Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Se deschide uşa pentru împrumuturi în Ungaria

Ziarul de Vrancea
22 mar 2015 530 vizualizări
Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's (S&P) a ridicat ratingul Ungariei cu o treaptă, la BB plus, cu perspectivă stabilă,

la limita intrării în categoria recomandată pentru investiţii, pe fondul creşterii economiei şi al reducerii vulnerabilităţii la şocurile de pe pieţele externe. "Ungaria este mai puţin vulnerabilă la şocurile externe, perspectivele de creştere economică se îmbunătăţesc, iar o serie de ajustări recente de politică monetară sprijină flexibilitatea monetară", se arată într-un comunicat al S&P. Atat Fitch, cat şi Moody’s au plasat deja ratingul Ungariei la nivelul BBA, cea mai ridicată treaptă din categoria "junk". Ratingul Ungariei a fost retrogradat în categoria "junk" în 2011, după ce guvernul condus de premierul Viktor Orban a impus taxe speciale pe companii, inclusiv pe bănci, pentru a acoperi deficitul bugetar. Analiştii agenţiei de evaluare financiară anticipează că economia ungară va creşte în medie cu 2,5% în perioada 2015-2017, în condiţiile în care estimările anterioare indicau un avans de puţin peste 2%.

Exportăm anual 50-60% din producţia totală de miere
u cea mai mare parte a exporturilor de miere merg în Germania

Romania exportă anual 50 - 60% din producţia totală de miere, principalele pieţe de export fiind Germania, Spania şi ţările nordice, zonele în care se înregistrează şi cel mai mare consum de miere, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea, la Targul Naţional al Mierii. "Exporturile de miere se ridică la 50 — 60% din producţia totală anuală de miere, de circa 20.000 de tone, iar 80% din ceea ce exportăm pleacă în Germania şi restul în Spania şi ţările nordice, de fapt în zonele în care se înregistrează cel mai mare consum de miere. Mierea romanească mai ajunge şi în China sau în Orientul Mijlociu, dar în cantităţi minuscule. Anul trecut nu am exportat prea multă miere pentru că nu am avut de unde, în condiţiile unei producţii slabe, sub media ultimilor ani, însă noi, membrii ACA, ne-am acoperit toate contractele de export", a spus Fetea. Acesta a precizat că Romania continuă să exporte miere în vrac deoarece pe piaţa europeană se intră foarte greu cu produse finite, dacă nu există distribuitori serioşi pentru magazine. "Din păcate, pe piaţa europeană este foarte greu să intri cu produs finit, în sensul că trebuie să cauţi tu magazine şi nu rentează din punct de vedere economic. Îţi trebuie un partener serios să distribui acolo, dar deocamdată nimeni nu s-a arătat interesat să cumpere miere la borcan. Deşi sectorul apicol romanesc este pregătit să facă faţă exportului de produse ambalate, deocamdată nu există interes pentru beneficiarii de acolo. Este mult mai ieftin să cumperi, dar şi mult mai uşor să transporţi butoaiele cu miere", a explicat preşedintele ACA. Potrivit sursei citate, unul dintre motivele pentru care străinii preferă să cumpere miere romanească în vrac este şi acela că adesea este folosită la cupajarea altor produse "datorită calităţilor ei extraordinare".  "Mierea romanească este folosită datorită calităţilor ei extraordinare la cupajarea altor produse pentru a mări calitatea acelui produs şi pentru a-l vinde mai uşor, iar în acest fel comerciantul caştigă mult mai mult", a adăugat Fetea.  În ceea ce priveşte sectorul de miere ecologică, preşedintele ACA este de părere că sectorul a debutat foarte bine în Romania datorită sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeană pentru conversia către sistemul ecologic, însă sprijinul dispare după ce apicultorul finalizează conversia şi este autorizat. "Sectorul de miere ecologică a fost un sector care a debutat foarte bine în Romania. Sunt în conversie şi certificare aproape 100.000 de familii de albine, iar în cei mai buni ani s-au obţinut în jur de 3.000 — 3.500 de tone de miere ecologică. Problema este că, în prezent, dacă aceşti apicultori care s-au aflat în perioada de conversie şi au beneficiat de sprijin financiar, acesta a dispărut după ce au devenit autorizaţi. Aşteptăm să vedem ce fonduri vom avea pe apicultura ecologică pe noul PNDR 2014—2020", a explicat Fetea.

Importurile de gaze au scăzut cu 74% în ianuarie 2015

Romania a importat în ianuarie 2015 o cantitate de gaze naturale utilizabile de 36.100 tone echivalent petrol (tep), cu 74% (102.700 tep) mai mică faţă de cantitatea importată în perioada similară din 2014, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. Producţia internă de gaze naturale a totalizat, în ianuarie, 755.500 tep, fiind cu 4.900 tep (0,7%) mai mare comparativ cu cea raportată în ianuarie 2014. Importurile de gaze naturale utilizabile s-au ridicat anul trecut la 447.400 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 61,5% (714.100 tep) mai mici faţă de cele din 2013. Producţia internă de gaze naturale a totalizat peste 8,675 milioane tep, fiind cu 73.900 tep (0,9%) mai mare comparativ cu cea raportată în 2013. Conform proiectului Strategiei Energetice a Romaniei 2015-2035, Romania dispune de cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, cu rezerve sigure de aproximativ 1.600 TWh.  'La o producţie medie anuală în Romania (11 miliarde mc gaze naturale) şi în condiţiile unui declin anual constant de 5% al rezervelor sigure de gaze naturale, coroborat cu o rată de înlocuire a rezervelor de gaze naturale de 80%, se poate aprecia ca rezervele actuale de gaze naturale s-ar putea epuiza într-o perioadă de aproximativ 14 ani', se menţionează în proiectul de Strategie.

Facebook a depăşi JP Morgan la valoare

Acţiunile Facebook au urcat vineri cu pană la 2%, la un nivel record, iar compania se află pe locul 10 în indicele american Standard&Poor’s 500, cu o capitalizare de 236,3 miliarde de dolari, peste cea de 231 miliarde de dolari a JP Morgan, cea mai mare bancă americană, relatează MarketWatch. În ultimele cinci şedinţe de tranzacţionare, titlurile Facebook au crescut cu 8,2%, astfel încat sunt pe cale să înregistreze cea mai mare creştere procentuală săptămanală după cea de 9,9% din săptămana încheiată pe 25 iulie anul trecut. Capitalizarea bursieră a operatorului reţei de socializare Facebook, listat la bursă în urmă cu mai puţin de trei ani, a urcat în această săptămană cu 17,83 de miliarde de dolari, la 236,3 miliarde de dolari, conform datelor FactSet. Dacă titlurile Facebook ar fi făcut parte din Dow Jones Industrial Average, atunci compania ar fi fost a şaptea cea mai valoroasă în cadrul indicelui. Profitul net al Facebook aproape s-a dublat anul trecut în comparaţie cu 2013, ajungand la 2,9 miliarde de dolari, în timp ce veniturile au urcat cu 58%, la 12,46 de miliarde de dolari, datorită creşterii publicităţii pe platformele mobile. Acţiunile Facebook au avansat cu 43% anul trecut, în timp ce creşterea indicelui Standard & Poor’s 500 s-a situat la 11%.

"Cred că va fi dificil ca preţul petrolului să mai atingă iar 100 de dolari”

Preţul petrolului nu va mai depăşi pragul de 100 de dolari pe baril, nici măcar pe fondul creşterii cererii la nivel mondial, întrucat producătorii de petrol de şist vor reveni pe piaţă, a declarat Mohammed al-Madi, guvernatorul Arabiei Saudite la OPEC, relatează Bloomberg. "Cred că va fi dificil ca preţul petrolului să mai atingă iar 100 de dolari sau 120 de dolari vreodată. Asta va permite companiilor care au costuri de producţie mari să se întoarcă pe piaţă", a afirmat al-Madi. Oficialul saudit a arătat că Arabia Saudită va continua să investească pentru a-şi menţine capacitatea de producţie la nivelul actual. Preţul petrolului Brent, indicatorul global din industria petrolieră, a scăzut cu aproape 50% anul trecut, pană la aproximativ 55 de dolari pe baril în prezent, după ce OPEC a decis să nu coboare producţia de petrol, în pofida surplusului de pe piaţă. Organizaţia, care asigură 40% din necesarul de petrol la nivel mondial, încearcă astfel să-şi protejeze cota de piaţă în faţa Statelor Unite, în condiţiile în care producţia americană a atins cel mai ridicat nivel din ultimii treizeci de ani, datorită explorării petrolului de şist. "Companiile care extrag petrol din şisturi sunt unii dintre producătorii care au costuri ridicate şi care au beneficiat de preţurile mari ale petrolului. Noi nu suntem împotriva petrolului de şist. Aceşti producători sunt bineveniţi, dar nu este corect ca producătorii cu costuri mari să îi scoată de pe piaţă pe cei care au costuri mici", a declarat al-Madi. Oficialul saudit consideră că este nevoie de investiţii în valoare de 40.000 de miliarde de dolari în următorii 20 de ani în industria petrolieră la nivel global, pentru a putea susţine cererea în creştere venită mai ales din partea ţărilor emergente. "Dacă producătorii nu continuă să investească acum, vom avea probleme peste 20 de ani", a afirmat al-Madi. Arabia Saudită a estimat că cererea de petrol la nivel mondial va avansa cu 1 milion de barili pe zi în fiecare an pană în 2030, la 111 milioane de barili pe zi.

Rusia curtează Ucraina cu reduceri de preţuri la gaze

Rusia ar putea acorda Ucrainei reduceri de preţ la gazele naturale importate de la compania rusă Gazprom şi în cadrul contractului pentru livrarea de gaze care va înlocui acordul actual, care expiră la finalul lunii martie, a afirmat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak. Reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei şi Uniunii Europene s-au întalnit vineri la Bruxelles pentru a discuta pe tema unui nou contract de furnizare de gaze naturale către Ucraina, relatează The Wall Street Journal. În urma discuţiilor, Volodimir Demchishin, ministrul ucrainean al Energiei, a afirmat că Uniunea Europeană va ajuta Ucraina pentru a face rost de banii necesari cumpărării de gaze naturale din Rusia. "Cred că problema finanţării se va rezolva. Este vorba despre sume destul de mari, cuprinse între 800 de milioane de dolari şi 1 miliard de dolari", a declarat Demchishin, potrivit Sputnik News. Ministrul ucrainean a precizat că banii ar putea veni de la creditori internaţionali precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Mondială sau Fondul Monetar Internaţional.

Reglementări mai dure pentru petrolul şi gazele de şist în SUA

Administraţia Barack Obama a adoptat reglementări suplimentare, mai restrictive, privind tehnicile utilizate pentru extragerea gazelor şi petrolului de şist, impunand o mai mare transparenţă referitoare la substanţele chimice utilizate, pe fondul extinderii acestor practici industriale în SUA. După ani de polemici şi tergiversări, Oficiul pentru administrarea terenurilor a stabilit că firmele care explorează sau extrag gaze şi petrol de şist trebuie să declare ce substanţe utilizează, să îndeplinească toate standardele de profil şi să asigure eliminarea în siguranţă a apelor contaminate folosite în fracturarea hidraulică. "Noile reglementări vor contribui la avansarea ţării noastre prin asigurarea dezvoltării responsabile şi protejarea resurselor. În contextul în care vom continua să punem la dispoziţie terenuri publice pentru exploatarea petrolului şi gazelor, este esenţial ca publicul să aibă încredere că există metode sigure şi solide de protejare a mediului", a declarat secretarul american pentru Afaceri Interne, Sally Jewell, citat de publicaţia Democrat Gazette.
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.