Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Patronatul Vinului cere fiscalizarea vinului produs "în beci"

Ziarul de Vrancea
15 feb 2015 1102 vizualizări
Patronatul Naţional al Viei şi Vinului a cerut ministerelor Finanţelor şi al Agriculturii ca, în noul Cod Fiscal, să fie consideraţi mici producători de vin cei care produc între 40 şi 1.000 de hectolitri pe an, urmând ca activitatea acestora să fie fiscalizată şi supusă unui control al calităţii.

"Am cerut definirea micului producător, pentru ca acesta să-şi poată comercializa legal şi în condiţii de siguranţă alimentară producţia. Nu 1.000 de hectolitri, pragul maxim prevăzut de legislaţia europeană în definirea micului producător, ci până la 40 de hectolitri (4.000 de litri) să se considere autoconsum, iar între 40 de hectolitri şi 1.000 hl să se producă şi să se comercializeze vinul sub un control fiscal, o formă simplificată de antrepozitare fiscală, iar antreprenorul să fie înregistrat măcar ca persoană fizică autorizată, pentru a intra sub rigorile controlului fiscal şi ale controlului de calitate a vinului, eliminând astfel riscurile de siguranţă alimentară", a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului. El spune că o mare parte din marfa celor care produc între 40-1.000 de hectolitri pe an se comercializează pe marginea drumului, în spaţii neadecvate, fără un control al calităţii produsului. "Această măsură ar creşte siguranţa consumatorului şi ar elimina concurenţa neloială din piaţă", crede reprezentantul patronatului.
Gheorghe spune că în România se produc anual în jur de 4 milioane de hectolitri de vin, mai mult de jumătate din producţie fiind nefiscalizată.
"Piaţa fiscalizată este în jur de 150 de milioane de euro dintr-un total de 400 de milioane de euro. Prin creşterea accizelor la toate categoriile de băuturi a înflorit producţia de ţuici şi rachiuri făcute în cazane, unde ANSVSA nu face controale, şi aşa apar riscurile de intoxicaţie cu alcool metilic", a adăugat el.

Apple atacă piaţa producătorilor auto

Apple lucrează la construirea unei maşini electrice, compania angajând mai multe sute de specialişti în cadrul proiectului numit "Titan", prin care ar urma să intre în competiţie cu producătorul de maşini electrice Tesla, scrie The Wall Street Journal. Modelul pe care echipa Apple îl are în vedere este un minivan, a declarat una dintre surse. Mai mulţi angajaţi din cadrul proiectului "Titan" au experienţă în domeniul auto, lucrând anterior în cadrul unor companii europene care produc maşini. De pildă, anul trecut, Apple i-a angajat pe Marc Newson, specialist în design industrial, care în trecut a creat un concept pentru Ford Motor şi pe Johann Jungwirth, fostul preşedinte şi director general al diviziei de cercetare din America de Nord a Mercedes-Benz.
În cele din urmă, compania americană ar putea decide să nu comercializeze vehiculul la care lucrează, ci să folosească diverse componente necesare producerii unui automobil electric pentru alte produse Apple, precum iPhone-uri şi iPad-uri. Cu toate acestea, dimensiunea echipei angajate în acest proiect arată că Apple are planuri mari în ceea ce priveşte extinderea în domeniul auto, au precizat sursele The Wall Street Journal.
Industria producătoare de maşini presupune investiţii majore, costurile unei uzine de producţie putând urca până la peste 1 miliard de dolari. În aceste condiţii, Elon Musk, directorul executiv al producătorului de maşini electrice Tesla, a declarat anul trecut că este "foarte dificil" să creezi un nou model de automobil. Apple a înregistrat un profit record, de 18 miliarde de dolari, în primul trimestru al anului fiscal 2015 (octombrie-decembrie 2014), în urcare cu 38% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, în timp ce veniturile au avansat cu 30% la 74,6 miliarde de dolari faţă de 57,6 miliarde de dolari.
Anul trecut, un alt gigant din IT, Google, şi-a anunţat intrarea pe segmentul auto, vizând încheierea unor parteneriate cu producători din industria auto, pentru crearea unor maşini autonome în câţiva ani.

Un grup de hackeri a furat 1 miliard de dolari din conturile mai multor bănci

Un grup de hackeri a furat aproximativ 1 miliard de dolari din conturile mai multor bănci şi companii din sectorul financiar din întreaga lume, din 2013 până în prezent, "într-un caz de furt informatic fără precedent", potrivit companiei de securitate cibernetică din Rusia Kaspersky Lab. Grupul, numit "Carbanak" de specialiştii de la Kaspersky, este în continuare activ, iar membrii săi provin din Rusia, Ucraina şi alte state din Europa, precum şi din China, relatează Bloomberg. Atacatorii au vizat aproximativ 100 de bănci şi instituţii financiare din peste 30 de ţări, inclusiv din Statele Unite, China şi mai multe state europene, furând până la 10 milioane de dolari în cadrul fiecărei acţiuni.
Membrii grupului infectau calculatoarele angajaţilor cu malware-ul Carbanak, care se extindea la reţeaua internă a respectivei companii, permiţându-le atacatorilor să-i supravegheze video pe angajaţi. În acest mod, membrii grupului imitau activităţile angajaţilor, putând să transfere bani, conform Kaspersky Lab. De asemenea, datorită accesului la reţeaua internă a unei bănci, atacatorii preluau controlul asupra unor bancomate, pe care programau extrageri de numerar la anumite ore, în timp ce unul dintre membrii grupului ridica banii de la respectivul aparat.

TVA ar putea fi scăzut la 22% în acest an

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) ar putea fi redusă cu cel puţin două puncte procentuale până în vara acestui an, iar alte taxe ar putea fi eliminate, a declarat ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii mediului de afaceri din judeţul Argeş. "Condiţiile de a face business s-au îmbunătăţit în România, chiar dacă încă încă nu resimţim un impact major. A fost redus CAS-ul cu 5%, s-au acordat scutiri de impozit pe profitul reinvestit, s-a redus taxa pe valoare adăugată pentru pâine şi sperăm ca, până la vară, să reuşim scăderea TVA-ului măcar cu două puncte procentuale, precum şi eliminarea altor taxe. Trebuie să acţionăm calculat, iar pentru asta lucrăm la strategii solide", a precizat Gerea.

Germania, Turcia şi Italia, cei mai mari importatori de gaz rusesc în 2014

Germania a rămas cel mai mare importator de gaz rusesc anul trecut, deşi compania de stat Gazprom din Rusia a redus exporturile către cea mai mare economie din UE cu 3,7% în 2014 faţă de anul precedent, iar Turcia şi Italia completează podiumul celor mai importanţi clienţi ai gigantului din energie. Exporturile de gaze naturale ale Rusiei către ţările din Europa de Vest au scăzut anul trecut cu 3,7% comparativ cu nivelul din 2013, la 117,92 miliarde de metri cubi de gaz, se arată într-un raport al producătorului rus de gaze naturale. Germania, cel mai mare importator de gaze naturale din Rusia, a cumpărat 38,7 miliarde de metri cubi de gaz de la Gazprom în 2014, în coborâre cu 3,7% faţă de anul anterior. De asemenea, importurile de gaz rusesc ale Italiei au scăzut cu 14,4%, la 21,6 miliarde de metri cubi, în timp ce exporturile Gazprom către Turcia au crescut cu 2,3%, la 27,3 miliarde de metri cubi. În aceste condiţii, Turcia a devenit al doilea mare importator de gaze naturale din Rusia.
Spre comparaţie, Franţa, a doua mare economie europeană, a importat 7 miliarde de metri cubi de gaz rusesc, iar Marea Britanie, 10 miliarde de metri cubi.
Gazprom vrea să renunţe la livrarea gazelor naturale către Europa prin Ucraina până în 2018, prin construirea gazoductului Turkish Stream pe teritoriul Turciei, până la graniţa cu Grecia. Statele din Uniunea Europeană ar urma să construiască alte conducte de legătură cu Turkish Stream pentru a putea primi gaze naturale din Rusia.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.