Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Numărul de autorizaţii pentru construcţii rezidenţiale a crescut cu 4,3% în primele două luni

Ziarul de Vrancea
30 mar 2015 742 vizualizări
În primele două luni ale anului au fost eliberate 3.923 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în urcare cu 4,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind consemnate creşteri în regiunile Sud-Est, Nord-Vest, Bucureşti-Ilfov, Sud-Muntenia şi Nord-Est, potrivit datelor INS.

Pe de altă parte, s-au înregistrat scăderi ale numărului de autorizaţii eliberate în regiunile Centru (-71 autorizaţii), Vest (-56) şi Sud-Vest Oltenia (-25), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.
În februarie au fost date 2.249 de autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale, din care 64,6% sunt pentru zona rurală, mai multe în total cu 34,3% faţă de ianuarie şi cu 2,8% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Cele mai importante creşteri s-au evidenţiat în regiunile de dezvoltare Nord-Est, unde au fost date 474 autorizaţii (55%), Bucureşti-Ilfov - 355 autorizaţii (65%), Nord-Vest - 335 autorizaţii (31%), Sud-Muntenia - 316 autorizaţii (23%) şi Vest - 212 autorizaţii (39%). Faţă de februarie anul trecut, s-au eliberat mai puţine autorizaţii în regiunile Centru (-72 autorizaţii), Vest (-45) şi Sud-Vest Oltenia (-12).

Numărul mediu al locurilor de muncă vacante a crescut în 2014 la 38.500

Rata medie anuală a locurilor de muncă vacante a fost în 2014 de 0,89%, mai mare cu 0,17 puncte procentuale faţă de anul precedent, iar numărul mediu al locurilor de muncă vacante a crescut cu 7.900, la 38.500, a anunţat ieri Institutul Naţional de Statistică (INS). "În anul 2014, ratele medii anuale ale locurilor de muncă vacante cu cele mai ridicate valori s-au înregistrat în administraţia publică (2,64%), respectiv în alte activităţi de servicii (2,56%). La polul opus s-au situat activităţile de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,15%), respectiv cele din industria extractivă (0,18%). În industria prelucrătoare s-a concentrat aproape 28% din numărul total al locurilor de muncă vacante (10,7 mii locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuală de 1,01%. Sectorul bugetar a însumat peste 36% din totalul locurilor de muncă vacante, cele mai multe regăsindu-se în administraţia publică (6,5 mii locuri vacante), urmată de sănătate şi asistenţă socială (4,9 mii locuri vacante), respectiv învăţământ (2,6 mii locuri vacante)", se arată într-un comunicat al INS.
În profil teritorial, în anul 2014, cele mai ridicate valori ale ratei medie anuale a locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în regiunile Vest (1,53%), respectiv Bucureşti-Ilfov (0,98%). La polul opus, atât în ceea ce priveşte rata cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante cele mai scăzute valori le-a cunoscut regiunea Sud-Vest Oltenia (0,46%, respectiv 1.600 locuri vacante), urmată de regiunea Sud-Est (0,52%, respectiv 2.300 locuri vacante).

Al doilea mare acţionar al Holcim respinge fuziunea cu Lafarge

Compania Eurocement Holding, al doilea mare acţionar al Holcim, va vota împotriva fuziunii producătorului elveţian de ciment cu grupul francez Lafarge, în cazul în care termenii acordului nu vor fi din nou modificaţi, potrivit unei surse apropiate situaţiei, citate de Wall Street Journal.
Eurocement, care deţine 10,82% din acţiunile Holcim, consideră că termenii acordului continuă să subevalueze compania elveţiană în pofida revizuirii acestora în urmă cu puţin peste o săptămână. Acordul, structurat iniţial pe un schimb egal de acţiuni, prevede în forma actuală un schimb de 9 acţiuni Holcim pentru 10 titluri Lafarge. Un purtător de cuvânt al Holcim a refuzat să comenteze, iar cel al Lafarge nu a răspuns solicitării.
Condiţiile fuziunii de 44 de miliarde de dolari au fost modificate acum aproximativ o săptămână, în urma unor negocieri intense referitoare la termenii financiari şi conducerea grupului care va fi format.
Unul dintre subiectele controversate a fost rolul directorului general al Lafarge, Bruno Lafont, care trebuia iniţial să conducă grupul nou format, dar care va deveni, potrivit acord revizuit, co-preşedinte fără rol executiv.
Companiile nu au precizat cine va conduce grupul sau dacă s-a luat o decizie în acest sens. Eurocement nu poate face, pe cont propriu, ca acordul să eşueze. Aprobarea acordului necesită susţinerea a două treimi dintre acţionari, iar şedinţa este programată pe 8 mai.
Holcim şi Lafarge au convenit în aprilie 2014 o fuziune prin schimb de acţiuni, care ar crea cel mai mare producător de ciment din lume, cu vânzări anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro.

Kingfisher renunţă la preluarea Mr Bricolage

Retailerul britanic de bricolaj Kingfisher renunţă la preluarea Mr Bricolage, întrucât în urma opoziţiei ANPF, care deţine 41,9% din compania franceză, nu a putut fi prelungit termenul limită, stabilit iniţial la 31 martie, pentru obţinerea acordului autorităţilor de reglementare.
În 23 iulie 2014, Kingfisher a încheiat un acord angajant cu acţionarii principali ai Mr Bricolage pentru preluarea titlurilor deţinute de aceştia, cu condiţia acceptului autorităţilor anti-trust. Acordul prevedea că înţelegerea va fi anulată dacă acceptul autorităţilor de reglementare nu va fi obţinut până la 31 martie 2015, dar era posibilă o prelungire a acestui termen.
Kingfisher, care în 2013 a preluat magazinele Bricostore din România, a anunţat în aprilie 2014 că înaintat o ofertă de 275 de milioane de euro pentru Mr Bricolage, cu trei magazine pe piaţa românească, anticipând atunci încheierea tranzacţiei până la finele anului financiar 2014-2015.
Grupul britanic concurează pe piaţa românească cu retaileri precum Ambient, bauMax, Dedeman, Hornbach, Mr. Bricolage, OBI, Praktiker şi Leroy Merlin.
Mr Bricolage deţine trei magazine în România, la Bucureşti, Piteşti şi Iaşi, potrivit site-ului companiei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.