Economic

VIDEO!!! CUP Focşani pregăteşte un nou program de alimentare cu apă de 100 milioane euro

Iulia Crețu
25 mar 2015 1769 vizualizări
Până la finele lui 2015, la Bruxelles ar urma să fie aprobată aplicaţia prin care CUP SA Focşani va extinde în alte 36 de comune alimentarea cu apă şi canalizarea u directorul Gheorghe Vasilescu a declarat că valoarea acestor lucrări ar urma să ajungă la peste 100 milioane euro u investiţiile făcute până acum asigură apă potabilă non-stop în localităţile prinse în proiect

Compania de Utilităţi Publice SA Focşani a prezentat, ieri, bilanţul lucrărilor la “Reabilitarea şi extinderea fronturilor de captare, aducţiuni, staţii de clorare, rezervoare şi staţii de pompare în aglomerările Odobeşti, Mărăşeşti, Panciu şi Adjud”. Valoarea contractului acesta a ajuns la peste 31 milioane lei, fără TVA. Printre obiectivele proiectul s-au numărat îmbunătăţirea accesului populaţiei din Vrancea la apa potabilă, asigurarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare la tarife accesibile, creşterea gradului de acoperire pentru colectarea apei uzate sau asigurarea calităţii apei potabile. Lucrările au fost realizate de Hidroconstrucţia SA Bucureşti, semnarea contractului de lucrări fiind făcută în octombrie 2010. Sistemul de alimentare cu apă la Odobeşti a presupus investiţii de peste 10 milioane lei, la Mărăşeşti de 5 milioane lei, la Panciu şi Adjud de câte 6 milioane lei fiecare. Printre lucrările efectuate în cele patru aglomerări urbane s-au numărat reabilitări de foraje, extinderi de surse, reabilitări de conducte de aducţiune, de rezervoare de înmagazinare, de staţii de clorare şi de pompare, dar şi construcţii de dispecerate şi laboratoare şi realizarea de sisteme de automatizare şi control pentru alimentarea de apă.

Consumatori "pirat"

Directorul CUP Focşani, Gheorghe Vasilescu, a declarat, la bilanţul lucrărilor, că aceste investiţii au dus la eliminarea consumului “pirat” al cetăţenilor care erau racordaţi în trecut la alimentarea cu apă veche şi care nu plăteau pentru consum. De asemenea, investiţiile au dus la eliminarea neplăcerilor legate de oprirea apei în perioada verii, “acum nu mai avem probleme, este asigurată apa pentru populaţie non-stop”, după cum a spus Vasilescu. Printre beneficiile proiectului care a adus apa curentă în zonele amintite mai sus a fost menţionată şi renunţarea la folosirea clorului gazos pentru purificarea apei potabile. Construcţiile de staţii de clorare au utilizat noi tehnologii în domeniu. “Am reuşit, prin acest proiect, să ducem apa potabilă în toate cartierele şi satele oraşelor. Astfel, la Adjud am ajuns cu alimentarea cu apă şi în Adjudu Vechi, iar noul program ne permite să ajungem şi în satul Burcioaia. Aşa se întâmplă şi la Odobeşti, în Cartierul Unirea, sau la Panciu, unde au fost racordate toate satele, inclusiv Neicului”, după cum a declarat Vasilescu.

Apă potabilă în alte 36 de comune, pe viitor

Şeful CUP SA Focşani a vorbit şi despre viitorul proiect de alimentare cu apă care ar urma să fie implementat în alte 36 de comune din Vrancea şi care va fi aprobat, la Bruxelles, până la finele acestui an. Gheorghe Vasilescu a estimat că valoarea programului va depăşi 100 milioane euro. “Pentru a intra în astfel de proiecte, localităţile nu trebuie decât să fie membre în Asociaţia de dezvoltare intercomunitară şi să ne lase operarea sistemului de alimentare cu apă. Localităţile care nu doresc să participe, îşi asigură alimentarea cu apă prin surse proprii. Sunt temeri la unele localităţi că au sistem de alimentare cu apă şi că la un moment dat vor veni nişte costuri. Acest proiect a fost făcut pentru a sprijini autorităţile locale, sistemul de alimentare cu apă va trebui să se autosusţină, să nu mai necesite alocarea de taxe şi impozite după câţiva ani de utilizare”, a spus directorul Vasilescu. Acesta a completat că în Vrancea se aplică un tarif unic, de 2,85 lei/mc de apă, şi că în acest moment la CUP lucrează 435 de angajaţi, cu precizarea că pe viitor se vor mai angaja 40 de specialişti la staţiile de epurare din judeţ. (Iulia CREŢU)

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Dinu, acum 3311 zile, 23 ore, 53 minute, 19 secunde
100 milioane de euro pentru viitorul proiect Vranceaqua? Sigur nu este o greseala? E o suma colosala.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.