroelectrica a făcut profit de 91 milioane euro în primele trei luni

Hidroelectrica, aflată în insolvenţă, a înregistrat în primele trei luni un profit brut de 405 milioane de lei (91 milioane euro), de 2,2 ori mai mare comparativ cu caştigul de 178 milioane de lei din perioada similară a anului trecut, ca urmare a avansului producţiei şi vanzărilor de electricitate. Compania susţine că rezultatul se datorează în principal managementului "proactiv" şi "vizionar". "Performanţa s-a datorat atat nivelului ridicat al producţiei de energie electrică din această perioadă, fiind produsă şi livrată o cantitate de energie de 4.711 GWh, cu 37% mai mare faţă de cei 3.443 GWh produşi şi livraţi în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar mai ales implementării unui management proactiv, vizionar şi asumat privind gestionarea resurselor şi valorilor companiei", potrivit unui comunicat al Hidroelectrica. Producătorul de electricitate a înregistrat în perioada ianuarie-martie o cifră de afaceri de 944 milioane de lei (212,1 milioane de euro), în creştere de 40% faţă de 676 milioane de lei în primul trimestru al anului trecut. Compania estimează că în acest an va poduce 18 TWh de electricitate, la fel ca anul trecut, şi va avea un profit de peste 300 milioane de euro, cu 11% mai mare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.