Economic

Romania ajunge anul acesta la 3 milioane de metri pătraţi de mall-uri

Ziarul de Vrancea
11 mar 2015 858 vizualizări
O treime dintre spaţiile moderne din ţară sunt situate în Bucureşti

Stocul spaţiilor moderne de retail din Romania va depăşi în acest an 3 milioane de metri pătraţi, faţă de 2,86 milioane de metri pătraţi în 2013, proiectele din Bucureşti cumuland o treime din total, iar gradul de neocupare variază de la sub 4% la 25%, potrivit DTZ. "În 2015 stocul spaţiilor moderne de retail din Romania va depăşi 3 milioane de metri pătraţi, în timp ce în Bucureşti stocul modern de spaţii de retail va fi de peste 1 milion de metri pătraţi. Rata de neocupare a proiectelor de retail prime va continua să descrească, într-un ritm mai lent în comparaţie cu 2014, ţinand cont de faptul că anul acesta trei proiecte majore de retail vor fi livrate. În ceea ce priveşte nivelul chiriilor prime, nu sunt aşteptate schimbări majore în prima parte a anului", a declarat Bogdan Marcu, şeful departamentului de retail al DTZ Echinox.  În opinia sa, retailerii internaţionali cu o prezenţă puternică în ţări precum Polonia, Cehia, Ungaria şi Turcia analizează condiţiile şi caracteristicile pieţei din Romania, iar pană la sfarşitul primului semestru al anului ne aşteptăm să intre oficial pe piaţa locală. În comparaţie cu 2014, DTZ estimează că anul acesta numărul noilor intrări va fi în creştere. Anul acesta nivelul livrărilor de spaţii noi va fi cu 196% mai ridicat. Spaţiile moderne de retail care urmează să fie finalizate anul acesta depăşesc 220.000 de metri pătraţi. Aproximativ 75% din această suprafaţă va fi livrată de către NEPI, care în afară de finalizarea centrelor comerciale Mega Mall şi Timişoara Shopping City, are planificată extinderea anumitor proiecte din portofoliu - City Park Mall, Severin Shopping City şi Deva Shopping Center. Cele mai importante proiecte noi de retail în 2015 sunt centrele comerciale Mega Mall în Bucureşti, Coresi Shopping City în Braşov (Immochan) şi Timişoara Shopping City. Astfel că, la sfarşitul anului 2015, densitatea spaţiilor moderne de retail la mia de locuitori va fi de 153 metri pătraţi. În prezent, densitatea spaţiilor moderne de retail la mia de locuitori este de 142 metri pătraţi. În Capitală, densitatea spaţiilor moderne de retail la mia de locuitori este de 490 metri pătraţi.  "Anul acesta vom asista la o serie de livrări şi extinderi de spaţii comerciale, ceea ce demonstrează că piaţa de retail din Romania este una activă atat pe partea de cerere, cat şi pe partea de livrări. În Bucureşti, piaţa de centre comerciale se va repoziţiona odată cu deschiderea Mega Mall, în Braşov se va livra primul centru comercial modern, iar în Timişoara, al doilea oraş din ţară ca număr de locuitori, anul acesta se va finaliza primul proiect modern de retail după 10 ani de stagnare", a adăugat Marcu. Stocul total de spaţii moderne de retail din Romania este de 2,86 milioane metri pătraţi, 32% din această suprafaţă fiind înregistrată în Bucureşti. Centrele comerciale reprezintă 59%, în timp ce parcurile de retail şi galeriile comerciale deţin 25%, respectiv 16% din stocul total.

Majoritatea companiilor medii locale se aşteaptă la creşteri

Aproape două treimi dintre companiile medii din Romania (64%), cu afaceri între 10 şi 500 milioane euro, se aşteaptă la creşterea cifrei de afaceri în 2015, peste media europeană de 50%, se arată într-un raport al EY Romania. În Romania, din top 300 companii romaneşti, peste 260 intră în definiţia de companie de dimensiune medie (cifră de afaceri între 10-500 milioane euro) conform studiului EY European Mid-Market Barometer. "Din cele 300 de companii, doar 20% sunt controlate de antreprenori romani. Avand în vedere scăderea investiţiilor străine din ultimii ani, susţinerea dezvoltării acestor companii de tip mid-market este foarte importantă pentru evoluţia economiei romaneşti şi pentru dinamizarea mediului de afaceri local", a declarat Bogdan Ion, Country Manager Partner al EY Romania. La nivel european, majoritatea companiilor de dimensiuni medii (87%) evaluează ca pozitivă situaţia actuală a afacerii lor. Perspectivele pentru lunile următoare răman, de asemenea, pozitive: aproape jumătate dintre companiile de dimensiuni medii din Europa (46%) se aşteaptă ca performanţelor lor în următoarele şase luni să se îmbunătăţească şi doar 7% dintre companii anticipează o deteriorare a activităţii de business, notează EY. Cel mai ridicat nivel de optimism se înregistrează în servicii şi industria producătoare. Cele mai atractive condiţii pentru derularea afacerilor se întalnesc, în prezent, în Turcia, Irlanda şi Marea Britanie, iar cele mai nefavorabile în Grecia. European Mid-Market, primul barometru EY dedicat companiilor de dimensiuni medii realizat la nivelul întregii Europe, are la bază un sondaj reprezentativ derulat în randul a 6.000 de companii de dimensiunii medii din 21 de ţări europene, privind perspectivele economice şi condiţiile de business. Eşantionul a cuprins companii care au înregistrat o cifră de afaceri anuală situată între 10 şi 500 milioane euro. Aşteptările pe termen scurt privind evoluţia economiilor naţionale sunt prudent optimiste: în 14 din cele 21 de ţări se aşteaptă o îmbunătăţire a situaţiei economice interne, în vreme ce în 6 ţări se estimează o depreciere a acesteia.

Poşta Romană va distribui paşapoartele la domiciliu

Poşta Romană va începe, din 1 aprilie, să distribuie paşapoartele solicitate de persoanele fizice la domiciuliul acestora, în urma caştigării unui contract cu o valoare estimată de 495.000 de lei pe o perioadă de doi ani, a anunţat operatorul poştal naţional. În urma contractului, compania va expedia cel mult 45.000 de paşapoarte. Poşta Romană a participat, la începutul lunii februarie a acestui an, la procedura de cerere de oferte organizată de Direcţia Generală de Paşapoarte.  Acţiunea a avut ca obiect achiziţionarea de servicii de curierat, în baza HG 1087/2013, pentru distribuirea paşapoartelor către persoane fizice. La licitaţie au mai participat două companii de curierat. Potrivit acordului cadru ce va fi semnat Direcţia Generală de Paşapoarte, valabil pe o perioadă de 24 de luni, fiecare expediţie va fi asigurată, în procent de 100%, cu suma de 300 de lei.  Poşta Romană va pune la dipoziţia destinatarului o metodă de verificare online a statusului expedierii şi va trimite un mesaj telefonic cu data livrării. De asemenea, operatorul va informa destinatarul şi cu privire la taxele percepute pentru acest serviciu. Poşta Romană este deţinută de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%.

Renault va produce Logan sub marcă proprie

Grupul francez Renault investeşte 100 de milioane de dolari pentru a produce modelele Logan, Sandero şi Sandero Stepway sub marcă proprie la uzina deţinută în Argentina, începand cu jumătatea anului viitor, a anunţat ieri Renault. Planul de investiţii presupune dezvoltarea unei reţele locale de aprovizionare, precum şi modernizarea echipamentelor din uzina Santa Isabela, pe care grupul francez o deţine în Argerntina, pentru a putea produce Renault Logan, Sandero şi Sandero Stepway, se arată într-un comunicat al Renault. De asemenea, va fi adăugată o nouă platformă care "va asigura continuarea producţiei de vehicule Renault în Argentina" şi adăugarea unor noi modele pe termen mediu şi lung. "Argentina este o ţară importantă pentru grupul Renault în ceea ce priveşte dezvoltarea strategiei de producţie şi creşterea vanzărilor în regiunea Americilor", a declarat Thierry Koskas, directorul Renault Argentina. Producţia celor trei modele Renault va începe de la jumătatea anului 2016, automobilele fabricate în Argentina urmand să fie disponibile pe piaţă în ultimul trimestru al anului viitor.


CFR are o nouă conducere

CFR are un nou Consiliu de Administraţie, format din Dan Costescu, directorul general al companiei, şerban Raicu, profesor la Facultatea de Transporturi, Marius Piţigoi, fost şef al ţiriac Auto, Niculae Creţu, consilier în Ministerul Transporturilor şi Mircea Jorj, secretarul general al instituţiei. Foştii administratori ai CFR, numiţi ca membri provizorii în martie 2014, au fost George Buruiană, Macarie Alexandru Moldovan, Adrian Nicuşor Nica, Radu Cernov şi Alina Paraială. Mircea Jorj, fost preşedinte al PSD Cluj-Napoca, a fost numit în vara anului trecut de premierul Victor Ponta în postul de secretar general al Ministerului Transporturilor, la cererea ministrului de resort, clujeanul Ioan Rus. El este şi preşedintele CA al ROMATSA. CFR SA a anunţat la finele lunii februarie că a numit un nou director general, Dan Costescu, conducerea companiei fiind asigurată anterior, din poziţia de interimar, de Macarie Alexandru Moldovan, revenit la funcţia de director general adjunct. Costescu, 46 de ani, a înfiinţat, dezvoltat şi condus companii de inginerie feroviară, precum Forschung Mess - und Daten-Technik Zentrum (Germania) şi Sistematic Engineering (Romania).

Euro continuă să scadă faţă de dolar

Moneda unică europeană continuă să piardă teren în faţa dolarului american şi se apropie de paritate, deprecierea fiind alimentată de programul Băncii Centrale Europene (BCE) de relaxare monetară şi de speculaţii privind o posibilă majorare a dobanzii cheie în SUA, transmite MarketWatch. Cotaţiile euro au coborat miercuri cu 1,17% la 1,0584 unităţi pentru un dolar, de la 1,07 unităţi/dolar marţi seara. Moneda europeană se tranzacţionează în prezent la cel mai redus nivel din aprilie 2003, iar dacă se va deprecia sub 1,0501 unităţi/dolar, va atinge cea mai scăzută cotaţie începand cu ianuarie 2003. Cursul euro a scăzut în acest an aproape constant, influenţat iniţial de anunţul BCE privind extinderea programului de achiziţii de obligaţiuni din zona euro prin includerea titlurilor de stat, iar apoi de lansarea efectivă a noilor achiziţii, care a avut loc luni. Prin programul de relaxare cantitativă, BCE tipăreşte bani pentru a cumpăra obligaţiuni guvernamentale şi alte active din zona euro. Instituţia bancară estimează că va injecta în pieţe 60 de miliarde de euro lunar pană în septembrie 2016.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.