Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Rusia se arată generoasă cu Ucraina. Ce urmăreşte de fapt?

Ziarul de Vrancea
5 apr 2015 808 vizualizări
Rusia va livra gaze Ucrainei în aprilie în sistem de preplată, indiferent de situaţia legată de datoriile pentru gazele furnizate anterior, a declarat ministrul rus al Economiei, Alexandr Novak, transmite Sputnik

"Indiferent de plata datoriilor, pentru care avem un proces cu Ucraina, în prezent există un sistem de preplată de gazelor. După cate ştiu, au plătit 30 de milioane de dolari, ceea ce însemnă că vor primi gaze de această sumă", a spus Novak. În iunie 2014, grupul rus Gazprom a impus Ucrainei un sistem de preplată a gazelor, din cauza datoriilor care la acea dată se ridicau la 5 miliarde de dolari. În urma acelei decizii, compania ucraineană de stat Naftogaz a cerut curţii de arbitraj de la Stockholm să analizeze controactul cu Gazprom, solicitand recuperarea unei sume de ordinul miliardelor de dolari, pentru că ar fi plătit prea mult pentru gazele primite. Gazprom a reacţionat cu un proces împotriva Naftogaz, la aceeaşi instanţă, solicitand recuperarea datoriilor. Prima audiere în acest caz a avut loc la începutul acestei săptămani. După o jumătate de an în care livrările de gaze ruseşti destinate Ucrainei au fost oprite, autorităţile de la Moscova şi Kiev au încheiat în octombrie 2014 un acord preliminar, mediat de Comisia Europeană, pentru acoperirea perioadei de iarnă.


Injecţie de 587 milioane lei în economie

La această valoare ajung contractele ce vor fi semnate de Ministerul Fondurilor Europene cu beneficiari privaţi şi publici în luna aprilie

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) va semna, în luna aprilie, cu beneficiari publici şi privaţi mai multe contracte finanţate prin Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE), totalul acestor contracte fiind de aproximativ 587 de milioane lei, finanţare nerambursabilă, informează un comunicat al MFE transmis, ieri. "MFE depune eforturi susţinute în vederea asigurării unei absorbţii totale a fondurilor europene, iar acest an este unul extrem de important, deoarece este ultimul în care mai putem cheltui fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru perioada de programare 2007 — 2013', a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica. Potrivit datelor MFE, contractul "Sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investiţii tangibile şi intangibile' din cadrul Axei Prioritară 1 — Operaţiunea 1.1.1 face parte din Apelul 2014 prin care s-a finalizat semnarea contractelor de finanţare pentru proiectele care au obţinut peste 80 de puncte în urma procesului de evaluare şi selecţie. Valoarea acestor contracte este de aproximativ 578 milioane lei, bugetul apelului stabilit iniţial la 267 milioane lei fiind suplimentat cu 311 milioane lei. Celelalte contracte sunt: pe Axa Prioritară 2 — Operaţiunea 2.2.1- 'Dezvoltarea infrastructurii CD existente şi crearea de noi infrastructuri (laboratoare, centre de cercetare)', Apel 2013-1 — finanţarea unor proiecte din lista de rezervă (beneficiari instituţii publice), pentru care s-a suplimentat bugetul apelului cu suma de 132 milioane de lei; Axa Prioritară 3— Operaţiunea 3.2.4— 'Susţinerea implementării de soluţii de e-sănătate şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar', Apel 3 lansat în 2013 — finanţarea unor proiecte aflate în lista de rezervă (beneficiari instituţii publice), pentru care bugetul apelului s-a suplimentat cu suma de 78 milioane lei; Axa Prioritară 3— Operaţiunea 3.2.4— 'Susţinerea implementării de soluţii de e-sănătate şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar', Apel 4, pentru care s-a alocat un buget de 10 milioane lei; Axa Prioritară 3— Operaţiunea 3.2.2— 'Implementarea de sisteme TIC în scopul creşterii interoperabilităţii sistemelor informatice', Apel 7, pentru care s-a alocat un buget de 56 milioane lei.

Aproape 3,5 tone de peşte, confiscate de poliţişti

Aproape 3,5 tone de peşte au fost ridicate de către poliţişti, în vederea confiscării, în urma acţiunii declanşate la începutul perioadei de prohibiţie la pescuit. Poliţia Romană informează, sambătă, că a declanşat o acţiune la nivel naţional pentru prevenirea braconajului piscicol, precum şi pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu peşte şi produse din peşte. De la începutul lunii aprilie, poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, investigare a criminalităţii economice, poliţiei transporturi şi poliţiei rutiere au desfăşurat 810 acţiuni şi controale, dintre care 252 în apele interioare, 55 în amenajări piscicole, 126 pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării produselor din peşte, 268 pe linia legalităţii transportului de peşte şi 109 alte acţiuni. În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate 203 infracţiuni, dintre care 129 prevăzute de OUG nr.23 din 2008 privind pescuitul şi acvacultura, 43 la regimul circulaţiei şi 31 la alte acte normative. Poliţiştii cercetează 136 de persoane bănuite de comiterea acestora, dintre care 110 depistate în flagrant. De asemenea, au fost aplicate 995 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 275.170 de lei, dintre care 50 prevăzute de OUG nr.23 din 2008 privind pescuitul şi acvacultura şi 945 la alte acte normative. Ca măsură complementară, poliţiştii au indisponibilizat sau ridicat în vederea confiscării, 3.493,55 kilograme de peşte din diferite specii, precum şi 5,8 kilograme de icre. Totodată, au ridicat 235 de plase monofilament, în lungime de 18.225 de metri, 73 de plase de pescuit cu fir textil, în lungime de aproximativ 5.413 metri, 11 setci, 9 prostovoale, 20 alte unelte de pescuit, 12 ambarcaţiuni, 3 motoare de ambarcaţiuni şi 3 autoturisme, fiind confiscate şi 9.443 de kilograme de legume şi fructe. La activităţi, au participat şi specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură şi Autorităţii Naţionale Sanitar—Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Tsipras apropie şi mai mult Grecia de Rusia

Premierul elen Alexis Tsipras se pregăteşte pentru o întalnire cu omologul rus Vladimir Putin, în timpul unei vizite la Moscova în 8-9 aprilie, intenţionand să semneze un acord economic pe trei ani între Grecia şi Rusia, spre nemulţumirea liderilor occidentali, relatează Kathimerini. Oficiali europeni de rang înalt şi-au exprimat deja îngrijorarea că Grecia s-ar folosi de Rusia în negocierile cu creditorii internaţionali pentru continuarea finanţării statului elen aflat în pericol să intre în criză de lichidităţi. Surse guvernamentale elene au declarat pentru Kathimerini că autorităţile de la Atena sunt hotărate să facă o politică economică şi energetică multilaterală. În acest sens, obiectivul autorităţilor elene este semnarea unui plan comun de acţiune cu Rusia, în domeniul economiei, comerţului, cercetării şi tehnologiei, pe termen de trei ani. Tsipras nu pare să fie impresionat de îngrijorarea Occidentului faţă de un derapaj geopolitic al Greciei şi nu intenţionează să ascundă factori de dezacord, cum ar fi anexarea Crimeei de către Rusia, au arătat sursele. Pe parcursul weekend-ului, politicieni germani şi-au exprimat rezervele puternice avute faţă de vizita premierului grec la Moscova. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, l-a avertizat pe premierul elen să nu îndepărteze UE. Într-un interviu acordat publicaţiei Hannoversche Allgemeine Zeitung, politicianul german a spus că "ar fi inacceptabil dacă Tsipras ar pune în pericol politica UE faţă de Rusia, în schimbul unui ajutor din partea acestui stat". Critici au venit şi din partea ministrului german al Economiei, Sigmar Gabriel, care a spus publicaţiei Rheinische Post că nu îşi poate imagina că cineva de la Atena ia în serios ideea de a întoarce spatele Europei pentru a cădea în braţele Moscovei. Tsipras a declarat la sfarşitul lunii martie, agenţiei ruse de presă TASS, că Grecia nu mai susţine sancţiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană din cauza amestecului Moscovei în conflictul din Ucraina, el precizand că i-a informat deja pe liderii UE în legătură cu poziţia guvernului elen. "Nu suntem de acord cu sancţiunile. Cred că reprezintă un drum către nicăieri. Susţin punctul de vedere potrivit căruia sunt necesare dialogul şi diplomaţia, ar trebui să ne aşezăm la masa negocierilor şi să găsim soluţii la problemele importante", a afirmat atunci Tsipras.

Numărul firmelor cu acţionari străini este în creştere uşoară

Numărul societăţilor cu participare străină la capital a ajuns la 199.582 unităţi, la finalul lunii februarie, cu 0,5% mai multe decat erau înregistrate la 31 decembrie 2014 (198.635 societăţi), conform datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Valoarea capitalului social subscris a crescut cu 0,9% în moneda naţională, pană la 147,990 miliarde lei (146,726 miliarde lei la 31 decembrie 2014), în timp ce avansul în euro a fost de 0,7%, pană la peste 41,852 miliarde euro şi de 0,6% în dolari, pană la circa 55,888 miliarde dolari. Clasamentul pe ţări de rezidenţă al investitorilor în societăţi cu participare străină la capitalul social situează Olanda pe primul loc (31,9 miliarde lei şi 4.636 societăţi), urmată de Austria (18,251 miliarde lei şi 6.887 societăţi), Germania (14,636 miliarde lei şi 20.709 societăţi), Cipru (14,548 miliarde lei şi 5.614 societăţi) şi Franţa (9,580 miliarde lei şi 8.053 societăţi).

Samsung poate salva Apple de la plata 533 milioane dolari

Samsung Electronics ar putea salva Apple de la plata unor despăgubiri de aproximativ 533 de milioane de dolari, pentru încălcarea prin serviciul iTunes a unor brevete ale companiei Smartflash, în cazul în care compania sud-coreeană va caştiga un caz referitor la utilizarea aceleiaşi tehnologii. În luna februarie, Apple a fost condamnată să despăgubească compania Smartflash din Texas cu 533 milioane de dolari, pentru că serviciul i Tunes a încălcat brevete tehnologice deţinute de aceasta, transmite Bloomberg. În această săptămană, Samsung, judecată pentru aceleaşi fapte, a convins autorităţile de reglementare din SUA să analizeze dacă două dintre brevetele deţinute de Smartflash ar fi trebuit să fie acordate de la bun început. Dacă aceste brevete vor fi anulate, ar fi nu doar în beneficiul Samsung, ci şi al Apple, cu care compania sud-coreeană s-a judecat timp de patru ani, în ţări de pe patru continente, în privinţa tehnologiei inclusă în telefoanele smartphone.

Angajările au încetinit îngrijorător în SUA

Angajatorii din Statele Unite au creat în martie cele mai puţine locuri de muncă din ultimele 15 luni, aceasta fiind prima dovadă clară că ritmul angajărilor a încetinit, cel puţin temporar, relatează MarketWatch. Luna trecută au fost înfiinţate doar 126.000 de locuri de muncă, cel mai puţin de la sfarşitul anului 2013, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul Muncii. Rata şomajului a rămas neschimbată, la 5,5%. În plus, datele aferente primelor două luni ale anului au fost revizuite în scădere cu 69.000 de posturi create, astfel că în primul trimestru numărul locurilor de muncă înfiinţate în economia SUA a fost de numai 197.000, faţă de 289.000 în trimestrul patru din 2014. Înainte de publicarea datelor, majoritatea analiştilor au apreciat că creşterea numărului de angajări îşi va reveni odată cu încălzirea vremii, aşa cum s-a întamplat şi anul trecut. În 2014, economia Statelor Unite s-a contractat cu 2,1% în primul trimestru, dar şi-a revenit în trimestrul al doilea, cu un avans de 4,6%. Încetinirea angajărilor ar putea duce la modificarea estimărilor economice, dar este probabil ca analiştii de pe Wall Street să adopte o atitudine de expectativă. Bursa din New York este închisă vineri pentru sărbătoarea Paştelui catolic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.