Economic

Turiştii străini au cheltuit în 2014 în Romania 1,1 miliarde euro

Ziarul de Vrancea
17 mar 2015 490 vizualizări
Majoritatea străinilor au venit pentru afaceri u suma cheltuită în ţara noastră reprezintă doar 0,73% din PIB

Cei 1,91 milioane de turişti străini care au vizitat anul trecut Romania, majoritatea în interes de afaceri, au cheltuit 5,09 miliarde lei (1,14 mld. euro), cea mai mare pondere fiind deţinută de sumele alocate pentru cazare, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Suma reprezintă doar 0,73% din PIB. Numărul turiştilor şi cheltuielile lor au fost mai mari decat în 2013 - 1,71 milioane, respectiv 4,79 miliarde lei. Şi în 2014 principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în Romania a fost reprezentat de afaceri, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, targuri şi expoziţii (61,3% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentand 68% din total, se arată într-un comunicat al INS. Cel de al doilea motiv a fost reprezentat de călătoriile în scop particular (38,7% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentand 32% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particuar includ călatoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi. Din totalul cheltuielilor pentru afaceri ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,6%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (93,6% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,9%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 37,2% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte, urmate de cheltuielile pentru cumpărarea de băuturi şi alimente (33,5%). Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 57,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, targuri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 76,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere. Din totalul nerezidenţilor sosiţi în Romania anul trecut, 44,5% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 32,8% şi-au organizat singuri sejurul. Principalul mijloc de transport utilizat pentru călătoriile în Romania a fost avionul (77,4% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au fost utilizate de 12,8% din numărul total de turişti, urmate de autocare şi autobuze cu 7,8% şi alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete) cu 2%. Sosirile şi înnoptările în structurile turistice au crescut anul trecut cu 6,6%, respectiv cu 4,8%, la 8,44 milioane, respectiv 20,23 milioane. Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor romani în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 77,4%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 22,6%, ponderi apropiate de cele din anul 2013.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.