Economic

Zece comune din Vrancea au primit calificativul “nesatisfăcător” în activitate de la Curtea de Conturi

Mihai Boicu
15 feb 2015 3944 vizualizări
Primăriile care nu i-au impresionat pe auditorii Curţii de Conturi au fost Bîrseşti, Coteşti, Dumbrăveni, Homocea, Ploscuţeni, Răstoaca, Rugineşti, Străoane, Suraia şi Vînători u controalele efectuate anul trecut au scos la iveală că în localităţile rurale au fost abateri în activitatea desfăşurată u în unele cazuri, aceste nereguli au dus chiar la neîncasarea sau plata în condiţii nelegale a unor sume de bani u astfel, în unele comune nu s-au încasat toate sumele la buget sau s-au plătit sporuri fără bază legală

Raportul Curţii de Conturi privind finanţele publice locale pe anul 2013 la nivelul judeţului Vrancea arată că la unele dintre cele 24 de primării rurale verificate s-au constatat unele probleme în activitatea financiar –contabilă. Auditorii au descoperit la unităţile administrativ – teritoriale abateri, care au fost de natură a afecta acurateţea informaţiilor din documentele de raportare pentru exerciţiul financiar al anului 2013. “Cauza principală a producerii acestor abateri o reprezintă slaba pregătire profesională a personalului cu atribuţii în domeniu, corelată cu necunoaşterea reglementărilor legale în domeniul financiar – contabil sau interpretarea eronată a acestora. Chiar dacă la nivelul unităţilor administrativ – teritoriale au fost achiziţionate/implementate aplicaţii informatice pentru evidenţa financiar – contabilă, s-a constatat frecvent că acestea nu sunt exploatate în mod corespunzător, ca urmare a lipsei de pregătire a personalului desemnat cu utilizarea lor”, se arată în raportul Curţii de Conturi. La nivelul întregului judeţ au fost constatate 37 de abateri la 13 primării, cu o valoare de peste 13,7 milioane lei.

Evidenţă contabilă cu nereguli

Printre cazurile de abateri identificate se numără neorganizarea şi neconducerea evidenţei contabile, conforme Normelor Metodologice, a Planului de conturi şi instrucţiunilor de aplicare a acestuia. Printre comunele unde au fost aceste abateri se numără Bîrseşti, Cîmpineanca, Vînători, Răstoaca sau Ploscuţeni. Şi la evidenţa patrimoniului s-au constatat cateva probleme la unele primării rurale, cum ar fi la Coteşti, Homocea, Valea Sării, Suraia sau Răstoaca. La Homocea, Străoane, Valea Sării şi Vanători, Curtea de Conturi a constatat neconcordanţe între datele înregistrate în evidenţa financiar contabilă şi cu cele preluate în balanţa de verificare şi înscrise în situaţiile financiare. La Valea Sării s-au înregistrat eronat venituri şi cheltuieli sau nu s-au înregistrat veniturile/cheltuielile corespunzător structurii clasificaţiei indicatorilor privind finanţele publice. La Homocea s-au mai constatat abateri de la principiile şi regulile bugetare ale transparenţei şi publicităţii.

Cinci comune au primit calificativul satisfăcătător

Dintre primăriile a căror activitate a fost verificată de Curtea de Conturi anul trecut, doar cinci au primit calificativul de satisfăcător în ceea ce priveşte sistemele de management şi control: Cîmpineanca, Garoafa, Năneşti şi Valea Sării. La alte zece primării s-a considerat că merită calificativul nesatisfăcător. Unităţile administrativ – teritoriale care nu i-au impresionat pe auditorii Curţii de Conturi au fost Bîrseşti, Coteşti, Dumbrăveni, Homocea, Ploscuţeni, Răstoaca, Rugineşti, Străoane, Suraia şi Vînători. Printre problemele constatate au fost neelaborarea, nedezvoltarea şi/sau neimplemtnarea sistemului de control intern/managerial în conformitate cu cerinţele Ordinului MPF nr. 946/2005. În alte cazuri nu s-au organizat şi/sau nu s-au desfăşurat activităţi de audit public intern. Curtea de Conturi a mai descoperit şi abateri în organizarea şi desfăşurarea activităţii de control financiar preventiv propriu.

Venituri de milioane neîncasate

La unele primării, Curtea de Conturi a constatat probleme la stabilirea, evidenţierea şi urmărirea veniturilor bugetare. La cele 87 de abateri, sumele estimate au fost de peste 15,3 milioane lei, din care 14,9 milioane lei venituri nerealizate, aici fiind incluse şi oraşele verificate. Un exemplu este cazul comunei Vînători, unde în raportul Curţii de Conturi se arată că nu s-au stabilit şi nu s-au încasat venituri în valoare de 2,3 milioane lei. Unul din motive a fost neverificarea de către organele fiscale a realităţii din declaraţiile de impunere depuse de contribuabili, în special a celor care priveau valoarea de impunere a clădirilor deţinute de persoanele juridice, determinată de efectuarea/neefectuarea reevaluării periodice a construcţiilor supuse impozitării. De asemenea, nu s-a verificat de către personalul de specialitate cu atribuţii în domeniul urbanismului gradul de realizare a lucrărilor pe perioada de valabilitate a autorizaţiilor de construire emise, în vederea impozitării clădirilor care îndeplineau condiţiile legale pentru a fi impuse, întrucat aveau finalizate elementele structurale de bază, respectiv pereţi şi acoperiş. Şi la calitatea gestiunii economico – financiare s-au descoperit unele probleme, cum ar fi la evidenţierea patrimoniului sau subevaluarea patrimoniului comunelor. De asemenea, s-au angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit cheltuieli care nu erau prevăzute de lege. Printre acestea se numără acordarea unor drepturi băneşti salariaţilor în baza unor acorduri/contracte colective de muncă care conţin clauze negociate/mediate cu încălcarea prevederilor legale în domeniul salarizării şi al încheierii contractelor de muncă pentru personalul din sectorul bugetar.

Cheltuieli nejustificate făcute la Homocea

La unele primării s-au plătit cheltuieli care nu aveau legătură cu activitatea lor, fără respectarea prevederilor legale sau fără documente justificative. La Homocea, în 2013 s-au efectuat plăţi pentru realizarea unui studiu de fezabilitate şi a unui proiect tehnic plus detalii de execuţie pentru obiectivul de investiţii “Renovare clădire publică sediu secundar primărie”. Proiectul depus pentru a obţine fonduri a fost declarat eligibil şi s-a semnat contractul de finanţare nerambursabilă. Ca urmare a unei sesizări a Departamentului pentru Luptă Antifraudă, o echipă de control din cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a verificat în teren datele şi documentele solicitate pentru proiect, “fiind constatate nereguli care au condus la rezilierea contractului de finanţare, inclusiv prezentarea de date şi informaţii incorecte, incomplete şi nereale”. “În concluzie, atat plăţile pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, cat şi plăţile pentru serviciile de consultanţă menţionate sunt nejustificate (218.000 lei, inclusiv accesorii), deoarece s-au efectuat în cadrul unui proiect de investiţii pentru care nu au fost furnizate date şi informaţii complete, corecte reale, fapt ce a condus la rezilierea contractului de finanţare”, se arată în raportul Curţii de Conturi. (Mihai BOICU)
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
nistor, acum 1710 zile, 9 ore, 39 minute, 46 secunde
Dffghhjjj6262
ion ion, acum 1710 zile, 12 ore, 7 minute, 1 secunda
La comuna Nistoresti cand se merge ? sa vedeti acolo cum se cheltuie banii, aruncati pe apa Narujei
mariana, acum 1710 zile, 20 ore, 16 secunde
esti somer, pensionar, student, ?vrei sa schimbi situatia financiara, vrei un job serios , ai gasit locul potrivit.O sansa deosebita pentru cei care vor sa lucreze ca operatori online, part-time (3 citeste integral
vinatoreanul, acum 1710 zile, 22 ore, 24 minute, 47 secunde
La vinatori,halal evidenta contabila.....asa cum reese din raportul curtii,oare primarul are ceva de spus?
Coriolanus, acum 1711 zile, 30 minute, 10 secunde
Ar trebui verificate si rapoartele de audit ale firmei lui Matisan. Toate aceste primarii platesc bani grei pe rapoarte de audit tocmai sa li se arate ce trebuie facut sa nu aiba asa rezultate la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.