Economic

Piaţa berii a scăzut anul trecut cu 8,6%

Ziarul de Vrancea
24 mar 2015 480 vizualizări
Un roman a consumat, în medie, anul trecut, 74 de litri de bere, în scădere de la 81 litri în 2013 sau faţă de maximul de 99 litri în 2008

Piaţa berii a scăzut anul trecut cu 8,6% faţă de 2013, pentru al doilea an consecutiv, pe fondul presiunii fiscale, potrivit Asociaţiei Berarii Romaniei, care speră la o revigorare a consumului dacă va fi adoptat noul Cod Fiscal, documentul prevăzand reducerea accizei. Potrivit sursei citate, scăderea pieţei la 14,9 milioane hectolitri a fost cauzată de creşterea accizei la bere cu 16% în 2013, continuată cu modificarea, în 2014, a cursului de schimb pentru calculul acesteia, determinand un avans al accizei cu 5 puncte procentuale. În 2013, piaţa a scăzut cu peste 10%. "După doi ani consecutivi de contracţie accentuată a consumului avand ca principală cauză presiunea fiscală, piaţa berii are nevoie de o gură de oxigen. (...) Sperăm într-o revigorare a consumului după reducerea accizei prevăzută în proiectul de Cod Fiscal, la minimul european. (...) Pe fondul contracţiei consumului, pierderile la bugetul de stat din TVA şi alte taxe aferente producţiei de bere au depăşit veniturile din acciză", a declarat preşedintele Berarii Romaniei, Lucian Ghinea, care este şi directorul general al Bergenbier. Un roman a consumat, în medie, anul trecut, 74 de litri de bere, în scădere de la 81 litri în 2013 sau faţă de maximul de 99 litri în 2008. Contracţia pieţei de bere din 2014 a condus la o scădere cu 2 milioane de euro a bugetelor investite de berari, acestea totalizand 60 milioane de euro. "Această scădere o putem traduce cu 6.000 de locuri de muncă mai puţin în industrie, achiziţii de materii prime mai mici cu 5,6 milioane euro, 6 milioane euro încasări mai mici la bugetul statului", a declarat Constantin Bratu, directorul general al Asociaţiei Berarii Romaniei. La nivelul producătorilor din asociaţie, numărul angajaţilor s-a redus cu 300 anul trecut, ajungand la 3.700. Exporturile au scăzut anul trecut cu 0,05 milioane hectolitri, la 0,45 milioane hl, iar importurile s-au redus cu 0,09 milioane hectolutri, la 0,45 milioane hl. De altfel, 96% din piaţa locală de bere reprezintă producţie locală. Din totalul consumatorilor, 53,1% (în scadere cu 0,1 puncte procentuale faţă de anul precedent) au preferat berea la PET, consumul de bere la sticlă a scăzut cu 0,5 puncte, la 25,8%, iar consumatorii de bere la doză au reprezentat 17,6% din piaţă, cu 0,5 puncte mai mult faţă de anul precedent. Berea la halba a acoperit 3,5% din piaţă, cu 0,1 puncte mai mult faţă de anul precedent.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.