Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Cel mai puternic bancher european, înjurat de o protestatară

Ziarul de Vrancea
15 apr 2015 784 vizualizări
Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europeene (BCE), a fost înjurat de o protestatară, care a urcat pe masa acestuia şi a aruncat spre el cu confetti, în cursul unei conferinţe de presă desfăşurate la Frankfurt, anunţă surse citate de ziarul La Repubblica.

O manifestantă a întrerupt conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, în oraşul german Frankfurt. Femeia a urcat pe biroul preşedintelui BCE, a aruncat cu confetti şi cu bucăţi de hartie, a rostit înjurături şi a strigat "Jos dictatura BCE", în sala de conferinţe a Eurotower. Mario Draghi a părăsit sala cateva minute, timp în care forţele de ordine au imobilizat-o şi au evacuat-o pe protestatara violentă. Nimeni nu a fost rănit.

Versiunile speciale Dacia Lodgy Stepway şi Dokker Stepway, disponibile la vanzare

Versiunile speciale Lodgy Stepway şi Dokker Stepway pot fi comandate de clienţi în reţeaua Dacia din Romania din aprilie, la preţuri care pornesc de la 12.500 euro, respectiv 13.320 euro pentru al doilea model, a anunţat miercuri constructorul auto. Lansată în 2009, ca serie limitată în gama Sandero, versiunea Stepway a ajuns să se impună atat în Romania, cat şi la export, vanzările ajungand să reprezinte pe unele pieţe peste 50% din totalul înmatriculărilor modelului Sandero. "Atat rezultatele comerciale, cat şi capitalul de imagine pe care şi l-a construit în timp această versiune specială, reprezintă argumentele care au stat la baza deciziei de a include o versiune Stepway şi în oferta modelelor Lodgy şi Dokker", se arată într-un comunicat Dacia. Prezentate la ultima ediţie a Salonului Auto de la Paris, aceste versiuni completează gama actuală, fiind dotate cu numeroase echipamente (disponibile în serie sau opţional), precum sistem de navigaţie şi multimedia MEDIA NAV, aer condiţionat, regulator-limitator de viteză (cruise control), asistenţă la parcarea cu spatele. Lodgy Stepway şi Dokker Stepway sunt disponibile cu motorizări pe benzină şi diesel. În ceea ce priveşte preţurile, acestea variază între 12.500 euro şi 15.200 euro pentru Lodgy Stepway. În cazul modelului Dokker Stepway, tarifele sunt cuprinse între 13.320 euro şi 14.120 euro.

Tot mai mulţi turişti aleg să meargă la restaurant cu sticla de vin la "sacoşă"

Aproape 10% dintre turiştii romani care iau masa în restaurantele de la munte vin cu băuturile alcoolice "în sacoşă", pentru a plăti mai puţin pentru o masă, potrivit Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Romania. "În ultimul an, din cauza puterii scăzute de cumpărare a populaţiei, a crescut numărul romanilor care merg în restaurantele din staţiuni cu băuturi alcoolice în sacoşă. Vinul din alimentară e de cel puţin două ori mai ieftin decat cel din restaurant, iar oamenii încearcă să facă economie", a declarat Ştefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Romania şi proprietarul restaurantului Cabana Vanătorilor din Predeal. El a explicat că la restaurantul pe care îl conduce se percepe o aşa numită "taxă de dop" de 25 de lei pentru o sticlă de băutură adusă din afară. Mulţi dintre turişti, spune Bercea, încearcă să evite această taxă şi ţin sticlele de alcool sub masă. "Am avut o situaţie inedită cu nişte turişti din Republica Moldova, care au venit pentru Crăciunul pe rit vechi şi ne-au rugat să le permitem să desfacă două şampanii. Le-am spus de taxa de dop, moment în care ei s-au dus la maşini - erau veniţi cu două Mercedes ML - au desfăcut afară cele două şampanii şi le-au turnat într-o sticlă de plastic de apă minerală. Au venit în restaurant cu o singură sticlă, cea de plastic, şi au plătit o singură taxă de dop pentru cele două şampanii", a povestit Bercea. Preşedintele Asociaţiei Bucătarilor a mai spus că majoritatea celor care vin cu băutura de afară au între 45 şi 55 de ani şi consumă la restaurant ciorbă şi carne de pui.

Ponta şi-a făcut deja strategia pentru Imobilele confiscate

Imobilele confiscate vor fi valorificate cu prioritate prin utilizarea acestora de către instituţii publice, care le vor prelua în administrare, urmand să fie valorificate sub o altă formă doar dacă nicio instituţie publică nu va fi interesată de acestea,conform unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului. La începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va adopta un prim act normativ referitor la bunurile confiscate, urmand ca, pană la finalul lunii aprilie, să se înfiinţeze, în baza unui proiect de lege, şi Agenţia Naţională de Identificare a Bunurilor Indisponibilizate. "Înţeleg că Justiţia şi Finanţele v-aţi înţeles şi bunurile imobile confiscate să fie valorificate fie intrand în proprietatea instituţiilor publice, fie, dacă nu există nicun fel de instituţie publică care să poată să folosească acele bunuri, să treceţi la partea de valorificare, care categoric presupune mai mult timp", a spus Ponta miniştrilor la începutul şedinţei de Guvern. La finalul şedinţei, Guvernul a transmis un comunicat în care arată că aceste bunuri imobile intrate prin confiscare în proprietatea privată a statului pot fi transmise în domeniul public al statului şi în "administrarea", nu în proprietatea, autorităţilor administraţiei publice centrale, altor instituţii publice de interes central sau regiilor autonome de interes naţional. Transferul acestor imobile se va face prin hotărare a Guvernului iniţiată de Ministerul Finanţelor. Potrivit actului normativ, bunurile imobile confiscate pot fi date în administrarea autorităţilor administraţiei publice centrale, altor instituţii publice de interes central sau regiilor autonome de interes naţional la solicitarea acestora.

Producătorii ieftinesc ouăle, comercianţii le scumpesc, le scumpesc!

Preţul ouălor a scăzut la ferme cu circa 20% în perioada 1 martie - 10 aprilie, de la 0,3 lei la 0,24 lei, dar reducerile nu se regăsesc şi în magazine, care nu vor să piardă din profituri, a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din Romania. "În fiecare an, ouăle se ieftinesc din luna martie, cand încep să ouă şi găinile ţăranilor şi creşte oferta pe piaţă", a spus Van. El a adăugat că preţul ouălor a scăzut cu 20% în intervalul 1 martie - 10 aprilie, de la 0,3 lei la 0,24 lei. "În magazine nu se regăsesc, însă, aceste reduceri de preţuri, pentru că nu vor să piardă din profituri", a afirmat Van. Potrivit acestuia, preţul mediu cu care se vinde un ou în magazine este 0,45-0,5 lei. Van a mai spus că atunci cand ouăle se scumpesc în toamnă, după ce găinile ţăranilor încetează producţia, magazinele cresc preţurile. La nivel naţional se vand anual în jur de 1,8 miliarde de ouă doar din ferme, pentru care romanii plătesc în magazine aproximativ 200 de milioane de euro, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din Romania.

Google riscă o amendă record în Uniunea Europeană

Comisia Europeană va acuza Google în mod formal pentru că abuzează de poziţia dominantă pe care o deţine pe piaţa motoarelor de căutare din Europa, gigantul american riscand o amendă de pană la 6 miliarde de euro şi obligativitatea de a-şi modifica modelul de business, potrivit Financial Times. CE a anunţat oficial miercuri că a trimis o "declaraţie de obiecţii" către Google, considerand că gigantul american din domeniul IT a abuzat de poziţia pe care o are în Europa, favorizand "în mod sistematic" serviciul Google shopping pentru compararea preţurilor produselor în detrimentul altor instrumente asemănătoare. "În cazul Google, sunt îngrijorată că a oferit un avantaj nedrept propriului serviciu de comparare a preţurilor, încălcand astfel reglementările antitrust ale UE. Google are acum oportunitatea să convingă Comisia că situaţia nu stă aşa. În orice caz, dacă investigaţia a confirmat îngrijorările noastre, atunci Google va trebui să suporte consecinţele legale şi să-şi schimbe modul în care îşi conduce afacerea în Europa", a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, într-un comunicat al CE.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.