Economic

Cea mai mare bancă din ţară a trecut iar pe pierderi

Ziarul de Vrancea
27 feb 2015 608 vizualizări
BCR a raportat pentru anul trecut pierderi de 2,8 miliarde lei

BCR, cea mai mare bancă din Romania, a trecut anul trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 2,8 miliarde lei (630 milioane euro), după ce în 2013 atinsese un profit de 600 milioane lei, în condiţiile constituirii unor provizioane de 4,4 miliarde lei pentru curăţarea bilanţului de neperformante. "BCR şi-a redus cu un sfert volumul total de credite neperformante, conform angajamentului de a accelera soluţionarea portofoliului istoric de credite cu probleme. Ne asumăm complet impactul asupra profitabilităţii pe termen scurt, considerand că reducerea creditelor neperformante este vitală pentru restabilirea creşterii creditării şi a performanţei financiare. BCR beneficiază de o capitalizare robustă, care permite băncii să absoarbă cu uşurinţă restructurarea bilanţului şi să susţină mai departe o creştere sustenabilă pe toate liniile de afaceri", a declarat într-un comunicat Adriana Jankovicova, vcepreşedinte financiar al băncii. BCR a accelerat reducerea volumului de credite neperformante şi a vandut pachete de două miliarde lei, astfel că nivelul finanţărilor neperformante a scăzut cu 24% faţă de anul anterior. Astfel, costurile nete cu provizioanele s-au apreciat cu 110,7%, la 4,44 miliarde lei (999 milioane euro), faţă de nivelul de 2,1 miliarde lei (476,9 milioane euro) în 2013, în contextul vanzărilor de active, efectuării de operaţiuni de derecunoaştere şi a implementării unor noi parametri de risc.  Ca urmare, profitul operaţional obţinut, de 1,9 miliarde lei (427 milioane euro) a fost anulat în totalitate de costurile mari cu provizioanele constituite. Acesta a fost mai redus cu 19,3% faţă de anul precedent, cand se plasa la 2,37 miliarde lei (536,9 milioane euro), ca urmare a scăderii veniturilor, deşi parţial compensat de costurile mai scăzute. Rata creditelor neperformante s-a redus de la 29,2% la 25,7%, peste media sistemului bancar, situată la finele anului trecut la circa 14%. Rata de acoperire cu provizioane a portofoliului de credite neperformante atinge 75,8%, peste nivelul de 65,8% în decembrie 2013. Totodată, activele băncii s-au diminuat cu 7,6%, la 61,62 miliarde lei, de la 66,72 miliarde lei cu un an în urmă. BCR a acordat credite noi în valoare de 7,4 miliarde lei, consemnand o creştere solidă în zona de retail şi o stabilizare a portofoliului de credite corporate. "În linia de afaceri retail, o performanţă excepţională a reţelei de sucursale în acordarea de credite noi (4,7 miliarde în echivalent lei) s-a tradus într-o triplare faţă de valorile anului precedent în ceea ce priveşte creditele imobiliare şi o creştere cu 61% a creditelor de consum", se arată în comunicatul băncii. Soldul creditelor pe segmentul de retail s-a situat la 16,6 miliarde lei, pe fondul volumelor de credite noi acordate, care au contrabalansat creditele rambursate anticipat sau ajunse la maturitate. Din acesta, portofoliul de credite imobiliare deţine 9,5 miliarde lei, crescand de la 8,6 miliarde lei la finalul anului 2013.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.