Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: ANI verifică averea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu

Ziarul de Vrancea
3 apr 2015 809 vizualizări
Agenţia Naţională de Integritate verifică averea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, după ce a primit recent o sesizare în acest sens, au declarat vineri, surse din cadrul ANI.

Sursele citate au precizat că ANI a înregistrat în urmă cu aproximativ două săptămâni sesizarea în care se solicită verificarea averii guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).
Sesizarea ar fi fost trimisă de Asociaţia Parakletos, care arăta că Mugur Isărescu ar avea un credit la Volksbank, pe care l-ar fi trecut în declaraţia de avere din 2007, însă în declaraţiile ulterioare ar fi notat doar creditul de aproape 700.000 de lei, fără a mai menţiona numele băncii, potrivit relatărilor din presă. La începutul lunii februarie, Mugur Isărescu spunea că a uitat că a avut un credit la Volksbank România, pe care l-a stins anticipat în 2009.
Mugur Isărescu este guvernator al Băncii Naţionale a României din septembrie 1990 şi preşedinte al Consiliului de Administraţie. În 1990, numirea sa a fost făcută de către Guvern, iar din 1991 a primit mandat din partea Parlamentului, care a fost reînnoit de trei ori până în prezent, cu o durată de cinci ani, respectiv în decembrie 1998, noiembrie 2004 şi octombrie 2009.

Olteanu: Efectul scăderii TVA asupra inflaţiei se va disipa

Scăderea cotei standard de TVA de la 24% la 20% va duce la încetinirea ratei inflaţiei pe termen scurt, însă preţurile de consum ar putea creşte din nou începând de anul viitor, odată cu apariţia efectului de bază, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu. "Tăierea TVA va duce la încetinirea imediată a inflaţiei, însă numai pe durata unui an, după care preţurile ar putea să crească din nou. În România, temerile, deşi în curs de disipare, sunt îndreptate mai degrabă pe partea de creştere a inflaţiei decât pe partea de deflaţie. Am prefera să stăm liniştiţi un an decât să acţionăm şi pe urmă să trebuiască să inversăm politica monetară", a spus Olteanu.
Premierul Victor Ponta a declarat luni că Guvernul va dispune săptămâna viitoare de toate cifrele necesare pentru a decide diminuarea cotei standard de TVA, de la 24% la 20%, sau scăderea TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%. El a anunţat recent că Executivul intenţionează să decidă în aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adăugată, urmând să stabilească ce variantă va aplica. Potrivit lui Olteanu, BNR va adopta o politică de aşteptare şi de ancorare a inflaţiei, concentrându-se pe contracararea unor potenţiale efecte de runda a doua ca urmare a tăierilor de taxe.

Ford România are un nou director general

Ford Romania - Compania Naţională de Vânzări are de la 1 aprilie un nou director general, Valerio Brenciaglia, care l-a înlocuit pe Zoltan Brassai, acesta alăturându-se echipei Ford Europa, în calitate de brand director - Large Cars, a anunţat compania. Potrivit sursei citate, Brenciaglia (45 de ani) cunoaşte piaţa din România, în perioada iulie 2012 - septembrie 2013 el deţinând poziţia de director de vânzări şi marketing în cadrul Ford România. "Mă bucur să mă întorc în România (...) Voi depune toate eforturile pentru a consolida prezenţa puternică a companiei Ford în România, nu doar în calitate de investitor strategic, ci şi în ceea ce priveşte sectorul de retail şi vânzarea de flote auto. Avem o echipă foarte bună şi o reţea de distribuitori puternică şi am încredere că împreună vom putea atinge obiectivele strategice ONE Ford", a declarat noul şef al Ford România.
Absolvent de studii economice, Valerio Brenciaglia s-a alăturat companiei Ford în 1999 şi a deţinut numeroase poziţii în departamentele Vânzări, Marketing şi Servicii, Ford Italia, inclusiv cea de Director Operaţiuni (Field Operations Manager). Brenciaglia se va alătura şi Consiliului de Administraţie al Ford România.
Zoltan Brassai a început să lucreze cu piaţa din România din 2006 şi a condus Compania Naţională de Vânzări a Ford România din iunie 2012.
Constructorul auto american Ford a deschis Compania Naţională de Vânzări din România în august 2010, la doi ani după ce a preluat fabrica din Craiova unde compania a investit până în prezent peste 1 miliard de euro în producţia de vehicule şi motoare.

Comerţul a scăzut cu 1,5% în februarie faţă de ianuarie

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut în februarie faţă de ianuarie atât că serie brută, cu 1,5%, cât şi ca serie ajustată, cu 1,4%, dar a crescut comparativ cu luna similară din 2014 cu până la 3,5%, potrivit datelor INS. Scăderea înregistrată în februarie comparativ cu ianuarie a fost cauzată de reducerea vânzărilor de alimente, băuturi şi tutun (-3,3% că serie brută şi -0,6% că serie ajustată) şi a celor de produse nealimentare (-2,7% brut şi -2,9% ajustat). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 4,1% ca serie brută şi cu 1,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate.
Raportat la februarie 2014, comerţul cu amănuntul a crescut în februarie anul acesta cu 3,3% ca serie brută şi cu 3,5% ca serie ajustată, datorită avansului înregistrat de vânzările de carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate şi de vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun. Vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 3,2% ca serie brută şi cu 1,5% ca serie ajustată.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.