Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Directorul reţelei Dona cere limitarea numărului de farmacii

Ziarul de Vrancea
17 feb 2015 925 vizualizări
Consiliul Concurenţei ar trebui să înceapă o investigaţie sectorială asupra retailului farmaceutic, pentru a trasa unele direcţii, precum numărul de farmacii de care Romania are într-adevăr nevoie, situat în prezent la un nivel nesustenabil, este de părere directorul reţelei Dona, Ovidiu Wencz.

"Numărul de farmacii a evoluat în timp mult peste limita sustenabilă, cu o aglomerare în vaduri comerciale cunoscute. Marjele au scăzut pentru că multe dintre farmacii nu au în amonte capacitate de negociere, statul îţi dă o marjă cat să trăieşti, iar preţul locaţiilor închiriate farmaciilor a rămas ridicat, în contextul în care chiriile în piaţă imobiliară scădeau. Astfel, au început să apară multe falimente, iar în anul de graţie 2014 aproape tot retailul farma este pe pierdere", a arătat Wencz. El a adăugat că, după prelungirea criteriului demografic de anul trecut, în 2015 ar trebui să se discute şi subiectul farmaciilor înfiinţate pe criterii de excepţie, în ideea reverificării numărului de licenţe de care are nevoie Romania în mod real. Astfel, spune Wencz, Consiliul Concurenţei ar trebui să deruleze o investigaţie sectorială pe această piaţă, care să lămurească unele aspecte şi să traseze direcţii. "Nimeni nu doreşte şi nu poate să obţină profituri fabuloase din această zonă, pentru că statul subvenţionează bună parte din această piaţă şi este normal să o controleze. Problema este că din cauza acestui număr de farmacii apărute în plus nu prea mai face nimeni bani, cel puţin nu cei care funcţionează respectand absolut toate reglementările legale", a declarat Ovidiu Wencz, directorul general al reţelei Dona, care numără 275 de unităţi. Farmaciile Dona creează un precedent pe piaţa de retail farmaceutic, după o sentinţă favorabilă din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru anularea licenţei unei farmacii din Bucureşti, înfiinţată pe baza aplicării incorecte a principiului excepţiei. "Langă Dona din Strada Giurgiului a fost deschisă o farmacie Belladona, a cărui documentaţie nu era legală. Dona a făcut o plangere în instanţă despre această situaţie, de atacare a vadului comercial, a urmat toţi paşii necesari şi a obţinut o soluţie definitivă şi irevocabilă la ÎCCJ, prin care această licenţă a fost anulată. Mai avem aproximativ 20 de procese prin care atacăm farmacii înfiinţate sau mutate în mod nelegal. Relocăm în fiecare an 5-10% din farmaciile existente, din cauza erodării vadului comercial şi a chiriilor ridicate pe care proprietarii refuză sa le renegocieze", a spus Wencz.

Înmatriculările de autoturisme noi au intrat iar în zodia scăderilor

Înmatriculările de autoturisme noi în Romania au scăzut cu 2,7% în luna ianuarie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 4.978 de unităţi, în timp ce livrările Dacia au crescut cu 7,3% în perioada analizată, la 30.280 de unităţi, peste avansul pieţei europene, de 6,7%. În luna ianuarie 2013, numărul înmatriculărilor de maşini noi în Romania s-a situat la 5.118 unităţi. Piaţa auto europeană a avansat la 999.157 de unităţi în ianuarie, înregistrand a 17-a lună consecutivă de creştere, pe fondul evoluţiei pozitive de pe marile pieţe din Europa, potrivit datelor publicate marţi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Astfel, înmatriculările de autoturisme noi au urcat cu 27.5% în Spania, la 68.117 unităţi, cu 10, 9% în Italia, la 131.385 de unităţi, cu 6,7% în Marea Britanie, la 164.856 unităţi şi cu 6,2% în Franţa, la 133.170 unităţi. Germania, cea mai mare piaţă auto din Europa, a înregistrat un avans de 2,6% în luna ianuarie, la 211.337 de unităţi. Cele mai importante creşteri ale înmatriculărilor de maşini noi au fost consemnat în Irlanda, cu un avans de 30,6%, şi Portugalia, cu o urcare de 28%. La polul opus s-au situat Finlanda, cu o scădere a livrărilor de autoturisme de 19,1%, Slovacia, cu un declin de 16,2%, şi Grecia, cu o coborare de 8,4%. Piaţa auto din Ungaria a avansat cu 11,4% în luna ianuarie faţă de aceeaşi lună din 2014, la 4.872 de maşini, în timp ce înmatriculările de autoturisme din Bulgaria au urcat cu 4,1%, la 1.419 maşini. Cu o creştere de 7,3% a înmatriculărilor Dacia şi cu un avans de 11,3% al vanzărilor mărcii Renault, livrările grupului francez în UE au urcat cu 10% în ianuarie, la 95.315 unităţi. Marca romanească şi-a menţinut cota de piaţă la 3%. Cu o cotă de piaţă de 9,5% faţă de 9,3% cu un an în urmă, grupul Renault s-a menţinut pe locul al treilea în topul producătorilor de automobile din Europa.

Zona euro dă ultimatum Greciei

Grecia a primit termen pană vineri să ceară o prelungire a actualului plan de salvare ori va suprta consecinţele, este ultimatumul lansat după ce negocierile între miniştrii de Finanţe din zona euro şi Atena pe această temă au eşuat luni seara, după mai puţin de patru ore de discuţii, relatează Euronews. Ministrul olandez de Finanţe, care a prezidat reuniunea de luni, a anunţat că Atena are termen pană vineri să ceară o prelungire a actualului plan de salvare ori acesta va expira, aşa cum s-a stabilit, la sfarşitul lui februarie. Creditorii din zona euro ai Greciei vor prelungirea planului, pentru a oferi Atenei mai mult timp să ajungă la o soluţie pe termen lung. Însă Atena preferă să recurgă la un împrumut temporar, pentru a continua negocierile în vederea unei modificări a viitoarei modalităţi de finanţare a ţării. "În cadrul programului (actual) sunt posibile o mulţime de schimbări, există flexibilitate, dar principalele măsuri din program - menţinerea bugetului în direcţia bună şi reformarea economiei - este necesar să fie menţinute", şi-a prezentat preşedintele Eurogrup Jeroen Dijsselbloem poziţia, după ce miniştrii au publicat comunicatul final. "Însă primul pas va fi o prelungire (a programului), iar următorul pas este să negociem în legătură cu conţinutul programului şi nu invers", a subliniat el. Noul Guvern elen, de stanga, a promis în campania din recentele alegeri parlamentare să renunţe la planul de salvare în valoare de 240 de milioane de euro şi la măsurile de austeritate nepopulare. Miniştrii de Finanţe din cadrul Eurogrup nu sunt de acord cu acest lucru. Ministrul grec de Finanţe Yanis Varoufakis şi-a exprimat dezamăgirea faţă de rezultatul reuniunii de luni. "Noi am oferit să ne abţinem de la implementarea programului nostru, pe care am fost aleşi să-l implementăm, pe o perioadă de şase luni, iar tot ceea ce primim în schimb este o promisiune nebuloasă a unei flexibilităţi care nu a fost niciodată detaliată", a declarat el. Grecia a propus un nou program de salvare, care implică un "împrumut-pod" pentru plăţile din ţară, timp de şase luni, şi pentru rambursarea sumei de şapte miliarde de euro reprezentand obligaţiuni care urmează să devină scadente.

Veniturile Orange sunt pe minus

Veniturile Orange Romania au scăzut anul trecut cu 2,7% comparativ cu 2013, la 909 milioane de euro, din cauza tarifelor de interconectare, în timp ce numărul de clienţi a crescut cu 95.000, la 10,531 de milioane, a anunţat Orange Romania. Eliminand impactul tarifelor de conectare, veniturile Orange Romania au urcat cu 4,2% în 2014 faţă de anul precedent, cand compania a înregistrat venituri în valoare de 934 de milioane de euro. Veniturile Orange Romania s-au situat la 233 de milioane de euro în trimestrul ala patrulea al anului trecut. Consumul de date mobile a urcat cu 85% în ultimul trimestru din 2014 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Orange a investit anul trecut în modernizarea şi extinderea acoperirii 3G, 4G şi 4GA. Reţeaua 4G a Orange acoperea la finalul anului trecut 62% din populaţiei Romaniei, în timp ce la nivelul populaţiei din mediul urban acoperirea era de 89%. În prezent, acoperirea populaţiei urbane a ajuns la 92%, în timp ce acoperirea reţelei 4G la nivelul populaţiei totale este de 63,63%.

BRD Finance are un nou director general

BRD Finance, filiala specializată în credite de consum a BRD - Groupe Société Générale, a anunţat numirea lui Eric Dhoste în funcţia de director general, în locul lui Antoine Gabizon, care a preluat conducerea filialei Société Générale din Georgia. Noul director al BRD Finance lucrează pentru grupul francez de 30 de ani şi are o expertiză managerială diversificată pe zonele de corporate şi retail banking, dobandită în Franţa şi în străinătate. "Principalele noastre obiective sunt consolidarea poziţiei de top în cadrul pieţei de profil, dezvoltarea activităţii şi a portofoliului, diversificarea produselor şi a canalelor de distribuţie, eficientizarea proceselor interne şi creşterea productivităţii şi, nu în ultimul rand, optimizarea echilibrului dintre activitatea pe care o desfăşurăm şi gestiunea riscului asociat. (...) Eficientizarea proceselor interne va rămane, bineînţeles, una dintre priorităţile mele, astfel încat să dispunem de o capacitate optimă de a le garanta clienţilor şi partenerilor soluţii financiare inovative şi de calitate, în contextul unei colaborări pe termen lung", a declarat Dhoste, într-un comunicat. BRD Finance gestionează un portofoliu de peste 200.000 de clienţi şi colaborează cu o reţea extinsă de parteneri, la nivel naţional.

Profitul Transelectrica a urcat cu 84%

Transelectrica (TEL) a încheiat anul trecut cu un profit net de 370 milioane lei (83,3 milioane euro), cu 84,15% mai mare faţă de caştigul din anul anterior, la venituri în creştere cu aproape 14%, la 2,82 miliarde lei (635 milioane euro). În 2013, compania a consemnat un profit net de 200,92 milioane lei şi venituri de 2,47 miliarde lei, potrivit rezultatelor preliminare comunicate luni de Transelectrica. Cea mai mare parte a veniturilor, respectiv 1,3 miliarde lei (circa 293 milione euro), a provenit din serviciul de transport, activitatea de bază a companiei. În 2013, compania a înregistrat din această activitate 1,15 miliarde lei. Încasările din servicii de sistem au crescut anul trecut cu 19,3%, la 750,9 milioane lei (169 milioane euro), în timp ce veniturile de pe piaţa de echilibrare au avansat cu 11,3%, la 703,3 milioane lei (158,4 milioane euro). Profitul operaţional înainte de amortizare (EBITDA) a urcat cu 34,8%, de la 584,16 milioane lei în 2013 la 787,36 milioane lei (177,3 milioane euro), în timp ce rezultatul operaţional după amortizare a crescut cu 83,3%, la 456,5 milioane lei (102,8 milioane euro).În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cucurigu, acum 1673 zile, 5 ore, 23 minute, 58 secunde
FARMACIILE DONA MERG ATAT DE BINE INCAT ASTIA NU STIU CE SA MAI FACA CU BANII,ACUM VOR SA LE REDECOREZE,SA SCHIMBE FATA FARMACIILOR....,INLOC SA MAREASCA SALARIILE...***** IN PLOAIE!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.