Economic

MOZAIC STIRI ECONOMCE: Analiză privitoare la preţul pe metru pătrat:În marile oraşe, apartamentele cu 3 camere au ajuns să coste şi dublu faţă de case

Ziarul de Vrancea
8 apr 2015 1167 vizualizări
Preţurile de vânzare ale caselor din marile oraşe din România au ajuns, în unele cazuri, de două ori mai mici decât cele ale apartamentelor cu 3 şi 4 camere, se arată într-o analiză a realizată de site specializat în imobiliare.

"În Bucureşti, preţul mediu pentru o casă/vilă este de 613 euro/mp, cu 43% mai mic decât cel al unui apartament cu 3 camere şi cu 45% mai mic decât cel al unui apartament cu 4 camere. În aprilie, preţul mediu al unui apartament cu 3 camere în Capitală este de 1.071 euro/mp, iar cel al unui apartament cu 4 camere ajunge la 1.116 euro/mp", se precizează în cercetarea imobiliare.net.
Potrivit sursei citate, în Cluj, preţul mediu al unei case/vile este mai mare decât în Bucureşti, ridicându-se la 645 euro/mp. Cu toate acestea, arată analiza, trendul se păstrează şi aici, preţul unei case/vile fiind mai mic cu 37% decât cel al unui apartament cu 3 camere şi cu 35,5% mai mic decât cel al unui apartament cu 4 camere. În aprilie, preţul mediu al apartamentelor din Cluj cu 3 camere este de 1.026 euro/mp, iar cel al apartamentelor cu 4 camere ajunge la 1.000 euro/mp.
Conform statisticilor realizate de site-ul de specialitate, cel mai scăzut preţ mediu al caselor/vilelor din oraşele importante de provincie se înregistrează în Constanţa, 400 euro/mp, la jumătate faţă de preţul mediu al apartamentelor cu 4 camere şi cu 51% mai mic decât cel al apartamentelor cu 3 camere. În aprilie, preţul mediu al apartamentelor cu 3 camere din Constanţa este de 826 euro/mp, iar cel al apartamentelor cu 4 camere de 803 euro/mp.
În Iaşi, preţul mediu pentru o casă/vilă este de 485 euro/mp, cu 45% mai mic decât cel al unui apartament cu 3 camere şi cu 46% mai mic decât cel al unui apartament cu 4 camere. La nivelul lunii aprilie, preţul mediu al unui apartament cu 3 camere în Iaşi este de 889 euro/mp, iar cel al unui apartament cu 4 camere ajunge la 897 euro/mp.
Cele mai echilibrate valori se întâlnesc în Braşov, acolo unde preţul mediu al unei case/vile este de 550 euro/mp, un preţ cu 35% mai mic decât cel al unui apartament cu 3 camere şi cu 26% mai mic decât cel al unui apartament cu 4 camere. Preţul mediu al apartamentelor din Braşov cu 3 camere este de 847 euro/mp, iar cel al apartamentelor cu 4 camere este de 746 euro/mp, conform site-ului de imobiliare.

ANT: Costul vacanţelor în România va scădea cu peste 10% din vară

Turiştii români şi străini care îşi vor face vacanţele în România începând cu această vară vor cheltui cu 10% mai puţin pe cazare şi mese, după ce TVA la alimente va fi redus la 9% din iunie, măsură la care se adaugă şi reducerea taxei la pachetele turistice, de la 1 ianuarie, potrivit ANT.
"Costul vacanţelor va scădea cu cel puţin 10% din vară, şi când spun vacanţe mă refer nu doar la pachetul de cazare cu mic dejun, ci la cât cheltuieşte turistul în staţiune pe mâncare şi cazare", a declarat Mirela Matichescu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).
Ea a spus că scăderea se datorează atât reducerii TVA la alimentaţie, de la 24% la 9%, încâpând din iunie, cât şi scăderii taxei pe valoarea adăugată, tot la 9%, la pachetele turistice, aplicată de la începutul anului.
Mirela Matichescu crede că toate restaurantele din staţiuni vor ieftini meniurile din luna iunie, lucru care se va resimţi în bugetul turiştilor, unde mâncarea ocupă cel mai important loc, alături de cazare. "Cu aceste reduceri sperăm să intrăm într-o competiţie reală cu concurenţii noştri, în special cu Bulgaria. Măsurile disciplinare din ultima vreme, însoţite de facilităţi fiscale, vor fi benefice pentru turismul românesc. Operatorii economici vor fi motivaţi să lucreze la vedere şi să marcheze totul pe casă", crede oficialul ANT.


Firmele care angajează tineri până în 24 ani vor primi 200 euro şi 500 lei lunar/angajat, pe un an

Firmele care angajează tineri cu vârsta până în 24 ani vor primi 200 euro şi 500 lei lunar pentru fiecare angajat, timp de un an, dar au obligaţia să păstreze locul de muncă cel puţin 18 luni, prevede programul "Garanţia pentru tineret", finanţat cu 470 de milioane de euro din bugetul UE 2014-2020.
Programul, de care este estimat că vor beneficia 441.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani, a fost lansat, ieri, la Palatul Victoria, de către ministrul Muncii, Rovana Plumb, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a vicepreşedintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar european pentru moneda euro şi dialog social. "De asemenea, sunt alocate fonduri pentru dezvoltarea de start-up-uri prin pachete integrate până la 30.000 de euro pe persoana", a spus Rovana Plumb.
Programul mai prevede ca angajatorul care menţine locul de muncă mai mult de 18 luni să fie scutit de plata contribuţiei la şomaj pentru 24 de luni. În ceea ce priveşte cursurile de ucenicie, angajatorii vor primi lunar 250 de euro şi 300 de lei pentru o perioadă de 1-3 ani, iar pentru stadii de specializare, 300 de euro şi 750 de lei.
Programul se va desfăura până în 2018, iar România se alătură altor trei ţări, respectiv Finlanda, Letonia şi Portugalia, care l-au lansat.

Veniturile medii ale unei gospodării au însumat 2.579 lei pe lună în T4

Veniturile medii ale unei gospodării au fost în trimestrul patru al anului trecut de 2.579 lei pe lună, din care veniturile băneşti au reprezentat 84,5%, iar cheltuielile totale au avut o medie de 2.357 lei, din care consumul acoperă 72,4%, a anunţat ieri Institutul Naţional de Statistică (INS). "Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, în trimestrul IV 2014, veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 2.579 lei pe gospodărie şi 968 lei pe persoană. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.179 lei lunar pe gospodărie (818 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 400 lei lunar pe gospodărie (150 lei pe persoană)", arată INS.
Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (52,2%).
În trimestrul IV 2014 veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 29,1% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural.

Înmatriculările Dacia în Marea Britanie au crescut în primul trimestru

Înmatriculările de autoturisme noi Dacia în Marea Britanie au avansat cu 10,4% în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 7.529 unităţi, mai rapid decât piaţa, care a consemnat o creştere de 6,8%, potrivit datelor Asociaţiei britanice a producătorilor şi dealerilor de maşini. Dacia a livrat 6.821 unităţi în primele trei luni ale anului trecut.
Cota de piaţă a mărcii româneşti a urcat de la 0,99% la finalul primului trimestru din 2014 la 1,02% la sfârşitul lunii martie a acestui an.
În Franţa, cea mai mare piaţă pentru Dacia, înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 13,6% în primul trimestru comparativ cu acelaşi interval din 2014, la 24.497 de unităţi, conferind mărcii româneşti o cotă de 5,13%.
De asemenea, şi livrările Dacia în Germania au coborât în primele trei luni, cu 6,6%, la 10.672 unităţi. La finalul lunii martie, cota de piaţă a Dacia era de 1,4%, în scădere de la 1,5% în februarie.

Piaţa auto dă semne de dezmorţire

Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în primele două luni faţă de aceeaşi perioadă din 2014 atât ca serie brută, cu 4,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6,3%, a anunţat ieri INS.
Evoluţia a fost susţinută de creşterile înregistrate la comerţul cu autovehicule (de 13,2% ca serie brută), la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii; întreţinerea şi repararea motocicletelor (11,5%) şi întreţinerea şi repararea autovehiculelor (1,7%). Scăderi s-au înregistrat la activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (3,3%), potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
În februarie, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută, cu 11,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4%. Faţă de februarie 2014 indicatorii sunt mai mari cu 5,5%, respectiv 5,1%.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.