Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Realizarea Uniunii Energetice va duce la scumpirea gazelor pentru romani

Ziarul de Vrancea
7 apr 2015 1069 vizualizări
Realizarea Uniunii Energetice ar putea duce la scumpirea gazelor în România prin egalizarea tarifelor de reţea la o medie europeană, însă ţara noastră va beneficia de siguranţă în aprovizionarea cu gaze şi energie, a explicat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Noi ne gândim în felul următor: dacă o Uniune Energetică ar însemna să se asigure o medie europeană a preţurilor, pentru că preţurile se integrează într-o piaţă internă şi, normal, că şi preţurile din piaţa internă unică se aliniază la un preţ mediu. Va fi un preţ mediu egal peste tot. Din acest punct de vedere, noi, care la ora actuală avem un preţ sub media europeană, am putea teoretic să tindem să ajungem la preţul internaţional, care este unul mai mare. El se va egaliza. Teoretic, nu putem să urcăm la nivelul existent pentru că noi venim cu un preţ mai mic, dar se va face o medie mai mare decât preţul existent, mai mică decât preţul internaţional, dar mai mare decât cel pe care îl avem acum. Acesta este un aspect pe care trebuie să îl luăm în considerare, dar cei care iniţiază această Uniune Energetică precizează faptul că, chiar dacă plătim ceva în plus, o să avem siguranţă", a afirmat Havrileţ, citat de Agerpres.  Potrivit şefului ANRE, teoretic tarifele de reţea sunt mai ieftine în România decât tarifele din alte state, iar în momentul în care se egalizează tarifele de reţea acestea nu pot să se egalizeze în jos, la nivelul României. Havrileţ nu a precizat care ar putea fi nivelul scumpirii, însă a declarat că "este vorba de câteva procente" şi că efectele nu se vor vedea imediat, deoarece realizarea proiectului va dura între 3 şi 5 ani.
Preşedintele ANRE a subliniat că, în 2011-2012, România plătea câte 1,7 miliarde de dolari pe an pentru importul de gaze naturale. Anul trecut, nivelul necesar de import a ajuns la un nivel de 7,5%, cel mai mic din istoria importurilor din România, cu o valoare de 250 de milioane de dolari.

Grecia a stabilit cat îi datorează Germania în urma ocupaţiei naziste

Guverne elene, dar şi cetăţeni, solicită de zeci de ani Germaniei să le acorde despăgubiri de război, însă Executivul grec nu a cuantificat niciodată anterior sumele pe care le cere. O comisie parlamentară creată de către Guvernul Tsipras şi-a început activitatea săptămâna trecută, căutând solicitări de despăgubiri adresate germanilor, inclusiv reparaţii de război, restituirea aşa-numitului împrumut pe care Germania nazistă a obligat Banca Greciei să i-l acorde în timpul ocupaţiei şi restituirea tezaurelor arheologice furate. Dimitris Mardas, adjunctul ministrului de Finanţe, a declarat luni, în faţa comisiei parlamentare, că Berlinul datorează Atenei 278,7 miliarde de euro, potrivit calculelor efectuate de către autorităţi contabile. "Împrumutul" din timpul ocupaţiei este evaluat la 10,3 miliarde de euro.
Campania în vederea obţinerii unor compensaţii a luat amploare în ultimii câţiva ani, în contextul în care grecii au traversat o perioadă extrem de dificilă, din cauza măsurilor de austeritate impuse de către UE şi FMI în schimbul unui împrumut în valoare de 240 de miliarde de euro destinat salvării Greciei de la faliment. Alexis Tsipras a acuzat frecvent Germania pentru dificultăţile care au decurs din impunerea măsurilor de austeritate. Premierul grec a înfuriat Berlinul ameninţând cu presiuni în vederea obţinerii de reparaţii în toiul negocierilor vizând deblocarea unei noi tranşe din împrumut.
Germania a respins în mod repetat solicitările Greciei, subliniind că şi-a onorat obligaţiile, inclusiv printr-o plată - în valoare de 115 milioane de mărci germane - efectuată în 1960.

Economia globală gafaie dar creşte

Economia globală a urcat cu 1,7% în primul trimestru din acest an, în condiţiile în care avansul mediu din ultimii cinci ani s-a situat la 2,8%, însă există semne că ritmul de creştere economică va accelera în următoarele două trimestre, potrivit analiştilor de la JP Morgan şi Capital Economics.
"Estimăm o revenire a creşterii în al doilea trimestru, după această dezamăgire, SUA urmând să conducă acest trend ascendent", a declarat Bruce Kasman, economist şef al JP Morgan, potrivit Bloomberg. Analiştii de la JP Morgan estimează că economia globală va urca cu 3% în acest trimestru şi cu 3,3% în trimestrul al treilea.
Banca americană a estimat la începutul anului că economia mondială va avansa cu 2,1% în primul trimestru, în timp ce prognoza din a doua jumătate a anului trecut indica o creştere trimestrială de 3,1% a produsului intern brut. Media creşterii globale din primul trimestru s-a situat la 2,8% din 2010 până în prezent, iar în ritm anual, avansul mediu al economiei mondiale a fost de 3%.

Creşterea PIB în 2014, mai mică decat s-a raportat iniţial

Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit în scădere cu 0,1 puncte procentuale creşterea economică înregistrată anul trecut, de la 2,9% la 2,8%, iar valoric PIB s-a situat la 666,63 miliarde lei, cu 0,43% mai puţin faţă de datele anunţate la începutul lunii martie.
Astfel, valoarea PIB pentru anul trecut, ca serie brută, a fost revizuită de la 669,5 miliarde lei la 666,63 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 2,8% faţă de anul precedent, cu 0,1 puncte sub primele estimări ale INS.
Pentru ultimul trimestru din 2014, PIB este estimat la 197,06 miliarde lei preţuri curente, în scădere cu 0,88% faţă de datele anterioare (când se situa la 198,83 miliarde lei). Creşterea în termeni reali comparativ cu perioada similară din 2013 a fost de 2,7%, în urcare cu 0,1 puncte procentuale faţă de primele estimări.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.