Economic

Peste 80 la sută din români vor sta acasă de Paşte

Ziarul de Vrancea
10 apr 2015 897 vizualizări
Doar 4% dintre respondenţii unui studiu IRES spun că vor pleca într-o excursie n spre deosebire de anii trecuţi, romanii sunt mai optimişti şi dispuşi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru Sărbătoarea Învierii

Un studiu IRES publicat vineri arată că 82 la sută din români vor sta acasă de Paşte şi 4 la sută vor pleca într-o excursie, deşi un sfert din români au concediu în această perioadă. Studiul precizează că doar 4% dintre respondenţi au afirmat că vor pleca într-o excursie. Dintre cei care vor pleca în excursie, cei mai mulţi vor petrece aceste sărbători în ţară.
Peste 60% dintre cei chestionaţi vor primi musafiri în zilele de Paşte, iar printre cei primiţi în vizită se află membri ai familiei (51%), rude (32%), prieteni apropiaţi (27%). Doar 6% vor primi în vizită colegi de serviciu.
În privinţa preparatelor tradiţionale de Paşte, aproape jumătate dintre respondenţi - 49% - spun că în familia lor se face de fiecare dată pască, 40% din cei chestionaţi obişnuiesc să consume miel de Paşte, în timp ce 23% consumă de mai multe ori pe an. Studiul mai arată că 43% vor cumpăra în acest an carne de miel, 25% vor cheltui între 200 şi 249 de lei pentru carne de miel, o cincime alocă între 100 şi 149 de lei, 12% între 50 şi 99 de lei, în timp ce 11% au pregătit între 150 şi 199 de lei.
Vinul de casă rămâne băutura alcoolică preferată de români pentru sărbătorile de Paşte pe care le petrec acasă - 48%, în timp ce 12% preferă ţuica şi 10% - berea. 20% dintre cei chestionaţi spun că în familiile lor nu se consumă băuturi alcoolice.
În ceea ce priveşte băuturile non-alcoolice, apa minerală sau plată este prima în topul consumului, 45% dintre respondenţi declarând că o consumă în cea mai mare măsură. Sucurile naturale şi sucurile carbogazoase sunt pe următoarele locuri - 24%, respectiv 23%, iar 4% consumă siropuri de fructe.

Ce culori preferă romanii pentru ouăle de Paşte

Potrivit studiului, 96% din cei chestionaţi vor vopsi ouă în acest an, 64% preferând vopsea din comerţ, 15% metodele tradiţionale, iar 18% combină cele două metode. Culorile preferate pentru ouăle de Paşte sunt roşu (97%), galben (36%), verde (30%), albastru (30%) sau portocaliu (15%). Mai mult de jumătate dintre participanţii la studiu vor vopsi între 10 şi 30 de ouă, iar 43% peste 30. De asemenea, 66% spun că vor face în casă prăjiturile pentru Paşte şi 14% declară că le vor cumpăra.
Mai bine de jumătate dintre respondenţi - 55% - spun că în acest an vor cumpăra cadouri pentru cei dragi, iar 44% nu vor face acest lucru. Jumătate dintre cei care vor face cadouri spun că acestea vor fi la fel ca şi cele din alţi ani, 36% spun că vor fi mai modeste, iar 8% că vor fi mai consistente. Jumătate susţin că, uneori, de sărbători obişnuiesc să ajute persoane nevoiaşe sau să doneze bani. 29% spun că fac aceste gesturi de fiecare dată şi 66% declară că intenţionează să facă acte caritabile şi în acest an, cu ocazia sărbătorilor pascale.

Care e bugetul

Aproape jumătate dintre români vor cheltui la fel ca şi în anii trecuţi pentru pregătirea Paştelui, arată un strudiul. 4 din 10 respondenţi spun că suma alocată pentru acest an se situează între 100 şi 500 de lei, iar aproape un sfert dintre cei chestionaţi declară că vor cheltui între 501 şi 1.000 de lei.
De asemenea, 11% dintre participanţii la acest studiu, cu 4% mai mulţi faţă de 2013, susţin că bugetul familiei pentru acest an se situează între 1.001 şi 1.500 de lei. Conform IRES, dacă în anii precedenţi criza era indicată drept unul din factorii care afectează bugetul pentru sărbătorile de Paşte, în acest an doar 38% mai cred acest lucru, în timp ce 58% dintre repondenţi cred în mică măsură sau chiar deloc în impactul crizei.
Concluzia studiului este că, la nivelul general al populaţiei, starea de spirit înainte de sărbători este una de "relativ optimism", nemulţumirea faţă de direcţia în care merge România fiind "mult mai scăzută" decât în anii precedenţi în această perioadă. Jumătate dintre repondenţi cred că direcţia în care se îndreaptă ţara este una greşită, în timp ce 40% apreciază că direcţia este bună.
La studiu au participat 1.006 persoane cu vârsta de peste 18 ani.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.