Economic

MOZAIC STIRI ECONOMCE: Loteria bonurilor fiscale va fi transmisă în direct la TVR

Ziarul de Vrancea
10 apr 2015 1079 vizualizări
Pentru extragere sunt valabile bonurile fiscale achitate cu cardul, cu bonuri de masă, precum şi cele eliberate de casele de schimb valutar sau de firme neplătitoare de TVA

Prima extragere pentru Loteria bonurilor fiscale, organizată de Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF, va avea loc luni, în a doua zi de Paşti, începând cu ora 11,30, la studioul TV al Loteriei Române, şi va fi transmisă în direct de Televiziunea Română, potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). De asemenea, Televiziunea Română va pune la dispoziţie, gratuit, tuturor posturilor TV interesate semnalul transmisiei în direct.
La această extragere participă bonurile fiscale emise în perioada 2 februarie — 28 martie 2015, iar participarea la loterie nu presupune o înregistrare prealabilă a bonurilor fiscale în nicio bază de date/website şi nici depunerea acestora înainte de efectuarea extragerii la sediile instituţiilor implicate în organizare. Bonurile rămân la posesorii acestora care, după extragere, vor verifica dacă sunt câştigătoare. Valoarea totală a premiilor este de un milion de lei.
Conform ANAF, extragerea de luni va avea trei etape: etapa I — se va extrage o bilă reprezentând luna emiterii bonului, etapa II — se va extrage o bilă reprezentând ziua emiterii bonului, etapa III — se vor extrage trei bile reprezentând valoarea bonului. "Revendicarea premiilor se face, începând cu prima zi după efectuarea extragerii, până la data de 13 mai a.c. inclusiv, prin depunerea în original a bonului fiscal câştigător emis în perioada 02 februarie — 28 martie a.c., alături de copia actului de identitate şi de o cerere, la orice administraţie fiscală din structura ANAF, acest termen reprezentând termen de decădere din dreptul de a revendica premiul. Formularul cererii poate fi obţinut gratuit de la administraţia fiscală la care se depune bonul fiscal sau descărcat de pe site-ul www.mfinante.ro", precizează ANAF.
Un bon fiscal este considerat câştigător doar dacă îndeplineşte cumulativ condiţiile prevăzute de lege, având înscrise elementele obligatorii care arată că a fost emis cu un aparat de marcat fiscalizat (de exemplu: logotipul şi seria fiscală ale aparatului de marcat electronic fiscal, data şi ora emiterii precum şi numărul de ordine).
Loteria va fi organizată lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată şi ocazional, de Sărbători. Pentru extragere sunt valabile bonurile fiscale achitate cu cardul, cu bonuri de masă, precum şi cele eliberate de casele de schimb valutar sau de firme neplătitoare de TVA.

Rata de absorbţie a fondurilor europene a crescut cu 0,53% în martie

Rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune a crescut cu 0,53% în martie faţă de luna februarie, de la 52,59% la 53,12%, potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Absorbţia curentă (declaraţiile de cheltuieli transmise la Comisia Europeană) a crescut cu 0,53% (101 milioane de euro) în martie faţă de luna precedentă, de la 52,59% (10,023 miliarde de euro) la 53,12% (10,124 miliarde de euro). Cele 101 milioane de euro au fost absorbite în cadrul a trei programe: Programul Operaţional Regional (POR), Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PO DCA) şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (PO AT).
În primele trei luni ale anului, România nu a absorbit niciun ban pe Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS M) şi pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).
Fostul ministru al Fondurilor Europene Eugen Teodorovici îşi propusese o rată de absorbţie a fondurilor europene de 80% pentru perioada 2007-2013. Noul ministru Marius Nica a apreciat, pe 6 aprilie, că România va putea avea un nivel de absorbţie între 60% şi 80%, la sfârşitul acestui an.

Peste 135.000 de locuri pregătite pentru Paşte în staţiuni

Hotelierii şi proprietarii de pensiuni au pregătit pentru turiştii de Paşte 135.000 de locuri, cu 8% mai mult decât anul trecut, iar rezervările, mult sub aşteptări din cauza ploilor de la începutul lunii aprilie, au început să se revigoreze în ultimele două zile, după ce vremea s-a încălzit. Cele mai multe locuri dintre cele 135.000 sunt la pensiuni (75.000), în staţiunile montane (30.000), în staţiunile balneare (15.000), dar şi la mare (2.500 de locuri) şi în alte destinaţii, potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). "Încă nu am ajuns la nivelul din 2008, când ne puteam permite două vacanţe atât de apropiate înainte de vacanţa de vară", a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR. El a afirmat că vremea frumoasă din ultimele zile le dă motive de optimism hotelierilor şi proprietarilor de pensiuni. "Românul este o naţie last minute şi soarele din ultimele zile îi va face pe mulţi să ia drumul Paştelui la pensiuni. Asta ne face să credem că, în final, vom avea cel puţin încasările de anul trecut", a mai spus Răducan.

Vânzările de PC-uri au scăzut la cel mai jos nivel din ultimii şase ani

Livrările de calculatoare personale la nivel global s-au redus cu 6,7% în primul trimestru comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 68,5 milioane de unităţi, marcând cel mai scăzut nivel din 2009 până în prezent, potrivit datelor IDC. Vânzările de PC-uri s-au situat la 73,4 milioane de unităţi în primul trimestru din 2014.
Declinul din primul trimestru al acestui an a fost cauzat de livrările slabe de notebook-uri Windows Bing şi de scăderea cererii din mai multe regiuni, inclusiv Europa şi Statele Unite ale Americii, pe fondul fluctuaţiilor de curs valutar şi a indicatorilor economici nefavorabili.
Lenovo şi-a menţinut poziţia de lider al pieţei calculatoarelor, cu 13,4 milioane de unităţi vândute şi o cotă de 19,6%, compania din China fiind urmată de HP, cu 13 milioane de unităţi livrate şi o cotă de 19%.
În timp ce livrările celor mai mari doi producători de PC-uri la nivel mondial au urcat în primul trimestru cu peste 3%, vânzările următorilor doi competitori de pe piaţă, Dell şi Acer, au scăzut în perioada analizată cu 6,3% şi, respectiv 7%.
Vânzările de calculatoare personale la nivel global s-au redus cu 2,1% în 2014, pentru al treilea an consecutiv, la 308,6 milioane de unităţi, pe fondul scăderii cererii din partea companiilor.

Excedent la contul curent al balanţei de plăţi după primele două luni

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primele două luni un excedent de 285 milioane euro, comparativ cu un deficit de 201 milioane euro în perioada similară a anului trecut, în condiţiile reducerii deficitului la balanţa veniturilor primare cu 248 milioane euro. Astfel, deficitul balanţei veniturilor primare a scăzut în primele două luni de la 499 milioane euro la 251 milioane euro, în timp ce balanţa veniturilor secundare a trecut de la un deficit de 39 milioane euro la un excedent de 97 milioane euro, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României. Totodată, balanţa bunurilor şi serviciilor şi-a mărit excedentul cu 102 milioane euro, de la 337 milioane euro la 439 milioane euro.
Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 409 milioane euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul net estimat) au înregistrat 358 milioane euro, iar creditele intragrup s-au plasat la 51milioane euro net.
Datoria externă pe termen lung a însumat 74,56 miliarde euro la finele lunii februarie, reprezentând 79,6% din total datorie externă, în scădere cu 1,5% faţă de sfârşitul anului trecut. Datoria externă pe termen scurt s-a plasat la 19,06 miliarde euro (20,4% din total datorie externă), cu 2,6% mai mare. În acest interval, datoria externă totală a scăzut cu 676 milioane euro.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 0,8%

Preţurile de consum au crescut în martie cu 0,4% faţă de februarie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 0,8%, în condiţiile în care alimentele s-au ieftinit cu 0,1%, însă preţurile la mărfurile nealimentare s-au apreciat cu 1,2%, iar tarifele serviciilor cu circa 1,6%, potrivit datelor INS.
Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), creşterea lunară a fost de 0,5%. Preţurile alimentelor au urcat cu 0,3%, ale mărfurilor nealimentare cu 0,6%, iar costurile serviciilor cu aproape 0,2%.
În martie, faţă de luna precedentă, cele mai mari scumpiri au avut loc la citrice şi fructe meridionale - 5%, fructe şi conserve din fructe - 3%, legume şi conserve de legume - 1,8%, iar la categoria alte legume şi conserve creşterea preţurilor a fost de 2,2%. Pe de altă parte, ouăle s-au ieftinit cu 4,7%, fasolea boabe şi alte leguminoase cu 1%, carnea de porc şi zahărul cu 0,2%, iar făina, cartofii şi telemeaua de vacă au avut o scădere de preţ de 0,1%. La mărfurile nealimentare, preţurile combustibililor au urcat cu 2%, tutunul şi ţigările cu 1,4%, singura ieftinire, însă nesemnificativă, regăsindu-se la autoturisme şi piese de schimb, cu 0,02%.
Costurile serviciilor de apă, canal şi salubritate au avansat cu 0,5%, iar pentru îngrijiri medicale, igienă şi cosmetică şi confecţionat şi reparat îmbrăcăminte şi încălţăminte au urcat cu 0,3%.  În schimb, cazarea la hoteluri a fost mai ieftină cu aproape 0,1%, iar pentru transportul interurban rutier tarifele au scăzut cu 0,04%, iar la chirie cu 0,02%.
În februarie, rata anuală a inflaţiei a scăzut la un minim istoric de 0,4%, pe fondul ieftinirii preţurilor la alimente şi energie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.