Economic

Premierul ne joacă feste de 1 aprilie în avans? Ponta spune că va reduce TVA din iunie

Ziarul de Vrancea
25 mar 2015 519 vizualizări
Potrivit premierului cota standard de TVA va fi de 20%, iar cea de redusă de 9% se va aplica la alimente de bază

Guvernul intenţionează să decidă în aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adăugată, urmand să stabilească dacă va fi diminuată cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%, a anunţat premierul Victor Ponta, aflat la Ministerul Agriculturii. Potrivit premierului, după această reducere din luna iunie a unei taxe, de la 1 ianuarie 2016 vor fi aplicate oricum, simultan, prevederile proiectului noului Cod Fiscal, şi anume cota standard TVA de 20% şi TVA de 9% la alimente. El a afirmat iniţial că "99% putem reduce TVA din aprilie", dar că mai trebuie avute ultime negocieri cu instituţiile financiare internaţionale. "E 25 martie, avem o imagine extrem de clară a încasărilor la buget pentru primul trimestru. Asta înseamnă că putem 99% - păstrez acel 1% care nu ţine de partea economică, ci de negocierea noastră politică cu instituţiile financiare - să aplicăm o măsură de reducere a TVA chiar din luna aprilie", a spus Ponta. Comunicările anterioare ale Ministerului de Finanţe îl contrazic pe Ponta. Instituţia a comunicat în urmă cu o săptămană, cand a fost vehiculată varianta reducerii TVA la 20% din luna mai, că nu există o astfel de iniţiativă şi că o măsură de acest tip trebuie anunţată "cu suficient timp înainte" pentru ca firmele să îşi poată efectua toate procedurile contabile. Ulterior, la solicitările presei pentru a clarifica, Ponta a precizat că în aprilie va fi luată decizia pentru ca TVA să fie redusă mai devreme cu şase luni faţă de termenul stabilit iniţial, de 1 ianuarie 2016, şi anume din luna iunie a acestui an. "Avem datele pe primul trimestru, care sunt extrem de pozitive legate de încasări la buget, şi putem în mod real - 99% am spus pentru că trebuie să discutăm cu instituţiile financiare internaţionale, să le arătăm aceste date - să devansăm faţă de 1 ianuarie, cand intră în vigoare tot Codul Fiscal, o măsură legată de reducerea TVA, dar nu putem să le facem pe amandouă, adică şi de la 24 la 20 tot TVA-ul, şi de la cat este acum la 9% pentru produsele agricole. Putem doar una dintre ele, ca să nu riscăm şi să avem vreun dezechilibru bugetar. Pană pe 15 aprilie, facem o analiză şi atunci decidem care din cele două măsuri, anticipate faţă de 1 ianuarie - pentru că la 1 ianuarie, prin Codul Fiscal, amandouă vor intra în vigoare - este mai utilă pentru dezvoltare şi ca semnal. Dacă o adoptăm în aprilie, cred că din 1 iunie se aplică", a spus Ponta. Proiectul Codului Fiscal prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începand cu 2016, şi la 18%, începand cu 2018. În acelaşi timp, lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, şi care a inclus iniţial doar painea, carnea, peştele, legumele şi fructele, a fost extinsă prin includerea şi altor produse, precum lapte, ouă, animale şi păsări vii, relevă proiectul actualizat de Cod Fiscal.

Reducerea CAS a fost amanată

Pe de altă parte, cotele de contribuţii de asigurări sociale la angajat, de la 10,5% la 7,5%, şi la angajator, de la 15,8% la 13,5%, nu vor mai scădea din ianuarie 2017, cum era prevăzut în proiectul din luna februarie, ci de la 1 ianuarie 2018, conform noului proiect prezentat miercuri de Guvern. În proiectul prezentat în urmă cu o lună, reducerea acestor contribuţii de asigurări sociale era prevăzută să fie aplicată începand cu anul 2017. În noul proiect, prezentat, miercuri, de Guvern, termenul pentru reducerea contribuţiilor este ianuarie 2018. Documentul menţine celelalte prevederi, şi anume introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CASS de la 1 ianuarie 2016, eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016, introducerea obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri, majorarea sumei neimpozabile lunare avute în vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii începand cu 1 ianuarie 2016.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.