Economic

MOZAIC STIRI ECONOMCE: Înmatriculările auto în Romania au urcat cu 8,3%

Ziarul de Vrancea
16 apr 2015 597 vizualizări
Înmatriculările de autoturisme noi în Romania au crescut în primul trimestru cu 8,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, la 14.452 de unităţi, în timp ce livrările Dacia au avansat pe pieţele UE cu 5,1% în perioada analizată, la 95.414 unităţi, cota mărcii romaneşti situandu-se la 2,7%.

 În primul trimestru al anului trecut, în Romania au fost înmatriculate 13.345 autoturime noi. La nivelul lunii martie, livrările de maşini noi au crescut cu 17,1% în Romania, de la 4.577 unităţi în 2014 la 5.358 unităţi, potrivit datelor publicate joi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Piaţa auto europeană a avansat cu 8,6% în primele trei luni din 2015 comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut, la 3,52 de milioane de unităţi, datorită evoluţiei pozitive a pieţelor mari. În primul trimestru, înmatriculările de automobile personale noi au crescut cu 32,2% în Spania, la 267.137 unităţi, cu 13,5% în Italia, la 428.464 unităţi, cu 6,8% în Marea Britanie, la 734.588 unităţi, şi cu 6,4% în Germania, la 757.630 unităţi.

Producătorii de ţigări văd doar partea goală a paharului

Producătorii de ţigarete solicită efectuarea unui studiu de impact al proiectul de amendare a legii privind combaterea efectelor fumatului, care, potrivit acestora, poate duce la pierderea a 20.000 locuri de muncă şi la înjumătăţirea afacerilor pentru circa 50% din unităţile care vand ţigarete. Companiile de profil au depus recent, la Camera Deputaţilor, un punct de vedere referitor la propunerea de interzicere totală a fumatului în spaţiile publice închise şi de interzicere a comercializării produselor din tutun la o distanţă de mai puţin de 250 metri de spitale şi unităţi de învăţămant. "Estimăm că, dintr-un total de 73.000 de puncte de vanzare cu amănuntul a produselor din tutun, aflate la ora actuală în Romania, vor fi afectate peste 46% la nivel naţional: 54% in mediul urban şi 27% in mediul rural. Dat fiind că în Bucureşti există peste 500 unităţi de învăţămant şi peste 100 unităţi medicale, impactul estimat este de 65% din numărul punctelor de vanzare (…)", se arată în documentul menţionat. Potrivit sursei citate, scăderea traficului de consumatori fumători poate conduce la reducerea vanzărilor şi pentru alte categorii de produse, coşul de cumpărături al unui fumător fiind cu peste 30% mai mare decat cel al unui nefumător. "Cifra de afaceri va scădea în cuantum egal cu vanzările generate de categoria de ţigarete, iar reducerea volumelor şi a profitului va determina în mod direct scăderea posibilităţilor fiecărui comerciant de a plăti salarii sau de a menţine numărul de angajaţi. Ca urmare, sunt anticipate efecte în lanţ pentru antrepozitari, angrosişti, transportatori, fiind estimate pierderea a circa 20.000 de locuri de muncă din totalul de circa 40.000 in această ramură economică, pe lanţul de aprovizionare şi distribuţie", susţin producătorii. În opinia acestora, o restricţie de comercializare a unui produs legal vine în contradicţie cu principiile stabilite în tratatele economice la care Romania este parte, în calitate de membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, afectand libera concurenţă a agenţilor economici, creand discriminări, impunand bariere comerciale unora dintre comercianţi şi oferind, în mod artificial, avantaje altora.

Danone schimbă la faţă un sfert din produsele sale

Producătorul de lactate Danone Romania investeşte 10 milioane lei (circa 2,3 milioane euro) în noi tehnologii la fabrica din Bucureşti, care va avea ca rezultat relansarea produselor în ambalaje noi, această schimbare urmand să se reflecte în 50% din portofoliu şi 25% din piaţă. "Ne-am hotărat să schimbăm jocul, investim în tehnologii care va schimba jumătate din produsele companiei şi 25% din piaţa de lactate (...) Această tehnologie (KISS - keep it simple and safe) există în Europa (Franţa, Spania) de trei ani. Am văzut această oportunitate şi am adus-o în Romania, pentru prima oară în Europa de Est. (...) Investiţiile în această tehnologie ne vor servi şi la creşterea exporturilor în următorii ani", a declarat, joi, Dieter Schulz, director general al Danone pentru Europa de Sud-Est. Schimbarea nu este doar de ambalaj, ci şi în reţetele iaurturilor, noile produse urmand să fie disponibile pe rafturi din luna mai. "Diferenţierea la raft ne va da un avantaj competiţional. Am aşteptări mari de la această relansare", a arătat Schulz. El spune că Romania nu este o piaţă mare ca dimensiune, dar este mare ca oportunitate de creştere."În Romania consumul este 6-7 kilograme de iaurt pe an, în timp ce în Polonia şi Ungaria este dublu, iar în statele dezvoltate, precum Franţa şi Germania, este de 24-25 kilograme pe an", a explicat Schulz.În ceea ce priveşte exporturile, directorul Danone spune că ponderea acestora a crescut de la 12% la 15% anul trecut, iar ţările de livrare sunt Ungaria, Franţa, Belgia, Polonia, Marea Britanie, Grecia, Bulgaria, Republica Moldova şi ţările din zona Mării Adriatice. Anul trecut, piaţa de iaurturi din Romania a înregistrat al doilea an de stagnare în valoare şi o scădere în volum. Schulz este de părere că reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%, de la 1 iunie, este binevenită şi ar trebui să ajute la creşterea consumului, multe dintre produsele de bază urmand să devină mai accesibile.

Preşedintele ANAF dă cu flit Senatului

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu, nu s-a prezentat joi la şedinţa comisiei de Buget-Finanţe a Senatului, după ce i-a fost trimisă invitaţie oficială, şi nici nu a anunţat că nu poate ajunge, a declarat preşedintele comisiei, Viorel Arcaş. "Domnul Diaconu nu s-a prezentat azi (joi - n.r.) la comisie, noi i-am trimis invitaţie oficială, cum facem cu toţi. Avea obligaţia să vină, nu trebuia să confirme, însă trebuia să ne anunţe dacă nu poate ajunge, în cazul în care ar fi în delegaţie", a afirmat Arcaş după ce membrii comisiei l-au aşteptat pe preşedintele ANAF aproape o oră. El a precizat că va anunţa ministrul Finanţelor şi premierul, pentru ca aceştia să ia măsuri pentru această situaţie. Totodată, comisia vrea să-l recheme pe Diaconu pentru a da explicaţii. "Nu putem să stăm la cheremul domnului Diaconu, să vină cand vrea şi cand nu vrea, premierul va fi anunţat şi să ia măsuri", a spus Arcaş. Senatorii s-au arătat foarte deranjaţi de lipsa preşedintelui ANAF la şedinţă, catalogand comportamentul său drept sfidare. Diaconu a fost invitat la începutul lunii aprilie la şedinţa Comisiei de Buget-Finanţe din Senatul pentru a explica de ce nu pune în aplicare titluri executorii de 315 milioane de euro şi "închide cofetării pentru 5 lei". Decizia a fost luată la finele lunii martie la propunerea senatorului PSD Constantin Popa, propunere care a fost votată în unanimitate de membrii comisiei. O parte dintre senatori se aşteptau la acel moment ca preşedintele ANAF să nu se prezinte. "Oricum nu vine, e prea mare onoarea pentru noi", a spus unul dintre senatori atunci.

Ponta cere sprijinul Concurenţei la TVA alimente

Premierul Victor Ponta a solicitat sprijinul Consiliului Concurenţei pentru primele luni după aplicarea TVA de 9% la alimente, pentru a preveni apariţia unor noi carteluri pe piaţă, arătand că măsura aplicată anterior de reducere a TVA la paine a avut şi "părţi mai puţin pozitive". "Vreau să vă rog să ne sprijiniţi în ceea ce va fi, după 1 iunie, o perioadă de o lună, două, trei, de aplicare a regulilor competiţiei şi ale pieţei după reducerea TVA la toate produsele agro-alimentare. Experienţa de la paine are părţi pozitive şi părţi mai puţin pozitive. Acuma, însă, va fi la tot şi vreau să cred că regulile competiţiei şi regulile pieţei libere vor funcţiona cu adevărat, nu o să ne trezim cu noi carteluri la carne, la paine, la alte produse, care, de fapt, să oprească ceea ce ne-am dorit cel mai mult, şi anume o competiţie deschisă, preţuri mai mici şi calitate mai mare", a afirmat Ponta, prezent la bilanţul Consiliului Concurenţei. Guvernul a decis ca, din luna iunie, TVA să fie redusă la 9% la toate produsele agro-alimentare.

Licitaţiile trucate şi piaţa energiei, vizate de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei vrea să finalizeze în acest an mai multe investigaţii, precum cele care vizează trucarea unor licitaţii din sectorul laptelui, al energiei şi din domeniul IT, însă nu vor mai fi sancţiuni de nivelul celor de anul trecut, cand cea mai mare amendă a fost de 35 milioane de euro. "Vor fi multe cazuri în acest an, dar nu la fel de spectaculoase ca anul trecut. Nu poţi să dai prea des amenzi de 35 de milioane de euro, aşa cum a fost în cazul investigaţiei pe retail. Vom finaliza investigaţii care vizează licitaţii trucate la programul cornul şi laptele şi ne vom concentra pe liberalizarea pieţei energiei", a spus, la lansarea raportului de activitate al Consiliului Concurenţei, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu. În domeniul energiei, Consiliul Concurenţei îşi propune să încheie investigaţia sectorială aflată în derulare pe piaţa gazelor şi, totodată, să urmărească procesul de liberalizare a acestei pieţe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.