Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Ponta îi numeşte miliţieni pe inspectorii de la Curtea de Conturi

Ziarul de Vrancea
19 apr 2015 1683 vizualizări
Premierul Victor Pona a precizat, recent, că instituţia de control la care s-a referit ca lucrand după "o cale miliţienească" este Curtea de Conturi, unde unii inspectori procedează ca în 1989 şi se opun alocării de bani pentru investiţii

El a susţinut declaraţia la Beclean (judeţul Bistriţa-Năsăud), după ce a asistat la ceremonia de înmanare a cheilor pentru 64 de apartamente construite de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi la inaugurarea noului sediu al Primăriei oraşului Beclean. "Vreau să clarific acum: cei la care m-am referit ca urmand o cale miliţienească sunt unii inspectori de la Curtea de Conturi, care gandesc ca înainte de 1989. Noi dăm bani pentru investitii, ei zic să nu se facă investiţii", a spus Ponta. Ulterior, la Romania TV, şeful Guvernului a arătat că problema este generată de unii inspectori ai Curţii de Conturi care împiedică instituţiile publice şi companiile de stat să cheltuiască bani pentru investiţii, impunand reguli mai stricte pe langă cele europene.

Evaziunea din domeniul panificaţiei atinge cote alarmante

in primele trei luni ale anului au fost efectuate 8.000 de controale şi s-au aplcat 8.300 sancţiuni contravenţionale pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei

Peste 8.000 de controale au fost efectuate de oamenii legii şi peste 8.300 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate, de la începutul anului, atat la producătorii de produse de panificaţie, cat şi la cei care comercializează produsul finit către populaţie. Potrivit unui comunicat IGPR transmis ieri, în primele trei luni, Poliţia Romană a desfăşurat mai multe acţiuni naţionale pentru asigurarea unui mediu concurenţial corect şi pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei.  ''În urma acţiunilor desfăşurate pentru combaterea ilegalităţilor ce se comit în domeniul operaţiunilor economice cu produse cerealiere şi de panificaţie au fost efectuate peste 8.000 de controale, au fost aplicate peste 8.300 de sancţiuni contravenţionale şi au fost indisponibilizate bunuri în valoare de peste 3.400.000 de lei. Acţiunile desfăşurate de poliţişti în domeniul morăritului şi panificaţiei au avut că efect reducerea evaziunii fiscale cu 20%, pe acest segment'', se arată în documentul citat. Echipele de poliţişti au efectuat 8.257 de controale, dintre care 378 la unităţi de morărit, 1.187 la unităţi de panificaţie, 929 la unităţi de patiserie, 5.763 la alte unităţi comerciale care desfăşoară activităţi în domeniul de referinţă şi 177 la depozite de cereale. Au fost verificate şi 13.012 mijloace de transport. Poliţiştii au întocmit 352 dosare penale, dintre care 247 la legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi au constatat 542 de infracţiuni. Valoarea prejudiciului recuperat este de peste 6.000.000 lei.

UE speră să-şi reducă dependenţa de gazele ruseşti cu ajutorul Iranului

Uniunea Europeană speră să îşi reducă dependenţa de importurile de gaze din Rusia cu ajutorul aşa-numitului Coridor Sudic, o posibilă alăturare a Iranului la proiect după ridicarea sanţiunilor impuse de ţările din Vest fiind aşteptată să contribuie semnificativ la creşterea livrărilor către Europa. Coridorul Sudic, o iniţiativă a Comisiei Europene pentru importul gazelor naturale din Azerbaijan şi ţările învecinate, inclusiv Iran, către sudul Europei, va deveni operaţional cel mai probabil în 2019 şi va avea o capacitate iniţială de 10 miliarde metri cubi pe an. Livrările de gaze naturale din Iran, ţară care pare a fi aproape de a ajunge la un acord cu Occidentul pentru ridicarea sancţiunilor economice impuse din cauza programului nuclear al Teheranului, ar creşte capacitatea proiectului la 40 miliarde metri cubi pe an, a declarat un oficial UE pentru AFP.  Analiştii sunt de părere că Europa şi Iranul au interese comune în privinţa gazelor naturale, dar intrarea Iranului în Coridorul Sudic depinde de ridicarea sancţiunilor impuse Teheranului.  "Evident, este o alternativă viabilă, dar Europa trebuie să fie atentă şi să nu parieze toţi banii pe Iran", a spus Judy Dempsey, analist al Carnegie Europe. Statele Unite, Iranul şi alte cinci mari puteri (Rusia, Franţa, Marea Britanie, China şi Germania) au stabilit pentru 30 iunie termenul-limită în vederea ajungerii la un acord prin care Occidentul să ridice sancţiunile în schimbul unor restricţionări ale programului nuclear iranian. Uniunea Europeană încearcă să găsească noi furnizori de gaze naturale, în condiţiile în care tensiunile dintre Rusia şi Ucraina ameninţă să întrerupă livrările către statele membre. Blocul comunitar importă mai mult de jumătate din gazele necesare pentru consum, la costuri anuale de circa 400 miliarde de euro. În 2014, aproape o treime din gazele naturale importate de UE au provenit din Rusia, iar jumătate din această cantitate a fost livrată prin conductele ce traversează Ucraina. Directorul general al Grazprom a declarat recent că tranzitul de gaze prin Ucraina ar putea fi sistat din 2019, cand se estimează că va deveni funcţional gazoductul Turkish Stream, un proiect lansat recent care este menit să înlocuiască conducta South Stream.

Preşedintele BCE exclude ieşirea Greciei din zona euro

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a respins speculaţiile privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro şi a reiterat că introducerea monedei unice europene a fost o decizie irevocabilă, iar investitorii nu au motiv să parieze împotriva acesteia. Vorbind într-o conferinţă de presă în timpul unor întalniri organizate de Fondul Monetar Internaţional, Draghi şi-a susţinut punctul de vedere exprimat în urmă cu trei ani, potrivit căruia moneda euro este ireversibilă, iar statele din regiunea euro nu se vor întoarce la monedele naţionale, relatează Wall Street Journal. "Nu există întoarcere la liră, drahmă sau orice altă monedă. Este inutil să pariezi împotriva euro. Este inutil să vinzi euro anticipand că se va deprecia", a afirmat şeful BCE în august 2012. Sambătă, Draghi a declarat că astăzi ar face "exact aceleaşi afirmaţii". Remarcile lui Draghi au fost făcute în contextul accentuării temerilor în pieţele internaţionale privind un eventual eşec al Greciei de a ajunge la un acord cu partenerii internaţionali pentru continuarea programului de reforme şi accesarea de noi fonduri din împrumutul de 240 miliarde de euro semnat în 2010 cu UE, FMI şi BCE, fără de care ţara ar putea intra în incapacitate de plată.

China reduce rezervele ca să ajute economia

Banca centrală a Chinei a anunţat duminică o nouă reducere a nivelului rezervelor minime obligatorii pentru marile bănci comerciale, cea de a doua în tot atatea luni, în încercarea de a stimula creditarea şi a da un impuls unei economii care încetineşte, transmite Reuters. Banca Poporului din China (PBOC) a informat că a decis să reducă nivelul rezervelor minime obligatorii pentru marile bănci cu 100 puncte de bază pană la 18,5%. Reducerea intră în vigoare începand cu data de 20 aprilie, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a PBOC.  Precedenta reducere a fost adoptată în luna februarie, cand PBOC a diminuat nivelul rezervelor minime obligatorii cu 50 de puncte de bază pentru toate băncile comerciale, prima astfel de reducere adoptată după luna mai 2012. Rezervele minime obligatorii sunt depozitele pe care băncile comerciale trebuie să le constituie la Banca centrală şi pe care nu le pot împrumuta. Prin majorarea acestor rezerve se poate frana volumul noilor credite pe care băncile le acordă şi să se reducă astfel creşterea masei monetare. În sens invers, o reducere a nivelului rezervelor ajuta la eliberarea de lichidităţi şi permite băncilor să acorde mai multe credite.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.